Uusnatsi­kulkueen kielto ennakkoon oli poliisilta poikkeuksellinen päätös – ”Poliisi ei voi antaa sellaisen toiminnan jatkua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uusnatsi­kulkueen kielto ennakkoon oli poliisilta poikkeuksellinen päätös – ”Poliisi ei voi antaa sellaisen toiminnan jatkua”

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.12. 16:19

Poliisi kielsi uusnatsien kokoontumisen itsenäisyyspäivänä, koska Kohti vapautta -liikettä epäillään uusioversioksi kielletystä Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä.

Helsingin poliisi on päättänyt kieltää uusnatsien kokoontumisen itsenäisyyspäivänä.

Kohti vapautta -kansanliike oli tehnyt ilmoituksen mielenosoituskulkueesta, joka olisi kulkenut itsenäisyyspäivänä Helsingin keskustasta Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle.

– Mielenosoituksen tarkoituksena on rasistisen ja väkivaltaisen sanoman levittäminen julkisuuteen niin kadulla kuin tietoverkoissakin, perustellaan poliisin päätöksessä.

Tältä näytti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lippu vuonna 2018.

Tältä näytti Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lippu vuonna 2018.

Päätöksen taustalla on se, että Kohti vapautta -liikettä pidetään uudistettuna versiona Pohjoismaisesta vastarintaliikkeestä (PVL), jonka Korkein oikeus on määrännyt väliaikaiseen toimintakieltoon.

Kohti vapautta -liike on kiistänyt, että sen toiminta olisi kielletyn PVL:n jatkumo.

Poikkeuksellinen päätös

Kokoontumisen kieltäminen ennakkoon on hyvin harvinaista. Poliisitarkastaja Konsta Arvelin poliisihallituksesta ei muista toista vastaavaa tapausta.

– Lähtökohta on kuitenkin se, ettei kokoontumisvapautta voida ennakolta kieltää. On hullunkurinen ajatus, että länsimaisessa oikeusvaltiossa esivalta puuttuisi yksilön oikeus- ja vapauspiiriin ennakolta.

Kohti vapautta -liikkeen tapaus on kuitenkin tätä mutkikkaampi. Yksi peruste ennakkokiellolle on, että liike on jo nyt esitutkinnan kohteena.

Liikkeen jäsenet jakoivat marraskuussa Helsingin keskustassa lentolehtisiä, ja keskusrikospoliisi (krp) on käynnistänyt tuosta tilaisuudesta esitutkinnan selvittääkseen, rikkooko Kohti vapautta PVL:lle määrättyä väliaikaista toimintakieltoa.

– Vaikka nyt vasta selvitetään, onko jotakuta syytä epäillä rikoksesta, poliisi ei voi antaa sellaisen toiminnan jatkua ennen kuin esitutkinta on saatu suoritettua, sanoo Arvelin.

Sama aatepohja, samat aktiivijäsenet

Helsingin poliisin päätöksessä luetellaan liuta syitä, joiden vuoksi Kohti vapautta -liikkeen katsotaan jatkavan kielletyn PVL:n toimintaa.

Liikkeitä pyörittävät samat aktiivijäsenet, niillä on sama kansallissosialistinen aatepohja ja samanlainen visuaalinen ilme.

Kohti vapautta -liikkeen tunnus on tursaansydämeksi kutsuttu symboli, jota muun muassa Ilmari Kianto käytti vaakunanaan. Huomionarvoista Kohti vapautta -liikkeen symbolissa on se, että tursaansydän on käännetty 45 asteen kulmaan natsien käyttämän hakaristin tavoin.

Kohti vapautta -liikkeen tunnus on tursaansydämeksi kutsuttu symboli, jota muun muassa Ilmari Kianto käytti vaakunanaan. Huomionarvoista Kohti vapautta -liikkeen symbolissa on se, että tursaansydän on käännetty 45 asteen kulmaan natsien käyttämän hakaristin tavoin.

Vain liput ovat vaihtuneet. Aiemmin PVL:n tunnus oli valkovihreä nuolikuvio. Vuoden 2018 itsenäisyyspäivänä PVL:n kulkueessa heiluteltiin natsien hakaristilippuja.

Kohti vapautta -liike taas on ottanut tunnuksekseen tursaansydämeksi kutsutun swastikapohjaisen symbolin, jollaista esimerkiksi Suomen merkittävimpiin kirjailijoihin kuulunut Ilmari Kianto (1874–1970) käytti vaakunanaan.

Kiellon valvominen voi osoittautua hankalaksi

Se kuinka poliisi toimii, jos Kohti vapautta kokoontuu kiellosta huolimatta, jää nähtäväksi.

Arvelinin mukaan tilanteeseen ei ole mitään vedenpitävää ratkaisua. Lähestymistapaan vaikuttaisi muun muassa se, kuinka suuri joukko ihmisiä ilmaantuisi paikalle.

– Poliisi joutuu puntaroimaan, mikä missäkin yksittäisessä tapauksessa on järkevin tapa toimia. Jos tätä asiaa haluaa paperilla pohtia, niin paikalta poistamisen lisäksi joku voitaisiin ottaa kiinni esimerkiksi niskoittelun vuoksi.

Käytännössä haasteena on se, milloin toiminta voidaan katsoa sellaiseksi, että poliisi voi siihen lain mukaan puuttua. Poliisin on kyettävä yksilöimään toiminta PVL:n tai Kohti vapautta -liikkeen toiminnaksi, eikä se ole aivan yksiselitteistä.

– Irvokas tilanne voi olla siis se, että siellä Narinkkatorilla seisoo muutoin sama ihmisjoukko, mutta he ovat hankkineet asiakseen ihan jonkun muun kuin kansallissosialismin.

– Silloin poliisi joutuu arvioimaan, että ei tässä nyt ole samasta toiminnasta kysymys. Yhdistyksen väliaikainen toimintakielto ei kuitenkaan mitätöi kenenkään kansalaisoikeuksia.

Pian kieltopäätöksen jälkeen tulikin tieto, että aiemmin PVL:n marsseja tukenut Soldiers of Odin järjestää itsenäisyyspäivänä oman marssinsa Turvallinen Suomi takaisin.

Viime vuonna marssijoilta vietiin hakaristiliput

Arvelin muistuttaa, että poliisi voi kuitenkin puuttua mielenosoittajien toimintaan ylläpitääkseen yleistä järjestystä ja turvallisuutta, vaikka toiminta ei itsessään olisi rikollista.

Esimerkiksi viime vuonna poliisi otti uusnatsien hakaristiliput pois yleisen järjestyksenpidon nojalla.

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän marssilla PVL heilutteli natsien hakaristilippuja.

Vuoden 2018 itsenäisyyspäivän marssilla PVL heilutteli natsien hakaristilippuja.

– Itsenäisyyspäivä sinällään on poliittisesti virittäytynyt ja siellä käytetään hyvin voimakasta retoriikkaa, kun herrat ja rouvat ovat linnassa ja rahvas kaduilla.

– Mutta jos joku rupeaa pitämään kansallissosialistista puhetta ja tuomaan julki Adolf Hitlerin ja natsi-Saksan kaltaista ideologiaa, niin kyllä siinä sitten pohditaan, että onko tämä oikeasti sellaista asiaa, mitä tavallinen kansalainen kadulla pystyy tai haluaa kuunnella. Sellaiseen poliisin pitää puuttua, olipa siinä kysymys rikoksesta tai ei.