Professori: Antti Rinteellä on juridisesti kaksi vaihtoehtoa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Professori: Antti Rinteellä on juridisesti kaksi vaihtoehtoa

Julkaistu: 2.12. 21:19

Maanantaina iltayhdeksään mennessä pääministeri Antti Rinne (sd) ei ollut ilmoittanut eroavansa, vaikka keskustan suunnalta putoili päivän aikana merkkejä epäluottamuksesta häntä kohtaan.

Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro kertoi maanantaina, että pääministerillä on juridisesti kaksi vaihtoehtoa: hän voi pyytää eroa itse tai odottaa keskiviikon luottamuslauseäänestystä, jossa luottamus ratkeaa.

Lavapuron mukaan kysymys on tässä vaiheessa poliittinen.

– Niin kauan kuin eduskunta ei ole ilmaissut epäluottamusta, hallitus ja Rinne nauttivat sen luottamusta.

– Tosiasiallisesti voi toki olla hankala jatkaa, mutta eroa pyytävät oikeudellisesti valtioneuvosto ja ministeriö.

Lavapuro tuo esiin senkin vaihtoehdon, että keskiviikkoisessa äänestyksessä nähtäisiin, että hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.

– Sitten tietysti keskustan pitää miettiä, mitä se tekee.

Pyritään mahdollisimman ripeään etenemiseen

Mikäli pääministeri Rinne eroaisi, prosessi hänen korvaajakseen voisi edetä varsin nopeasti. Lähimpänä vertailukohtana on pääministeri Anneli Jäätteenmäen (kesk.) eroaminen vuoden 2003 kesäkuussa.

Eduskunnan apulaispääsihteerin Timo Tuovisen mukaan prosessi eteni tuolloin niin, että pääministeri lähti eropäätöksen tehtyään samana iltana tapaamaan silloista presidenttiä Tarja Halosta Kultarantaan.

– Totta kai tällaisessa tilanteessa pyritään mahdollisimman ripeään etenemiseen, että on toimintakykyinen, eduskunnan luottamusta nauttiva hallitus, Tuovinen kertoo.

Sen jälkeen kun pääministeri on pyytänyt eroa, on presidentin tehtävänä myöntää hallitukselle ero ja pyytää sitä jatkamaan toimitusministeristönä.

Hallitus jatkanee samalla pohjalla ja ohjelmalla

Tämän jälkeen suurin eduskuntaryhmä mitä luultavimmin kokoaisi hallituksen ja katsoisi, edetäänkö nykyisellä hallituspohjalla ja -ohjelmalla. Jäätteenmäen tapauksessa hallituspuolueet päätyivät siihen, että vain pääministeri vaihtuu.

– Silloin se oli hyvin nopeaa, kun hallituspohjaan tai hallitusohjelmaan ei tehty muutoksia, Tuovinen kertoo.

Maanantaina iltayhdeksään mennessä näytti siltä, ettei nykyiseen hallituspohjaan oltaisi tekemässä muutoksia, vaikka pääministeri menisi vaihtoon.

Hallituspohjan pysyessä samana, Rinteen korvaajaa haettaisiin päähallituspuolueen eli Sdp:n sisältä.

Jäätteenmäen eroamisen yhteydessä uuden pääministerin löytymiseen meni noin viikko. Välijakson ajan pääministerin sijaisena toimi Antti Kalliomäki (sd), joka toimi Jäätteenmäen hallituksessa valtiovarainministerinä. Pääministerin sijaisena toimisi nyt elinkeinoministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni.

Kun päähallituspuolue on tehnyt päätöksen pääministeriehdokkaasta, äänestää eduskunta asiasta. Jos eduskunta hyväksyy uuden pääministerin, presidentti nimittää hänet tehtäväänsä.