Lääkepula kiristynyt entisestään – apteekit tahtovat lisäoikeuksia lääkevaihtoon: ”Maalaisjärkeä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lääkepula kiristynyt entisestään – apteekit tahtovat lisäoikeuksia lääkevaihtoon: ”Maalaisjärkeä”

Erkki Kostiainen.

Erkki Kostiainen.

Julkaistu: 1.12.2019 17:12

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen toivoo, että apteekissa voitaisiin vaihtaa saman lääkkeen vahvuuksia. Myös tiedonkulkua täytyy parantaa.

Apteekkariliitto toivoo farmaseuteille entistä laajempia lääkevaihto-oikeuksia ja parempaa tiedonkulkua saatavuushäiriöiden vuoksi. Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen kertoo, että saatavuushäiriöiden johtaviin globaaleihin syihin on vaikea puuttua, mutta apteekit voisivat helpottaa tilannetta kotimaassa.

Apteekkariliitto ehdottaa, että apteekissa voitaisiin tulevaisuudessa vaihtaa esimerkiksi eri vahvuuksia samasta lääkkeestä ilman yhteydenottoa lääkäriin saatavuushäiriön sattuessa. Kostiaisen mukaan kyse on maalaisjärjen käytöstä, ja farmaseutit ovat yliopistokoulutuksen saaneita alan ammattilaisia:

– Jos samasta lääkkeestä on yhden ja kahden milligramman tabletteja, niin sen sijaan että ottaa yhden kahden milligramman tabletin, ottaisi kaksi yhden milligramman tablettia, hän avaa ehdotusta.

Farmaseutti saa vaihtaa vain rinnakkaislääkkeeseen

Tällä hetkellä Kostiaisen kuvaamassa tilanteessa tarvitaan uusi resepti lääkäriltä. Farmaseutit voivat vaihtaa reseptilääkkeitä toiseen samaa lääkeainetta sisältävään rinnakkaislääkkeeseen Fimean eli lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen listan mukaan.

Saatavuushäiriötilanteissa on joskus tarpeen, että lääkäri katsoo toisen lääkkeen eri ryhmästä.

– Selvyyden vuoksi: emme hae terapeuttista substituutiota eli että apteekit voisivat vaihtaa toisen ryhmän lääkkeisiin. Se on lääkärin alaa se, Kostiainen toteaa.

Häiriöitä tänä vuonna jo yli tuhannessa lääkkeessä

Apteekkariliiton kyselyn mukaan viidessä tapauksessa tuhannesta lääkettä täytyy vaihtaa. Useimmiten farmaseutti tarjoaa toista rinnakkaislääkettä, mutta osa joutuu kääntymään uudestaan lääkärin puoleen.

Saatavuushäiriöt ovat yleistyneet tällä vuosikymmenellä radikaalisti, ja syksyllä tilanne on kiristynyt entisestään. Silti häiriöt ovat poikkeus eivätkä sääntö, 98 prosenttia saa reseptilääkkeensä saman tien. Kyselyyn vastasi 386 apteekkaria tai saatavuushäiriöiden työskentelevää apteekin työntekijää.

Vuonna 2010 Fimea kirjasi 67 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta. Tänä vuonna määrä uhkaa nousta 1500:aan.

Vuonna 2010 Fimea kirjasi 67 lääkkeiden saatavuushäiriöilmoitusta. Tänä vuonna määrä uhkaa nousta 1500:aan.

Tuotanto takkuaa kaukana

Saatavuushäiriöissä on kyse globaaleista ongelmista. Tiettyjen lääkeaineiden tuotanto on keskittynyt Aasiaan, eritoten Kiinaan. Siellä voidaan joutua sulkemaan tehdas esimerkiksi ympäristösyiden vuoksi. Joskus laatuongelmien vuoksi tietyn raaka-aineen koko erä täytyy vetää markkinoilta.

– Silloin riski on, että se koskettaa jopa kaikkia rinnakkaislääkkeitä.

Kyselyn mukaan 97 prosenttia apteekeista toivoo, että lääketuotantoa siirrettäisiin takaisin Eurooppaan. Kostiainen kertoo, että saatavuushäiriöt ovat alan kansainvälisissä järjestöissä säännöllisesti esillä.

Aiemmin Ilta-Sanomat on uutisoinut, että joissain tilanteissa kyse on siitä, että vain tietyllä lääkeyhtiöllä on myyntilupa Suomeen ja yhtiö on maahantuontiongelmia. Näissä tapauksissa voi olla, että toiset maahantuojat toimittavat samaa lääkettä myyntiin Ruotsiin tai Viroon.

Tulossa kuluttajaa avittava verkkohaku

Toinen Apteekkariliiton konkreettinen ehdotus liittyy tiedonkulun parantamiseen. Apteekit toivovat, että tieto häiriöistä kulkisi nopeammin lääketeollisuudesta lääkäreille (kyselyssä 99 %) sekä lääketeollisuudesta apteekeille (kyselyssä 92 %).

Liitto kehittää kuluttajille verkkopalvelua, josta nähdä, löytyykö tarvittavaa lääkettä jonkin toisen apteekin hyllyltä. Kostiaisen mukaan palvelua rakennetaan pikaisella aikataululla, mutta valmistumisajasta ei ole vielä tietoa.

Kyselyssä 78 prosenttia piti viranomaisten tiukkaa hintapolitiikkaa merkittävänä syynä häiriöihin. Esimerkiksi Orionin johtaja Janne Maksimainen on julkisesti toivonut, että hallitus leventäisi lääkkeiden hintaputkea, jolloin halvimman ja kalleimman vaihtoehtoisen lääkkeen hintaero voisi olla suurempi, ja lääke saisi yhä Kela-korvauksen. Maksimaisen mukaan monet yritykset ovat lähteneet markkinoilta sen jälkeen, kun Sipilän hallitus kavensi putkea 1,5–2,0 eurosta 50 senttiin.

Tuoreimmat osastosta