Tulli rikkoi pimeän verkon nimettömyyden – tuhansia Silkkitiehen liittyviä rikosepäilyjä tutkinnassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tulli rikkoi pimeän verkon nimettömyyden – tuhansia Silkkitiehen liittyviä rikosepäilyjä tutkinnassa

Julkaistu: 4.12. 14:01

Huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden kauppapaikalla oli 400 000 käyttäjää.

  • ISTV seuraa tullin, keskusrikospoliisin ja syyttäjälaitoksen tiedotustilaisuutta Silkkitien tutkinnasta suorana.

Tulli takavarikoi yhdessä Ranskan viranomaisten kanssa Silkkitie- ja Valhalla-nimillä tunnetun pimeän verkon kauppapaikan keväällä 2019. Palvelimelta saatujen tietojen pohjalta viranomaiset ovat päässeet anonyymin kauppapaikan käyttäjien henkilölllisyyksien jäljille.

– Salatussa verkossa palveluiden ylläpitäjät ja myyjät ovat uskoneet ja uskotelleet ostajille huumeiden ja muiden laittomien tuotteiden verkkokaupan olevan ”turvallista” anonymiteetin vuoksi ja siten viranomaisten saavuttamattomissa sekä rikosvastuusta vapaata. Tämä myytti on viimeistään nyt murrettu, sanoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen tiedotteessa.

Tulli on aloittanut yhteistyössä keskusrikospoliisin ja paikallispoliisien kanssa lukuisia esitutkintoja, jotka koskevat tuhansia rikosepäilyjä. Jutun kokoluokkaa kuvaa se, että juttujen hoitamista varten on koottu peräti 22:n hengen valtakunnallinen syyttäjäryhmä.

Silkkitiellä oli tullin mukaan sen toiminnan aikana vuodesta 2013 lähtien noin 400 000 nimimerkkiä. Toteutuneita kauppatapahtumia oli noin puoli miljoonaa ja koko kauppapaikan liikevaihto oli noin 50 miljoonaa euroa. Myynti suuntautui pääasiassa Suomeen.