Kokoomuksen Sarkomaa IS:n paljastamista viesteistä: ”Näyttää, että Haaviston puheet ja julki tullut erityisavustajan sähköposti ovat ristiriidassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Sarkomaa IS:n paljastamista viesteistä: ”Näyttää, että Haaviston puheet ja julki tullut erityisavustajan sähköposti ovat ristiriidassa”

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.12. 8:59

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa kommentoi IS:n paljastamia sähköpostitietoja Twitterissä.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Pekka Haavisto (vihr) yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä.

Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala kirjoitti tänään kommentissaan, että IS:n näkemien sähköpostien mukaan Haaviston selitykset Al-Hol-operaatiosta muuttuvat yhä oudommiksi.

– Haavisto piti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden asian tiimoilta, mutta ulkoasianvaliokunnan tiistaisen ”kuulustelun” jälkeen ministeri muisti asiat eri lailla kuin aikaisemmin. Vielä maanantain tiedotustilaisuudessa Haavisto antoi ymmärtää, että koko hallitus on hyväksynyt al-Hol-linjan ja presidentti on asiasta tietoinen.

Al-Hol-operaatioissa ainakaan seuraavat asiat Haaviston kertomuksessa eivät ole pitäneet paikkaansa.

1. Mitään hallituksen yhteistä päätöstä tai edes linjaa ei ole ollut olemassakaan eli hallitus ei ole siunannut operaatiota, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomat (2.12.) uutisoi Haaviston vahvistaneen.

2. Eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ei valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon mukaan pidetty ajan tasalla, vaikka Haavisto on niin kertonut.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa jakoi IS:n kommentin twiitissään.

– Eduskunnan saatava koko totuus. Näytää, että @Haavisto puheet ja julki tullut erityisavustajan sähköposti ovat ristiriidassa. Lisäselvitykset välttämättömiä. Tämä on vakava paikka. Onko Haaviston tapa ja tie sama kuin Antti Rinteen? #eduskunta