Asiantuntija: Olisi vähän outoa, jos epä­luottamuksen takia eronnut Antti Rinne vetäisi hallitus­tunnustelut - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asiantuntija: Olisi vähän outoa, jos epä­luottamuksen takia eronnut Antti Rinne vetäisi hallitus­tunnustelut

Professori Ilkka Ruostetsaari arvioi, että Antti Rinne saattaa vetää hallitustunnustelut, mutta ei päädy enää ministeriksi.

Antti Rinne saattaa vetää hallitustunnustelut. Demarit valitsevat tunnustelijan torstaina.­

4.12.2019 10:51

Antti Rinteen hallituksen kaaduttua uutta hallitusta ryhdytään rakentamaan hallitustunnustelijan johdolla. Sdp:n Sanna Marin kertoi aiemmin, että sosiaalidemokraatit valitsevat hallitustunnustelijan torstaina. Puoluehallitus on koolla aamulla, samoin eduskuntaryhmä.

– Siellä katsotaan, kuka lähtee viemään hallitustunnusteluja eteenpäin. Itse pitäisin varsin luonnollisena sitä, että puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi tässä tilanteessa tämän tehtävän ja kävisi tunnustelut.

Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari arvioi, että Rinteen vetämät hallitustunnustelut ovat muodollisesti täysin mahdolliset. Antti Rinne on edelleen puolueensa puheenjohtaja ja suurimpana eduskuntaryhmänä sdp:llä on valta päättää tunnustelijasta.

– Miten se käytännössä sitten tapahtuu, onkin toinen juttu, Ruostetsaari sanoo.

Sanna Marin tuki Rinnettä tunnustelijan rooliin sillä perusteella, että puolueella on nyt ainakin kaksi pääministerin paikkaa halajavaa henkilöä. Marinin itsensä lisäksi myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on ilmoittanut halukkuutensa tehtävään. Kumpikaan ehdokkaista ei saa etulyöntiasemaa siitä, jos Rinne vetää neuvottelut.

Antti Lindtman saapui SDP:n eduskuntaryhmän kokoukseen keskustelemaan Antti Rinteen luottamuksesta tiistaina.­

– Siinä mielessä se olisi ihan loogista. Puolueen sisäisen rauhankin kannalta toimiva ratkaisu, mutta tietysti se on siinä mielessä vähän outoa, kun Antti Rinne joutui lähtemään tehtävästä epäluottamuksen takia.

Aiemmin tällaista tuskin on tapahtunut, Ruostetsaari jatkaa. Hän muistuttaa, että pääministerin ero on ylipäätään harvinainen tapaus.

– Näitähän on tapahtunut nyt ainoastaan kolme. Rinteen lisäksi Vieno Sukselaisen ero vuonna 1962 ja Anneli Jäätteenmäen vuonna 2003.

Jatkaako Rinne riviedustajana?

Hallituksen muodostamisen lisäksi sdp:llä on nyt useita muitakin paineita aiheuttavia asioita kannossaan. Yksi suurimmista on keskustan ja sdp:n välien viilentyminen, jonka Ruostetsaari ennustaa jatkuvan vielä pitkään.

– Kyllä tästä syviä haavoja jää.

Puolueella on myös sisäisiä paineita, sillä tulevaan hallitukseen täytyy löytää sekä pääministeri, että omistajaohjausministeri. Ja jos sdp:stä tulee pääministeripuolue, on edessä todennäköisesti muitakin ministerivaihdoksia.

Ruotsetsaari arvelee, ettei Rinteelle järjesty ministerinsalkkua.

Sanna Marin.­

– En jaksa uskoa, vaikka kyllä sekin periaatteessa mahdollista on. Siellähän on omistajaohjausministerin paikka auki, hän sanoo.

– Todennäköisempänä pitäisin sitä, että Rinne keskittyy kansanedustajana johtamaan puoluetta. On toki sekin mahdollisuus, että jos Antti Lindtmanista tulee pääministeri, niin silloin vapautuu eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikka.

Samoin jos Sanna Marinista tulee pääministeri, vapautuu liikenne- ja viestintäministerin paikka.

Juttua muokattu kello 11.30. Entisen pääministerin nimi oli Vieno Sukselainen, ei Veijo Sukselainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?