Hulavanne on pyörinyt joulun hittilahjaksi – yksi tutkimus räjäytti pankin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hulavanne pyörähti joulun hittilahjaksi – suomalaistutkimus vyötärön kaventumisesta räjäytti pankin

Julkaistu: 7.12.2019 12:00

”Vannetta lannetta käyttäen puolensa haihduttaa. Vannetta lannetta käyttäen itsensä laihduttaa”, lauloi Olavi Virta vuonna 1959. Ja oli oikeassa.

Lauttasaaren Lady -kuntosaliin on kokoontunut parikymmentä liikkujaa. Seinän viereen on kasattu eripainoisia hulavanteita.

  • Yllä olevasta videosta voit katsoa aloittelevien hulaajien tyylinäytteitä ja kuunnella, mitä hulavannetutkimuksessa selvisi.

Kaikki hulaajat toimittajaa ja kuvaajaa lukuun ottamatta ovat naisia. Syy saattaa olla lajissa – mutta ehkä vielä enemmän siinä, että kyseessä on etenkin naisten suosiossa oleva kuntosali.

Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen ja fysioterapeutti Adèle Salonen ovat kuntosalilla kertomassa aloitteleville hulaajille, mistä kovassa nosteessa olevassa liikuntamuodossa on oikein kyse.

Hulavanteet kohosivat juhannuksena yllättäen liikuntavälineiden joukossa hittituotteeksi, kun Yki-Järvisen vetämä rasvamaksatyöryhmä julkaisi hulavanteen vaikutuksia käsitelleen tutkimuksen.

Tutkimuksessa oli alusta loppuun mukana 53 vyötärölihavaa naista, joiden keskimääräinen vyötärönympärys oli 91 senttiä.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen pyöritti hulavannetta päivittäin kuuden viikon ajan ja toinen käveli päivittäin kuuden viikon ajan. Sitten ryhmät vaihtoivat liikuntamuotoja päittäin.

– Johtopäätös oli se, että hulaaminen kuuden viikon ajan 13 minuuttia päivässä kaventaa vyötärönympärystä kolme senttiä. Mitä enemmän ja pidempään hulaa sitä enemmän liikunnalla on vaikutusta. Hulaaminen myös pienensi keskivartalon rasvaprosenttia, lisäsi lihasmassaa ja laski LDL-kolesterolia, eli pahaa kolesterolia, Yki-Järvinen kertoo.

LDL-lipoproteiinit ovat eräänlaisia pakkauksia, jotka kuljettavat kolesterolia kudoksiiin ja esimerkiksi valtimoiden seinämiin, mikä on tietenkin huono asia.

Tutkimus herätti kesän alussa valtavasti huomiota. Valmistajien ja jälleenmyyjien näkökulmasta hulavanne oli siihen saakka perusliikuntaväline, joka valikoimassa on oltava – vaikka myynti ei aina niin merkittävää olisikaan.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten hulaamisessa pääsee alkuun. Ohjeet antaa fysioterapeutti Adèle Salonen.

Tilanne muuttui nopeasti. Esimerkiksi hulavanteiden maahantuojalle Gymstickille alkoi virrata tilauksia täysin poikkeuksellista tahtia.

– Aloimme ihmetellä, miksi tällaista perusliikuntavälinettä menee yhtäkkiä satoja päivässä. Sitten huomasimme valmistuneen tutkimuksen ja sen, että hula-vanne oli ollut esillä mediassa, kehitysjohtaja Risto Kasurinen kertoo.

Kasurisen mukaan buumi on ollut täysin poikkeuksellinen ja jatkuva.

– Olemme toimineet alalla lähes parikymmentä vuotta. Ei tällaista vastaavaa ole kyllä tullut vastaan. Ennustettavuus on ollut se haaste. Ajattelimme aluksi, että tämä menee ehkä ohi, mutta vanteita on tilattu jatkuvasti.

Buumit ovat usein tosiaan ohimeneviä. Tilauksia satelee yllättäen medianäkyvyyden tai laajan sosiaalisen median huomion vetämänä. Ihmiset innostuvat ja lopulta kyllästyvät.

Hulavanteet ovat kuitenkin pysytelleet pinnalla läpi koko kesän ja syksyn. Joulun lähestyessä ne ovat liikuntalahjojen joukossa hittituote.

Professori Yki-Järvisen maahantuojilta saamien tietojen mukaan hulavanteiden myynti on ylittänyt jo 100 000 kappaletta. Luku on todennäköisesti lähellä totutta, vaikka tarkkoja tilastoja ei ole. Kyse on joka tapauksessa kymmenistä tuhansista hulavanteista.

Gymstick toimittaa hulavanteita urheiluliikkeisiin, tavarataloihin ja myy niitä lisäksi omassa Treenikauppa-verkkokaupassaan.

Parhaina päivinä verkkokaupassa on myyty tuhatkunta vannetta päivässä. Kokonaismyyntiluku liikkuu kymmenissä tuhansissa.

Nyt suurin kysyntä on osoittanut laantumisen merkkejä, mutta päivittäin vanteita myydään edelleen satoja.

– Ei tällaiseen osannut varmaan kukaan alan toimijoista varautua. Olemme yrittäneet saada vanteita eurooppalaisilta toimittajiltamme, sillä valmistajalta tilaaminen vie aikaa noin kolme kuukautta. Ihmiset haluavat vanteensa heti.

Suositussa Fitnesstukku-verkkokaupassa hulavanne on niin ikään ponnahtanut Top Seller -listalle.

Kuntosalilla vieressäni harjoitteleva liikkuja saa vanteensa pyörimään varsin hallitun näköisesti vain muutaman yrityksen jälkeen. Sitten hän vaihtaa pyörityssuuntaa, mikä on säännöllisesti hulaavalle suositeltavaa.

– Tämä toinen suunta on paljon hankalampi kuin tuo ensimmäinen.

Kaikille hulaamisen aloittaminen ei näytä olevan yhtä helppoa, mutta muutaman vinkin jälkeen homma näyttää vähitellen luonnistuvan.

– Antakaa vanteelle heti aluksi reilusti vauhtia mahdollisimman suoraviivaisesti ja pyörittäkää pienellä liikkeellä, fysioterpeutti Salonen ohjaa.

Vähitellen hulavanteet pyörivät, ja onnistumiset näyttävät tuovan motivaatiota. Tätä pitäisi jatkaa päivittäin, vaikkapa televisiota katsellessa.

Professori Hannele Yki-Järvinen vakuutteli tutkimuksen alussa työryhmälleen, että hulaamisen tutkimisessa on järkeä. Tutkimustulosten julkaisu johti Suomessa lopulta hulabuumiin.

Professori Hannele Yki-Järvinen vakuutteli tutkimuksen alussa työryhmälleen, että hulaamisen tutkimisessa on järkeä. Tutkimustulosten julkaisu johti Suomessa lopulta hulabuumiin.

Rasvamaksatyöryhmä tutki hulaamisen vaikutuksia vyötärölihavien naisten joukossa. Hulaamisen vaikutukset miesten keskivartaloon ja kehonkoostumukseen ovat mahdollisia tutkimuskohteita tulevaisuudessa.

Rasvamaksatyöryhmä tutki hulaamisen vaikutuksia vyötärölihavien naisten joukossa. Hulaamisen vaikutukset miesten keskivartaloon ja kehonkoostumukseen ovat mahdollisia tutkimuskohteita tulevaisuudessa.

Hulavanteiden myynti yllätti viime kesänä maahantuojat. Vanteita on etsitty ympäri Eurooppaa.

Hulavanteiden myynti yllätti viime kesänä maahantuojat. Vanteita on etsitty ympäri Eurooppaa.

Tuoreimmat osastosta