Suomalaisen SS-komppanianpäällikön tytär: ”Antakaa sankarisoturien maata rauhassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalaisen SS-komppanianpäällikön tytär: ”Antakaa sankarisoturien maata rauhassa”

Toldzgunin tapahtumiin liitetyn Karl-Erik Ladaun tytär Ulla Ladau-Harjulin on erittäin tuohtunut Kansallisarkiston SS-selvityksestä, joka nimeää hänen isänsä vuonna 1947 tehdyn kantelun perusteella mahdolliseksi teloituskäskyn antajaksi 31. joulukuuta 1942.

Suomen SS-pataljoona kotiutui kesäkuun alussa 1943. Kenraalit Lauri Malmberg (oik.) ja Felix Steiner tarkastivat sen Hangossa.­

30.11.2019 11:00 | Päivitetty 30.11.2019 10:41

Ulla Ladau-Harjulinin mukaan Kansallisarkiston raportin laatijoilla ei ole todisteita siitä, kuka ampumiskäskyn on antanut: kantelu perustuu ainoastaan rikollistaustaisen ja sotilasarvonsa menetykseen tuomitun Paavo Merelän ilmoitukseen, joka ei Suomen oikeuslaitoksen taholta johtanut edes syytteen nostamiseen.

– On raukkamaista hyökätä tällaisten miesten kimppuun, jotka osaltaan ovat vaikuttaneet siihen, että tällaisilla kirjoittajilla – ja lehdistöllä – on mahdollisuus sanoa, mitä he haluavat tässä maassa, Ladau-Harjulin sanoo IS:lle.

– Nämä miehet tekivät mahdolliseksi sen, että meillä on kaikilla tässä maassa sananvapaus. Kunnioitetaan sitä, Ladau-Harjulin jatkaa.

Karl-Erik Ladau haavoittui sodissa seitsemän kertaa.

– Hän oli erittäin rohkea ja kunnioitettu upseeri, jota kaikki hänen miehensä arvostivat, Ladau-Harjulin sanoo.

– Antakaa sankarisotureiden ja muiden sotureiden maata rauhassa. Tästä on jo 80 vuotta. On mahdotonta todistaa, kuka mitäkin ajatteli ja teki. Mutta sen minä tiedän, että nämä kaikki toimivat Suomen etujen puolesta.

Komppanianpäällikkönä Kaukasuksella palvellut Karl-Erik Ladau siirtyi muiden SS-miesten tavoin takaisin puolustusvoimien kenttäharmaisiin kesällä 1943. Talvisodassa hän toimi muun muassa adjutanttina myöhemmin kenraalikuntaan nousseelle Aaro Pajarille, joka kehotti häntä lähtemään Saksaan. Jatkosodassa Ladau taisteli Pajarin 18. Divisioonassa Karjalankannaksella. Hänet palkittiin muun muassa ensimmäisen ja toisen luokan rautaristillä ja 3. luokan vapaudenristillä tammenlehvien kera.

Sotien jälkeen Ladau opiskeli oikeustiedettä, sai varatuomarin arvon ja toimi muun muassa vakuutusyhtiö Varman toimitusjohtajana vuosina 1953–1978 sekä hallituksen puheenjohtajana 1962–1980. Ladau kuoli syyskuussa 2009 kotonaan Tampereen Aitolahdella 93-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?