Ilta-Sanomien 105 päivää -podcast talvisodasta – sota syttyy - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ikävä totuus valkeni suomalaisille vasta, kun Neuvostoliiton divisioonat ylittivät rajan koko sen leveydeltä – kuuntele IS:n Talvisota-podcast

Julkaistu: 1.12. 8:00, Päivitetty 9.12. 16:29

Talvisodan syttymisestä tulee 80 vuotta. IS:n 105 päivää -podcast käy läpi jokaisen viikon sotatapahtumat. Jokaisessa jaksossa kuullaan myös aito tarina legendaarisesta Kansa taisteli -lehdestä.

Yllä olevasta videosoittimesta kuulet Kansa taisteli – miehet kertovat vuonna 1965 julkaistun tarinan Talvisodan syttyessä Lipolan mutkassa. Se kertoo sodan ensimmäisistä päivistä.

Talvisota alkoi aikaisin aamulla 30. marraskuuta 1939, kun puna-armeijan joukot avasivat rajan yli tulen ja aloittivat hyökkäyksen koko rajan leveydeltä teiden suunnassa. Tämä oli suomalaisille karu yllätys. Sotaan oli kyllä valmistauduttu jo pitkin syksyä, ja liikekannallepano oli tehty, mutta puolet joukoista oli keskitetty Karjalankannakselle.

Puna-armeijan divisioonia alkoi kuitenkin vyöryä massiivisesti rajan yli myös Laatokan Karjalassa, Suojärvellä, Ilomantsissa, Kuhmossa, Suomussalmella, Sallassa ja Petsamossa. Esimerkiksi Suomussalmen Juntusrannassa hyökkäysura ei ollut kinttupolkua kummempi, mutta sielläkin korpien läpi tunkeutui moottoroitu divisioona. Suomalaisia oli vastassa joukkueen verran, ja heidän lohkonsa oli kymmenien kilometrien levyinen.

Suomen armeijan puolustus oli ensimmäisellä viikolla vaakalaudalla. Itsenäisyyspäivänä tapahtui käänne. Taipaleenjoella, Karjalankannaseksen itäreunassa, hyökkäys pysäytettiin.

Kuuntele alla olevalla soittimella IS:n 105 päivää -podcast ensimmäisen sotaviikon tapahtumista. IS seuraa podcastissa 80 vuoden takaisia tapahtumia viikottain. Viikkoesittelyn kertoo IS:n Timo Paunonen ja Kansa taisteli -tarinan lukee Simo Holopainen.

Voit lukea lisää talvisodan ratkaisutaisteluista sekä kotirintaman ja etulinjan koskettavista ihmiskohtaloista Ilta-Sanomien Talvisota-erikoislehdestä.

Kuvituskuva