Baltzar tupsahti politiikkaan ulko­puolelta ja keräsi joukon nimekkäitä demari­tukijoita – epäilty nais­rikos­kumppani oli vuosia sdp-aktiivi

Törkeästä ihmiskaupasta vangitulla Veijo Baltzarilla riitti ystäviä Helsingin Hakaniemessä.

Ihmiskaupasta epäillyllä Veijo Baltzarilla oli lämpimät suhteet lukuisiin eturivin suomalaispoliitikkoihin yli puoluerajojen. Kuvassa Baltzarin lisäksi Tarja Halonen, Paavo Lipponen, Liisa Jaakonsaari, Antti Rinne ja Anita Lehikoinen.

28.11.2019 6:30

Ihmiskaupasta epäillyllä Veijo Baltzarilla oli lämpimät suhteet lukuisiin eturivin suomalaispoliitikkoihin yli puoluerajojen.

Erityisen paljon ystäviä Baltzarilla vaikuttaa olleen Sdp:ssä, jonka ehdokkaana hän oli itsekin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Politiikka kiinnosti Baltzaria jo nuoruudessa, ja ehdolla hän oli ensimmäisen kerran jo vuoden 1970 eduskuntavaaleissa. Suomen ensimmäinen romanitaustainen ehdokas pyrki tuolloin tehtävään Liberaalisen kansanpuolueen riveistä.

Vuoden 1995 eduskuntavaaleissa Baltzar oli ehdolla vihreiden listoilla.

Vuonna 2015 hän oli ehdolla eduskuntavaaleissa Sdp:n riveissä Uudenmaan vaalipiirissä. Vuonna 2014–2015 Uudenmaan sosiaalidemokraattien toiminnanjohtajana toiminut Tapani Eskola muistelee, että Baltzar tuli listalle loppumetreillä. Hänen valintaansa puolsivat kulttuuritausta ja ikä.

– Nimen tiesin, mutta en muuten tuntenut häntä. Mielestäni hän tuli mukaan aktiivitoiminnan ulkopuolelta, Eskola sanoo IS:lle.

Baltzarin kampanjassa pisti silmään hänen aktiivinen tukijoukkonsa, joka oli Eskolan mukaan naisvoittoinen, suurimmaksi osaksi todennäköisesti ”Dromin porukkaa”.

Eskola ei muista, että kampanjaporukassa olisi ollut mukana näkyviä demaritukijoita.

– En sillä tavalla tunnistanut joukosta ketään. Ja tunnen aika laajasti Uudeltamaalta aktiiveja.

Vuoden 2015 vaaleissa Baltzarin tukijoiksi ilmoittautuivat muun muassa Sdp-konkarit Paavo Lipponen ja Liisa Jaakonsaari sekä puolueen puheenjohtaja Antti Rinne.

Ex-pääministeri Lipponen ja entinen euroedustaja Jaakonsaari kuuluivat myös Baltzarin Drom-teatterin strategiseen ohjausryhmään.

Baltzar ei jäänyt Uudenmaan sosiaalidemokraattien toimintaan vaalien jälkeen. Nykyinen toiminnanjohtaja Lea Väänänen kertoo IS:lle, ettei Baltzaria ole näkynyt toiminnassa mukana missään roolissa.

Veijo Baltzarin eduskuntavaalimainos vuodelta 2015.

Baltzarin epäilty rikoskumppani oli aktiivinen politiikassa

Veijo Baltzarin lisäksi törkeästä ihmiskaupasta van­gittuna on 36-vuotias nainen, joka on työskennellyt Baltzarin Drom-yhdistyksen toiminnanjohtajana.

On vaikea arvioida, kuinka kauan nainen on tehnyt yhteistyötä Baltzarin kanssa. Nainen oli kuitenkin jo vuonna 2010 järjestelemässä Baltzarille professorin arvonimeä.

Tämän lisäksi nainen on ollut aktiivisesti mukana Sdp:n toiminnassa, ollut ehdolla kunnallisvaaleissa 2012 ja toiminut muun muassa piirijärjestön hallituksessa.

Vielä maaliskuussa Sdp:n paikallisjärjestö kertoi verkkosivullaan naisen toimivan puoluevaltuuston varajäsenenä, mutta sittemmin mainita on poistettu. Nainen pyysi eroa 2018 tehtävistään ja kertoi syyksi muuton toiselle paikkakunnalle.

Nainen oli Baltzarin tapaan Sdp:n ehdokkaana vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Kampanjansa aikana hän julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvia monien nimekkäiden demarien, muun muassa Antti Rinteen kanssa.

Verkkosivullaan nainen kertoi Rinteen myös tukeneen häntä sanoen hänen olevan ”esimerkillinen, vakuuttava ja vahva nuorten puolestapuhuja”.

Kirjailija Veijo Baltzar kirjansa Sodassa ja rakkaudessa julkistustilaisuudessa kulttuurikeskus Caisassa 2008.

Kuntavaalikampanjassa näkyviin tukijoihin kuului myös Maria Guzenina, joka kerrotaan luonnehtivan naista seuraavasti: ”älykäs, kielitaitoinen ja ahkera ihmisten asioiden hoitaja, jota tarvitaan Helsingin valtuustossa”. IS ei tavoittanut Guzeninaa kommentoimaan yhteyksiään naiseen.

Naisella on vaalivideoihin keskittyvä kanava Youtubessa. Videoissa hän muun muassa käyskentelee avojaloin nurmikolla pitkässä mekossa ja hiukset hulmuten.

IS listasi demarivaikuttajia, jotka ovat olleet tukemassa Baltzaria tai tekemisissä hänen kanssaan.

1 Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen on toiminut Baltzarin hankkeiden suojelijana ja myönsi tälle arvostetun kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtajana toiminut Halonen sanoi Helsingin Sanomille tunteneensa Baltzarin työnsä kautta.

– Tiedän hänet, olen tavannut. Sillä tavalla tunnen. Mutta hän ei ole mikään henkilökohtainen tuttu, Halonen kommentoi.

2 Paavo Lipponen

Entisen pääministerin Paavo Lipponen on kertonut ystävystyneensä Baltzarin kanssa armeijassa kesällä 1962. Lipponen on tukenut ja suitsuttanut kirjailijaa monessa yhteydessä.

Vuonna 2010 Lipponen puolsi professorin arvonimen myöntämistä Baltzarille. 50-vuotistaiteilijajuhlassa keväällä 2018 pitämässään puheessa Lipponen iloitsi ystävyydestä Baltzarin kanssa.

– En tunne ketään muuta suomalaista kulttuurihenkilöä, joka olisi yhtä dynaaminen ja yhtä monipuolisesti aikaansaava, kestävästi luova kuin Veijo Baltzar. Todellinen power house, Lipponen kehui.

IS ei ole tavoittanut Paavo Lipposta kommentoimaan yhteyksiään Baltzariin.

SDP:n presidenttiehdokas Paavo Lipponen ja Veijo Baltzar kertoivat tilaisuudessa Helsingissä 28. marraskuuta 2011 Humanistiseen ammatti-korkeakouluun (HUMAK) perustetusta Baltzar-KKI-HUMAK -hankkeesta, joka on Kulttuurienvälisen kokemuspohjaisen pedagogiikan tutkimus- ja mallinnus-hanke.

3 Liisa Jaakonsaari

Pitkän linjan demarivaikuttaja ja Euroopan parlamentin entinen jäsen Liisa Jaakonsaari kuului Drom ry:n verkkosivujen mukaan yhdistyksen strategiseen ohjausryhmään. Jaakonsaari on kertonut lupautuneensa ryhmään, koska piti ajatusta romanikulttuurin edistämistä myönteisenä asiana.

– Olen syvästi järkyttynyt. En voinut tietenkään kuvitellakaan mitään tällaista, Jaakonsaari kommentoi sunnuntaina IS:lle.

Jaakonsaari on sanonut tavanneensa Baltzarin vain pari kertaa. Kaksikko kuitenkin poseeraa lukuisissa sosiaaliseen mediaan ladatuissa kuvissa. Baltzar on muun muassa vieraillut Europarlamentissa Brysselissä, josta hän julkaisi kuvan yhdessä Jaakonsaaren kanssa.

4 Antti Rinne

Sdp:n nykyinen puheenjohtaja Antti Rinne tuki Baltzaria vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Tulos jäi kuitenkin laihaksi, sillä kulttuurivaikuttaja keräsi vain 194 ääntä.

Verkkosivuilleen Baltzar on nostanut Rinteen kommentin, jossa hänen väitetään suitsuttavan kirjailijaa ”kulttuurin ja luovuuden moniottelijaksi”.

– Todella järkyttävää, Rinne kommentoi luettuaan Helsingin Sanomien paljastusjutusta Baltzaria vastaan esitetyistä syytöksistä.

5 Anita Lehikoinen

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen on joutunut selittelemään, miksi ministeriössä ei reagoitu Veijo Baltzarin menetelmistä varoittaneeseen raporttiin. Lehikoisen nimitti tehtäväänsä opetusministeri Jukka Gustafsson (sd), ja hänellä on Sdp:n jäsenkirja.

Humanistinen ammattikorkeakoulu selvitti vuonna 2012 ministeriön pyynnöstä, soveltuvatko Baltzarin kehittämät opetusmenetelmät laajemmin korkeakouluopetukseen. Raportin mukaan menetelmät sisälsivät vaarallisia ja arveluttavia piirteitä.

Tästä huolimatta ministeriö jatkoi Baltzarin Drom-yhdistyksen tukemista tähän vuoteen saakka. Nykyinen tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) sanoi tiistaina Helsingin Sanomille ministeriön epäonnistuneen raportin käsittelyssä.

– Jälkikäteen arvioituna kaikki tässä on ollut ongelmallista, kukaan ei olisi voinut kuvitella, mitä taustalla on, sama koskee kaikkia Dromin produktioita rahoittaneita, taustalla on tavattoman paljon muitakin rahoittajia, Lehikoinen kommentoi IS:lle rikossyytteiden ja Helsingin Sanomien jutun julkaisun jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?