Poliisille tehtiin tutkinta­pyynnöt Pekasta ja Pätkästä, Pulttiboisista, Salatuista elämistä ja Ismo Leikolasta – ”Oikea foorumi on avoin julkinen keskustelu” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisille tehtiin tutkinta­pyynnöt Pekasta ja Pätkästä, Pulttiboisista, Salatuista elämistä ja Ismo Leikolasta – ”Oikea foorumi on avoin julkinen keskustelu”

Muun muassa Pulttibois, Salatut elämät, Ismo Leikola ja Pekka ja Pätkä olivat tutkintapyyntöjen kohteena.

Muun muassa Pulttibois, Salatut elämät, Ismo Leikola ja Pekka ja Pätkä olivat tutkintapyyntöjen kohteena.

Julkaistu: 28.11.2019 14:18

Poliisi kirjasi huomionaan muun muassa, että Naima-Aslak ja Soikhiapää kantoivat sketsissä raskaita toimintakyvyttömiä aseita.

Helsingin poliisi päätti torstaina, ettei se aloita esitutkintaa vanhoista viihde- ja sketsisarjoista.

Poliisin asiakirjoista selviää, että kaikkiaan kuusi miestä teki poliisille tutkintapyynnön vanhoista televisio-ohjelmista.

Tutkintapyynnöt kohdistuivat muun muassa Hymyhuuliin, Pulttiboisiin ja Pekka ja Pätkä neekereinä -elokuvaan.

Eräs heistä myös epäili, että ”kolmoskanava” tai jokin muu kanava esittää netissä romaneja ja saamelaisia halveksivia videoita tai pilkkaa sukupuolista suuntautumista Salatut elämät -sarjassa.

Toinen taas ilmoitti Jope Ruonansuun ja Pirkka-Pekka Peteliuksen tekevän törkeää pilaa ulkomaalaisista, mutta pilojen julkaisu- tai levittämisalustaa ei yksilöity.

Pekasta ja Pätkästä tutkintapyynnön tehneen miehen mukaan myös stand up -koomikko Ismo Leikola ”kiihottaa ja puhuu vihapuhetta kristittyjä vastaan” stand up -videoillaan.

Tätä videota ei kuitenkaan tutkintapyynnössä yksilöity.

Poliisi tarkasteli sketsien sisältöä

Poliisin mukaan asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

16-sivuisessa asiakirjassa esitutkinnan toimittamatta jättämisestä käydään seikkaperäisesti läpi joidenkin sketsien sisältöä.

Esimerkiksi Aake Kallialan ja Pirkka-Pekka Peteliuksen eräästä sketsistä poliisi selostaa seuraavaa:

”Nunnuka-nunnuka-lai-lai -sketsissä esiintyvät fiktiiviset saamelaishahmot nimeltä Naima-Aslak ja Soikhiapää. Hahmot kertovat katsojalle, että poroerotus epäonnistui Naton sotaharjoituksen vuoksi, mutta hahmojen väitetyn toimeliaisuuden ansiosta Norja kuuluu nyt Naima-Aslakille ja Soikhiapäälle.

Hahmot kantavat raskaita toimintakyvyttömiä aseita. Sketsin nimi on peräisin tarttuvaa laatua olevasta hokemasta, joka luo yleisölle pejoratiivisen [halventavan] mielleyhtymän saamelaiseen joikuun, jota hahmot veisaavat.”

Poliisin mukaan on mahdollista tulkita niin, että Kallialan ja Peteliuksen sketseissä irvaillaan saamelaisille ja romaneille.

Poliisi panee kuitenkin merkille, että sketseissä ei toisaalta suoraan sanallisesti väitetä, että kaikki saamelaiset tai romanit olisivat kategorisesti esimerkiksi juoppoja tai laiskoja.

”Yleistys syntyy ohjaajan teatteri- ja elokuvataiteellisin keinoin luomasta vaikutelmasta, joka toimii yleistävällä tavalla lähinnä vain silloin, kun katsoja itse näkee asian tällä tavalla.”

Yleisemmällä tasolla tapahtumaselvityksessä huomautetaan, ettei Helsingin poliisilaitos ole erilaisten kulttuurituotteiden asianmukaisuuden jälkivalvontaviranomainen.

”Oikea foorumi on kaikille avoin julkinen kansalaiskeskustelu.”

Tuoreimmat osastosta