Ohikulkija huolestui Jyri-Pekan ulkoilevista luomu­sonneista, sitten pihaan ilmestyi yllätys­vieras – ”Eläinsuojelu­rikollinen, minäkö?” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ohikulkija huolestui Jyri-Pekan ulkoilevista luomu­sonneista, sitten pihaan ilmestyi yllätys­vieras – ”Eläinsuojelu­rikollinen, minäkö?”

Julkaistu: 4.12.2019 16:43

Joku kohtuus olisi hyvä olla, kun tehdään eläinsuojeluilmoituksia, sanoo karjankasvattaja Jyri-Pekka Lemettinen.

Keiteleellä karjatilaa pitävä Jyri-Pekka Lemettinen, 36, oli valmistelemassa karja-auton tuloa, kun yllättävä vieras hurautti autolla pihaan. Paikalle saapui valvontaeläinlääkäri.

Aiheena oli tuntemattoman ohikulkijan tekemä eläinsuojeluilmoitus, jonka mukaan Lemettinen piti sonneja ulkona. Eläimillä ei ilmoituksen tekijän mielestä ollut sään suojaa.

– Ensimmäistä kertaa meidän tilallamme oli ilmoitukseen perustuva valvontaeläinlääkäritarkastus, Lemettinen hämmästelee.

Lemettinen tokaisi heti eläinlääkärille, ettei ilmoitus pidä paikkansa. Hänen tilallaan kaikilla eläimillä on kuivitetut katokset.

Lemettinen lähti näyttämään paikkoja eläinlääkärille.

– Siinä ehkä varttitunti meni kierroksella. Kävin näyttämässä läpi meidän eläimet ja paikat. Eläinlääkäri sanoi, että eihän tässä ole mitään ongelmaa. Katokset ovat kuivat ja eläimillä on mahdollisuus käyttää niitä vapaasti.

  • Jyri-Pekka Lemettinen julkaisi tapauksesta YouTubessa videon otsikolla Eläinsuojelurikollinen, minäkö?!!?! Se on nähtävissä jutun alussa.

Kasvattaja ymmärtää, että virkamies tekee työtään. Jos ilmoitus tulee, pitää valvoa ja tarkastaa kohde.

Hän sanoo samalla, etteivät ilmoituksen tekijät aina ymmärrä karjankasvatusta. He luulevat, että eläimiä pidetään väkisin ulkona. He eivät näe, että sonnit pääsevät halutessaan katon alle pahnoille.

Kyseessä voi Lemettisen mielestä olla myös kiusanteko.

– On tuttavia, joilla on käyty tekemässä kerta toisensa jälkeen valvontakäyntejä. Joku kohtuus olisi hyvä olla. Jos on paikka, jossa on kerta toisensa jälkeen todettu puhtaat paperit, voisi miettiä, lähdetäänkö joka ilmoituksen jälkeen valvomaan.

Lemettisellä on luomunautatila, jossa on noin 50 sonnia.

Kaikki sonnit ovat luomueläimiä. Ne ovat ympärivuotisessa ulkokasvatuksessa. Sonnit ruokailevat, käyttävät tarhoja ja laitumia myös talvella. Sonnit pääsevät halutessaan kuivitetuille katoksille sään suojaan.

– Se on se lain kirjaimen mukainen juttu.

Lemettinen aloitti ulkokasvatukseen vuonna 2012. Nyt kaikki eläimet ovat luomussa.

Vaikuttavatko eläimet nyt onnellisemmilta?

– En heidän onnellisuudestaan tiedä, he eivät minulle suostu siitä kertomaan. Kyllä ne hyvin ovat kasvaneet ja pysyneet terveinä.

Lemettinen on huomannut, ettei eläinten terveydessä ole ollut ongelmia luomuaikana.

Lemettisen mielestä sisäkarsina ei ole eläimelle luontainen paikka. Kun ennen luomukautta sonnit olivat sisällä navetassa, ne eivät päässeet käyttäytymään lajinsa mukaan.

– Sonnipoikalauma saattaa olla hyvin rauhaton. Sonni kun on rauhaton, se rupeaa tappelemaan kavereidensa kanssa. Tulee kaatumisia ja muita.

Nykyinen kasvatusmuoto on Lemettisen mielestä paljon mukavampi. Sonneilla on isot tarhat ja laitumet.

– Tällaiselle eläimelle laumahierarkia on tärkeä. Niillä on tilaa väistää pomoa ja luoda hierarkia. Ei tarvitse tapella ahtaissa karsinoissa.

Sonnilauman pomo on yleensä lauman suurin eläin.

Lemettisen tilat eläimet ruokailevat ulkona ja kulkevat tarhoissa. Ne syövät ruokintahäkeistä paalirehua talvella.

– Jos on sellainen ilma, ettei niitä oikein huvita olla ulkona, ne menevät sisälle kuivitetuille karsinoille. Toisinaan ne jäävät pötköttelemään ja märehtimään ruokintahäkin ympäristöön.

Tilalle tehdystä tarkastuskäynnistä uutisoi ensin Maaseudun Tulevaisuus.

Tuoreimmat osastosta