Mystinen katolinen järjestö pyörittää miesasuntolaa arvoalueella Helsingissä: ”Tunnustamme, että tämä ei sovi kaikille” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mystinen katolinen järjestö pyörittää miesasuntolaa arvoalueella Helsingissä: ”Tunnustamme, että tämä ei sovi kaikille”

Maailmalla liikkuu paljon hurjia teorioita Opus Dei -liikkeestä. Nyt järjestön jäsenet pääsevät itse ääneen.

Helsingin Taka-Töölössä, vain kivenheiton päässä pääministerin virka-asunnosta Kesärannasta sijaitsee rivi arvotaloja. Samassa korttelissa seisovat toisella puolella Saudi-Arabian ja Romanian suurlähetystöt sekä rakennus, jota Yhdysvaltain ulkoministeriö remontoi omaan käyttöönsä.

Korttelin toisella puolella on vaaleanpunainen kivitalo, joka palvelee Turkin suurlähettilään virka-asuntona. Sen vieressä on 1950-luvulla rakennettu matala kerrostalo, joka ulkoapäin poikkeaa muista taloista siten, että yhdessä ulkoikkunassa on lasimaalaukset.

Talon tontti on ympäröity matalalla aidalla ja portin pielessä on pieni kyltti, jossa lukee Opiskelijakoti Tavasttähti.

Opus Dein miehille tarkoitettu Opiskelijakoti Tavasttähti sijaitsee 1950-luvulla rakennetussa matalassa kerrostalossa Helsingin Taka-Töölössä.

Kyse on vain miehille tarkoitetusta asumuksesta.

Sitä pyörittää Opus Dei.

Espanjassa 1920-luvulla perustettu Opus Dei nousi julkisuuteen vuonna 2000 ilmestyneen Dan Brownin Da Vinci -koodi -kirjan ja sitä seuranneen elokuvan ansiosta. Todellisuudessa järjestö on ollut vaikutusvaltainen osa katolista kirkkoa jo paljon sitä ennen.

Järjestöllä on nykyisin noin 100 000 jäsentä eri puolilla maailmaa. Se on ainoa katolisen kirkon personaaliprelatuuri eli itsehallinnollinen organisaatio, jonka toimivalta ei rajoitu mihinkään tiettyyn alueeseen. Sen jäsenet voivat elää normaalia elämää kodeissa ja ammateissa erotuksena sääntökunnista, joissa pitää antaa luostarilupaus ja hyväksyä sääntökunnan velvollisuudet.

Personaaliprelatuurin statuksen järjestölle antoi paavi Johannes Paavali II vuonna 1982.

– Opus Dein asema on määritelty katolisessa kirkkolaissa, kaanonissa. Se on kiinteä osa katolista kirkkoa, tiivistää Helsingin yliopiston kirkkohistorian lehtori Mikko Ketola.

Opus Deillä on pappeja ja piispoja, jopa muutama kardinaali kuuluu järjestöön. Mutta valtaosa Opus Dein jäsenistä asuu ihan tavallista perhe-elämää. Heitä kutsutaan supernumeereiksi, ja he ovat järjestön maallikkojäsenistä korkeimmalla tasolla. Opus Dein ajattelussa ihan tavallinen työnteko voi tehdä ihmisestä pyhän.

Varsinaisia luostareita järjestöllä ei ole. Noin kolmannes Opus Dein aikuisjäsenistä asuu keskuksissa, ja he ovat sitoutuneet selibaattiin.

– Heidän elämänsä menee aika lähelle sitä, mitä sääntökunnissa munkkien ja nunnien elämä on, Ketola toteaa.

Suomeen Opus Dei tuli vuonna 1987. Johannes Paavali II oli kehottanut järjestön johtajaa Alvaro del Portilloa levittämään Opus Deitä myös Pohjoismaihin. Aluksi Suomea johdettiin Saksasta, sen jälkeen Ruotsista ja nykyisin Suomi kuuluu samaan alueeseen Viron kanssa.

Suomessa asuu noin 40 Opus Dein jäsentä, joista noin 10–15 on suomalaisia.

Helsingissä on yksi miesten ja yksi naisten keskus sekä yksi nuorille naisille ja naisopiskelijoille tarkoitettu keskus. Sekä opiskelijakoti Tavasttähti.

Talossa on pieni kappeli, jossa pidetään joka ilta rukoushetki ennen ruokailua.

Marraskuisena iltana oven tulee avaamaan espanjalainen Jorge Soria. Vuonna 2008 Suomeen muuttanut Soria, 29, on Tavasttähden isäntä. Hän on suorittanut taloustieteen tutkinnon Helsingin yliopistossa ja tekee parhaillaan väitöskirjaa kansantaloustieteestä. Suomalaiset kaverit kutsuvat häntä Jyriksi.

Hän on asunut talossa siitä lähtien, kun muutti Suomeen. Ainoa poikkeus on vuosi 2011, jolloin taloon teetettiin täydellinen peruskorjaus.

Perimätiedon mukaan talon on rakennuttanut varakas perhe, jonka ajatuksena oli, että lapset voisivat omat perheet perustettuaan muuttaa samaan taloon, mutta omiin asuntoihinsa. Kun opiskelijakoti perustettiin, talossa oli kolme asuntoa. Nyt ne on kaikki yhdistetty siten, että varsinaisessa talossa on 15 asuinhuonetta sekä yhteiset tilat.

Tavasttähden isäntä Jorge Soria omassa huoneessaan. Varsinaisessa talossa on kaiken kaikkiaan 15 asuinhuonetta ja yhteiset tilat.

Jokaisella asukkaalla on oma kalustettu huone ja oma kylpyhuone. Muut tilat ovat yhteisiä. Vuokra on 720 euroa kuussa, mutta se sisältää siivouksen, pyykinpesun kerran viikossa ja kaksi ateriaa joka päivä.

Tänä syksynä taloon on ollut niin paljon tulijoita, että piharakennukseen on majoitettu yksi lisäasukas. Tavasttähdessä on siis asunut 16 asukasta. Kaksi heistä on pappeja. Asukkaiden ei tarvitse olla katolilaisia, mutta valtaosa on. Soria korostaa, että talossa on asunut myös yksi muslimi.

– Opus Dei on maallikkoliike, jonka idea on alusta asti pitää yhteyttä myös muiden kanssa. Me koemme, että se tekee meille hyvää, avaa meidän maailmankuvaamme ja katsantokantaamme, Soria sanoo.

Asukkaiden oletetaan tekevän hyväntekeväisyystyötä, ja osa asukkaista osallistuu muun muassa iltapäiväkerhon pyörittämiseen. Osa käy jakamassa ruokaa köyhille perheille ja viettää aikaa vanhainkodissa.

 Opus Dei on maallikkoliike, jonka idea on alusta asti pitää yhteyttä myös muiden kanssa.

Iltaseitsemältä kellarin ruokasalissa on kahdessa pöydässä noin kymmenkunta ruokailijaa. Tarjolla on lihalla täytettyjä paprikoita ja riisiä. Jälkiruuaksi on hedelmärahkaa ja porkkanakakkua.

Molemmissa pöydissä on lappu, joka kertoo mitä kieltä pöydässä puhutaan. Toisessa puhutaan suomea, toisessa englantia. Kansalaisuudet sekoittuvat. Suomenkielisessä pöydässä istuu kieltä oppineita ulkomaalaisia, englanninkielisessä pöydässä suomalaisia.

Talossa on pieni kappeli, jossa pidetään joka ilta rukoushetki ennen ruokailua. Ruokailun jälkeen halukkaat kokoontuvat talon ylimmässä kerroksessa olevaan olohuoneeseen tapaamiseen, mitä kutsutaan jutusteluhetkeksi. Siinä asukkaat istuvat ja keskustelevat päivän tapahtumista.

Tavasttähdessä on asunut 16 asukasta, joista kaksi on pappeja. Asukkaiden ei tarvitse olla katolilaisia, mutta valtaosa on. Iltaruokailun jälkeen halukkaat kokoontuvat talon ylimmässä kerroksessa olevaan olohuoneeseen. Asukkaat istuvat ja keskustelevat päivän tapahtumista.

Paikalla on kymmenen asukasta, joista yksi on pastori Oskari Juurikkala. Keskustelun kieli on englanti.

– Yritin etsiä asuntoa HOAS:n kautta, mutta he eivät olisi pystyneet järjestämään sellaista. Rupesin etsimään muita vaihtoehtoja ja löysin tämän. Tämä sopii myös vanhemmilleni, meksikolainen Jorge kertoo.

Hän on tullut Suomeen vain yhdeksi vuodeksi. Kotimaassaan hän asuu vanhempiensa luona.

– En ole katolilainen, mutta en koe, että se on ongelma. En koe, että täällä tuputetaan kenellekään uskontoa.

Lapsena Suomeen muuttanut Charles on suorittanut varusmiespalveluksen. Hän vertaa Tavasttähteä kasarmielämään.

– Siellä syntyy sen oman porukan kanssa yhteenkuuluvaisuutta samalla tavalla kuin täällä. Siellä se syntyy siitä, että illalla kerrataan, miten päivän harjoitukset menivät. Täällä se syntyy näistä hetkistä ja yhdessä tekemisestä, hän arvioi.

Charles on katolilainen. Hänellä on tyttöystävä.

– Tyttöystävä on vain tyytyväinen, että asun täällä, Charles nauraa.

 En koe, että täällä tuputetaan kenellekään uskontoa.

Tavasttähdessä tyttöystävät saavat käydä vierailulla, mutta yökylään ei sovi jäädä. Alkoholinkäyttö ei ole kielletty. Soria sanoo, että toiveissa on, ettei kukaan juo yksin omassa huoneessaan, vaan olutta otettaisiin ennemminkin yhdessä.

– Olen asunut muissakin kristillisissä yhteisöissä. Täällä kukaan ei ole toisille ilkeä ja vihamielinen, vaikka olisi kuinka rasittunut ja väsynyt. Täällä asuminen on todella stressivapaata verrattuna moneen muuhun yhteisöön, suomalainen Mikael sanoo.

Hän ei ole katolinen.

Yhdelläkään asukkaalla ei ole mitään negatiivista sanottavaa Tavasttähdessä asumisesta. Ei ainakaan näin julkisesti. Ulkopuolisten kyselytkin ovat kuulemma lähinnä uteliaita. Opus Dein kyseenalainen maine ei tule puheiden mukaan esille juuri koskaan.

Opus Dein maine perustuu pitkälti Da Vinci -koodiin. Järjestön jäsenten odotetaan suorittavan katumusharjoituksia, jotka kirjassa ja elokuvassa kuvailtiin itsensä ruoskimisena ja piikkivyön kiristämisenä reiteen.

Järjestön säännöissä on sallittu vain katumusharjoitukset, joista ei ole ruumiillista haittaa. Monet pitävät katumusvyötä reiden ympärillä, mutta siinä ei ole piikkejä. Osa nukkuu yönsä epämukavilla alustoilla, jotkut ottavat aamuisin kylmiä kylpyjä.

Pastori Juurikkala on kertonut julkisuudessa käyttävänsä katumusvyötä ja ottavansa kylmiä suihkuja.

Elokuvaohjaaja Kaija Juurikkalan poika on kastettu katolilaiseksi 2000-luvun alussa, ja hän on liittynyt samantien Opus Deihin. Oikeusteistä ja taloustieteistä väitöskirjat tehnyt 38-vuotias Juurikkala oli Timo Soinin talouspoliittinen neuvonantaja ennen kuin vaihtoi alaa. Pappisvihkimyksen hän sai 2016. Hän on Opus Dein ainoa suomalainen pappi.

– Jumalan kutsu. Se on pohjimmiltaan vastaus, Juurikkala tiivistää syyn isoon elämänmuutokseensa.

Oskari Juurikkala on Opus Dein ainoa suomalainen pappi.

Hän on pappisvihkimyksen saatuaan ollut pastorina Tavastähdessä ja Ruskeasuolla sijaitsevassa nuorten naisten keskuksessa. Lisäksi hän työskentelee osa-aikaisesti Pyhän Marian seurakunnassa. Omien sanojensa mukaan hän saa hiippakunnalta rahaa seurakuntatyöstä, mutta Opus Dei järjestää hänelle vain täyden ylläpidon.

Tavasttähden talon omistaa erillinen yhdistys, jolla Sorian mukaan ei ole mitään tekemistä Opus Dein ja katolisen kirkon kanssa. Kirkko ja järjestö vastaavat vain hengellisestä toiminnasta. Sorian mukaan yhdistys maksoi talosta vuonna 2006 kolme miljoonaa euroa. Sitä varten otetun pankkilainan päälle on tullut vielä iso remonttilaina. Talossa on kaksi täyspäiväistä ja yksi osa-aikainen työntekijä.

Rahoitus tulee Sorian mukaan pääasiassa tulorahoituksesta, mutta yhdistys saa hänen mukaansa myös jonkin verran lahjoituksia joko Opus Dein jäseniltä tai talon entisiltä asukkailta. Suomen katolinen hiippakunta on pahoissa talousvaikeuksissa, mutta Opus Dein taloustilanne on epäselvä. Supernumeraarit antavat järjestölle rahaa sen minkä parhaaksi näkevät, mutta keskuksissa asuvien ja usein korkeapalkkaisissa viroissa järjestön ulkopuolella toimivien numeraarien oletetaan antavan järjestölle merkittävän osan palkastaan.

– Maailmalla liikkuu paljon hurjia teorioita miten Opus Dei on superrikas ja hallitsee kaikkea mahdollista, mutta ne taitavat olla enemmän teorioita. Heillä on tavallista enemmän keskiluokkaista jäsenistöä, joilla saattaa olla enemmän varallisuutta. Heillä on myös omia kauppakorkeakouluja, mistä tällainen kuva saattaa syntyä, yliopistolehtori Ketola toteaa.

Opus Deistä kirjan kirjoittaneen Ketolan mukaan opusdeiläiset eroavat tavallisista rivikatolilaisista, ainakin Suomessa.

– Opus Dein jäsenet ovat enemmän pikkutakkikatolisia, kun taas etenkin nuoret katolilaiset ovat enemmän villapaitakatolisia, Ketola vertaa.

Katolinen kirkko on ainoa kristillinen kirkkokunta Suomessa, jonka jäsenmäärä kasvaa. Mutta se kasvaa ensisijaisesti maahanmuuton vuoksi. Asuntola on osa kirkon tavoitetta levittää sen ilosanomaa.

– Me teemme lähetystyötä, mutta emme käännytystyötä. Emme pakota ketään, emmekä tuputa uskoamme. Emme usko, että siitä olisi hyötyä. Tavoitteemme ei ole, että kaikista tulisi Opus Dein jäseniä. Me tunnustamme, että tämä ei sovi kaikille, Soria vakuuttaa.

Sorian mukaan käytännössä kaikki suomalaiset katolilaiset, jotka ovat asuneet Tavasttähdessä, ovat liittyneet myös Opus Deihin.

Mutta reilun kymmenen vuoden aikana vain yksi asukas on kääntynyt katolilaiseksi.

Opus Dei

  • Suomeksi Jumalan työ

  • Katolisen kirkon ainoa personaaliprelatuuri eli itsehallinnollinen organisaatio, jonka toimivalta ei rajoitu mihinkään tiettyyn alueeseen

  • Perustettu 1928

  • Noin 100 000 jäsentä

  • Suomessa on noin 40 opusdeiläistä

  • Sai kyseenalaista mainetta Dan Brownin trillerin DaVinci-koodi takia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?