Rinne eroaa ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä – tätä se tarkoittaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Rinne eroaa ja hallitus jatkaa toimitusministeristönä – tätä se tarkoittaa

Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tänään tiistaina kello 12.30.

Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyynnön tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tänään tiistaina kello 12.30.

Julkaistu: 3.12. 14:08

Pääministerin eroaminen tarkoittaa, että samalla koko hallitus eroaa.

Pääministeri Antti Rinne (sd) anoi tiistaina kello 12.30 eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Pääministerin eroaminen tarkoittaa, että samalla koko hallitus eroaa. Nykyinen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus on nimitetty.

Mikä ihmeen toimitusministeristö?

Pähkinänkuoressa: toimitusministeristö on hallitus, jolla ei ole täyttä parlamentaarista luottamusta. Sen toimivallan rajat harkitaan tapauskohtaisesti.

Toimitusministeristö ei kuitenkaan toteuta hallitusohjelmaa ja pidättäytyy tekemästä suuria päätöksiä tai poliittisia toimia.

Edellisen kerran Suomessa oli toimitusministeristö viime keväänä, kun edellisen hallituksen pääministeri Juha Sipilä (kesk) jätti eronpyyntönsä 8. maaliskuuta. Syynä oli kariutunut sote-uudistus. Tuolloin uutta hallitusta ei lähdetty muodostamaan, koska kevään eduskuntavaalit kolkuttelivat jo ovella.

Moni suomalainen muistaa elävästi myös pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk) eron. Jäätteenmäki joutui eroamaan paljastuneiden Irak-vuotojen takia kesällä 2003. Tuolloin hallituskumppani Sdp veti tukensa pääministeriltä pois.

Tällä kertaa pääministeri ehti hoitaa tehtäväänsä puoli vuotta.

Joten mitä seuraavaksi?

Kun presidentti myönsi hallitukselle eron, seuraavaksi edessä on niin kutsuttu puhemiehen kierros, jossa eduskunnan puhemies tapaa eduskuntaryhmien edustajia ja selvittää, löytyykö heiltä yksimielisyyttä uudesta pääministeristä.

Tasavallan presidentti nimittää hallitustunnustelijan vaalien suurimmasta puolueesta eli Sdp:stä.

– Hallitustunnustelija aloittaa keskustelut kaikkien eduskuntaryhmien kanssa hallituksen muodostamisesta. Prosessi etenee samalla tavalla kuin vaalienkin jälkeen. Siinä on myös tulossa puhemiehen kierros, jossa eduskunnan puhemies kuulee eduskuntaryhmiä hallituksen muodostumisen asiassa, Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta kertoi IS:lle aiemmin.

Käytännössä on mahdollista, että koko hallituskokoonpano ja hallitusohjelma neuvoteltaisiin uudelleen. Mikäli pelkkä pääministeri vaihtuu, helpoin ratkaisu on kuitenkin jatkaa samalla hallituspohjalla ja -ohjelmalla sekä valita hallitukselle ainoastaan uusi pääministeri. Ratkaisulle täytyy tällöin löytyä enemmistön tuki.

Kun neuvottelujen tulos on selvillä, presidentti kuulee eduskunnan puhemiestä ja antaa tämän jälkeen eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta. Eduskunta toimittaa avoimen äänestyksen pääministeriehdokkaan valinnasta. Jos ehdokas saa yli puolet äänistä, hänet valitaan uudeksi pääministeriksi.

Jos ehdokas ei saa vaadittavaa enemmistöä, peruutetaan prosessissa taaksepäin ja valitaan samalla kaavalla uusi pääministeriehdokas. Jos hänkään ei saa enemmistöä, toimitetaan eduskunnassa pääministerin vaali avoimena äänestyksenä, jolloin eniten ääniä saanut tulee valituksi.

Ruostesaari arveli, että Suomessa on jouluun mennessä uusi pääministeri ja hallitus.

Uuden pääministerin paikasta kisaavat todennäköisesti liikenne- ja viestintäministeri ja Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin sekä Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

IS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä.