Haavisto: Saimme ohjeistuksen, että ainakin lapset tulisi saada pois al-Holin leiriltä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Haavisto: Saimme ohjeistuksen, että ainakin lapset tulisi saada pois al-Holin leiriltä

Ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi tiedotustilaisuudessa toimia saada suomalaiset ”Isis-lapset” pois al-Holin leiriltä Syyriasta.

2.12.2019 21:32 | Päivitetty 2.12.2019 23:14

Voit lukea hetki hetkeltä -seurantaa Pekka Haaviston tiedotustilaisuudesta jutun lopusta.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan lokakuussa tulleen oikeuskanslerin päätöksen mukaan tuli ohjeistus, että ainakin lapset tulisi saada pois al-Holin leiriltä. Haavisto sanoi, että kun ratkaisu tuli, hän nimesi virkamiehen, jonka tarkoitus oli valmistella oikeuskanslerin päätöksen mukainen päätös.

Kyseinen virkamies valmistelee vain al-Holin leiriin liittyviä asioita ja leirillä olevien palautusta tapauskohtaisesti. Haavisto ei nimennyt virkamiestä. Tapauskohtaisuus taas liittyy siihen, että kaikkien palautus ei erinäisistä syistä välttämättä ole mahdollista.

– Myös kurdiviranomaisilla on näkemyksiä joidenkin henkilöiden osalta, että mitä heille tulisi tapahtua. Kurdit ovat oman ilmoituksensa mukaan keränneet oikeudellisesti raskauttavaa tietoa joistain henkilöistä. Tämä on fakta, joka on otettava tähän mukaan.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään, että Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan lapset Suomeen konsulikyydillä, ilman leirillä olevia äitejään.

IS kertoi jo kolme viikkoa sitten, kuinka ulkoministeri Haavisto syrjäytti ilman julkisia tai edes asianomaiselle kerrottuja perusteluita ulkoministeriön konsuliosaston päällikön Pasi Tuomisen paikaltaan.

Ulkoministeriössä tapaus on herättänyt ihmetystä, sillä Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka.

IS:n useista ulkoministeriön lähteistä saamien tietojen mukaan syitä Tuomisen syrjäyttämiseksi oli kaksi: Suomen Venäjän-viisumikäytännön muuttaminen EU:n vaatimusten mukaisiksi ja se, että Tuominen ei toteuttanut Haaviston esitystä suomalaislasten kotiuttamiseksi al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta.

Juuri al-Holin tapauksesta Haavisto sai IS:n tietojen mukaan ”kilarit”, eli hän hermostui ja siirsi Tuomisen pois tehtävistään.

Lue lisää: Mystinen operaatio: Pekka Haavisto yritti junailla ”Isis-lapset” salaa Suomeen – kiistää painostaneensa virkamiestä

Haaviston mukaan hän ei ole painostanut konsuliasioiden päällikkö Pasi Tuomista kotouttamaan al-Holin leirillä olevia lapsia Suomeen.

Haavisto myös kiisti, että olisi valmistellut salaista suunnitelmaa al-Holin lasten tuomiseksi takaisin leiriltä.

– Kun näin uutisen, että on suunnitelma tuoda lapset yksin, siinä sanottiin että mysteerisuunnitelma. Se on mysteerisuunnitelma minullekin, en ole ollut sellaista valmistelemassa, hän sanoo.

Haaviston mukaan suunnitelma olisi lähtökohtaisesti mahdoton, koska kurdihallinto ei päästä lapsia yksin pois alueelta paitsi jossain poikkeustapauksissa.

Haaviston mukaan Operaatio Korpi on eri viranomaisten yhteistyöverkoston nimi, jotka ovat selvittäneet al-Holin leirillä olevien tilannetta. Hän sanoo kuulleensa nimestä vasta tänään.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) kertoo, että ulkoasiainvaliokunta vaatii Haavistolta selvitystä asiasta. Niikon mukaan ulkoministeri on kutsuttu kuultavaksi jo tiistaina.

Helsingin Sanomat uutisoi hieman ennen lehdistötilaisuuden alkua, että hallitus olisi valmistelemassa leirillä olevien tapauskohtauksia palautuksia ja että asialla olisi koko hallituksen tuki. Haavisto vahvisti, että hallituspuolueet eivät ole linjanneet oikeuskanslerin päätöstä vastaan.

– Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen pohja asian käsittelyyn. Ei nähty, että asiassa olisi poliittinen päätös, joka voisi tämän syrjäyttää, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan asiasta on informoitu muun muassa presidenttiä ja valtioneuvoston jäseniä. Myös ulkoasianvaliokunta on pidetty ajan tasalla Haaviston mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?