Kommentti: Moni puntti tutisee nyt – Silkkitie-tutkinnassa 7 500 rikoksesta epäiltyä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Moni puntti tutisee nyt – Silkkitie-tutkinnassa 7 500 rikoksesta epäiltyä

Huumeita tai muuta laitonta Silkkitieltä ostaneilla on juuri nyt syytä huoleen, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen.

Salatussa verkossa toiminut laittoman tavaran verkkokauppa Silkkitie on korkattu auki.­

4.12.2019 19:23

Salatussa verkossa toiminut laittoman tavaran verkkokauppa Silkkitie on korkattu auki. Tulli, keskusrikospoliisi (KRP) ja syyttäjälaitos kertoivat keskiviikkona tiedotustilaisuudessa poikkeuksellisesta rikoskokonaisuudesta, joka lähti purkautumaan 1. maaliskuuta 2019.

Tuolloin tulli yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa takavarikoi palvelimen, jolla Silkkitie (ja sen rinnakaiskauppapaikka Valhalla) sijaitsi. Tutkijat onnistuivat avaamaan palvelimen tietokannan ja selvittämään, ketkä ovat ostaneet ja myyneet Silkkitiellä huumeita, dopingia, lääkkeitä ja aseita.

– Paketti on todella massiivinen, tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoi Pasilassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän ei todellakaan liioitellut. Tulli on tähän mennessä identifioinut Silkkitien ja Valhallan nimimerkkien takaa vajaat 6 000 epäiltyä, joiden osalta materiaali on jo jaettu eri poliisilaitoksille. Lisäksi noin 2 000 henkilön osalta jutut etenevät poliisille kohtapuoliin.

Yhteensä rikoksesta epäiltynä on noin 7 500 ihmistä.

– Tämä on hyvin mittava haaste myös poliisille. Mukana ovat kaikki Suomen poliisilaitokset mantereella ja Ahvenanmaata myöten. Jutut ovat jakautuneet suhteellisen tasaisesti, kaikilla laitoksilla on satoja juttuja käsittelyssä, rikosylikomisario Jari Räty KRP:stä sanoi.

Erikoissyyttäjä Anna-Riikka Ruuth puolestaan kertoi, että juttuja ajamaan on koottu Suomen kaikkien aikojen suurin syyttäjäryhmä, johon kuuluu peräti 22 syyttäjää eri puolilta Suomea.

Tässä lisää lukuja:

Silkkitien palvelimen tietosisältö vastaisi paperille painettuna vähän yli miljoonaa A4-sivua. Aineiston analysointi jatkuu yhä.

Aineisto sisältää muun muassa 160 000 käyttäjien ja palvelun ylläpitäjän/asiakaspalvelun välistä viestiä.

Vuonna 2013 aloittaneen Silkkitien kokonaismyynti oli noin 50 miljoonaa euroa. Siitä 42 miljoonaa euroa koostui huumekaupasta.

Yksittäisistä myyjistä yli sata oli kerännyt yli 100 000 euron liikevaihdon. Ylläpitäjä otti kaikista kaupoista viiden prosentin komission.

Käyttäjätunnuksia Silkkitiellä on ollut noin 400 000. Myyjätunnuksia oli 19 000, joista 2 000 oli aktiivisia, kun palvelin takavarikoitiin. Aktiivisia ostajatunnuksia oli 46 000.

Ja niin edelleen. Melkoista.

Silkkitie-kokonaisuus ei kuitenkaan ole erityinen tapaus pelkästään kokoluokkansa puolesta. Nyt murrettiin auki salatun verkon salaukset.

Silkkitien toiminta perustui täydelliseen anonymiteettiin. Myyjä ei tiennyt ostajasta mitään muuta kuin tuotteen toimituspaikan. Ostaja ei tiennyt myyjästä mitään.

Tilaukset oli helppo tehdä. Maksut suoritettiin nimettömästi virtuaalivaluutalla, useimmiten bitcoineilla.

Ostajat ja myyjät luulivat olevansa turvassa, mutta huumeita tai muuta laitonta Silkkitieltä ostaneilla on juuri nyt syytä huoleen. Ihmiset nimimerkkien takaa on paljastettu.

– Ennaltaehkäisevä vaikutus huumekaupalle Suomessa on erittäin merkittävä, Sinkkonen sanoi.

Silkkitien palvelintietokanta avaa ainutlaatuisen näkymän suomalaisiin huumeidenkäyttäjiin. Näin läpileikkaavaa aineistoa ei ole koskaan ennen ollut suomalaisten viranomaisten käytössä.

Kansainvälisestikin kyse on harvinaisesta läpimurrosta. Vastaavia on tehty Sinkkosen mukaan vain muutama Saksassa ja Yhdysvalloissa.

Millaisia Silkkitien käyttäjät sitten olivat? Kaikenlaisia.

– Joka puolelta yhteiskuntaa on ollut ainakin ostajia, Sinkkonen sanoi.

Ei ole mitään syytä olettaa, ettei joukossa voisi olla myös julkista painoarvoa omaavia tai yleistä kiinnostusta herättäviä henkilöitä.

Paljastuneista käyttäjistä 84,1 prosenttia oli miehiä ja 15,9 prosenttia naisia. Enemmistö oli alle 40-vuotiaita, mutta ikähaarukka oli iso. Nuorin oli 15-vuotias ja vanhin 83-vuotias.

Yli puolella ei ole entuudestaan rikostaustaa. Ostajissa maaseudun ja syrjäkylien osuus painottuu, koska kasvukeskusten ulkopuolella huumeiden muu tarjonta on vähäistä.

Osa myyjistä oli viranomaisten mukaan sellaisia, että he viranomaisten mukaan tuskin pärjäisivät perinteisessä huumeiden katukaupassa. Heidän osaamisensa painottuu enemmän tietotekniselle puolelle.

Silti myyjissä oli myös rikostaustaista porukkaa ja KRP:n mukaan vahvoja viitteitä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta maahantuontiin ja jatkomyyntiin.

Silkkitie on nyt suljettu. Juttusumaa aletaan purkaa käräjäoikeuksissa ensi vuonna. Tulossa voi olla kiinnostavia oikeudenkäyntejä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?