Ujuni Ahmed kertoo Me Naisissa: Baltzarin naisavustaja houkutteli teatteriin ja pyysi pukeutumaan pin up -vaatteisiin – ”On tarpeen pohtia hänen rooliaan syöttinä”

Veijo Baltzarin muassa törkeästä ihmiskaupasta epäillään naispuolista avustajaa. Me Naiset haastatteli Ujuni Ahmedia, joka kertoo kohtaamistaan toimintatavoista.

27.11.2019 22:56

Helsingin Sanomat kertoi viime sunnuntaina laajassa artikkelissaan, että Veijo Baltzar, 77, on vuosien ajan houkutellut teatteriyhteisöönsä tyttöjä ja nuoria naisia, joista osa on muuttanut Baltzarin kotiin asumaan. Lehden mukaan Baltzar on manipuloinut, kontrolloinut ja lähennellyt tyttöjä. Hän onnistui luomaan ympärilleen kultin, jossa häntä piti palvoa.

Juttuun on haastateltu nimettömänä 18:aa nuorta naista tai tyttöä. Lähteenä on käytetty myös muuta aineistoa.

Baltzarin ohella todennäköisin syin törkeästä ihmiskaupasta on vangittu myös 36-vuotias nainen, hänen avustajansa. Nainen on toiminut vuosia Luovan kulttuurin yhdistys Dromin hallinnossa.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan vangittu nainen on ollut myös aktiivinen politiikassa. Hän on ollut ehdolla sosiaalidemokraattien riveissä niin kunnallisvaaleissa 2012 ja 2017 kuin eduskuntavaaleissa 2015. Hän siirtyi kunnallispolitiikan tehtävistä syrjään 2018. Syyksi hän ilmoitti muuton toiselle paikkakunnalle.

Tukijoita löytyi demarijohdosta. Verkkosivullaan nainen kertoi pääministeri Antti Rinteen tukeneen häntä sanoen hänen olevan ”esimerkillinen, vakuuttava ja vahva nuorten puolestapuhuja”.

Kuntavaalikampanjassa naisen näkyviin tukijoihin kuului Maria Guzenina, jonka mukaan ”(Hän) on älykäs, kielitaitoinen ja ahkera ihmisten asioiden hoitaja, jota tarvitaan Helsingin valtuustossa”

Naisella on vaalivideoihin keskittyvä kanava Youtubessa. Eräässä videossa hän muun muassa käyskentelee avojaloin nurmikolla pitkässä mekossa ja hiukset hulmuten.

Me Naiset: ”Vaikutti siltä, että nainen oli Veijon oikea käsi”

Uutiset Baltzarin ja hänen apulaisensa rikosepäilystä nostattivat valtavan keskustelun aallon.

Suomen World Visionin silpomisen vastaisen työn asiantuntijana työskentelevä Ujuni Ahmed, 31, twiittasi kokemuksistaan tiistaiaamuna.

– Hyi helvetti vielä kerran! Myös mua on yritetty rekrya v. 2014 ja musta olisi hyvin olennaista myös nostaa tämän naisen rooli. Onko hän rekrytoinut uhrit? Miksi hänen identiteetti salataan kun hän on kerran ollut näkyvästi politiikassa?

Me Naiset haastatteli Ujunia tuoreeltaan twiitin pohjalta. Perustana oli kokemus vuodelta 2014, jolloin Ujuni osallistui yksiin harjoituksiin Aleksanterin teatterin tiloissa. Hänet mukaan oli houkutellut nainen, joka oli tuttu politiikan kentällä toimineiden tuttujen kautta.

Artikkelin kertomus naisesta sopii niihin yksityiskohtiin, joita Ilta-Sanomat tietää rikosepäilystä apulaisesta. IS tavoitti Ujunin, mutta hän ei halunnut puhua asiasta enempää.

– Vaikutti siltä, että nainen oli Veijon oikea käsi ja yritti hyvin aktiivisesti myydä toimintaa, jotta lähtisin siihen mukaan. Minulle jäi hämärä fiilis siitä, miten intohimolla nainen oli mukana Veijon touhussa. Tuntui, että se ei ollut hänelle vain työtä, Ujuni kertoo.

Ennen harjoituksia Ujuni sai viestin, jossa harjoituksiin tulijoita kehotettiin pukeutumaan naisellisiin pin up -vaatteisiin. Me Naiset on nähnyt viestin.

Itse harjoitusten ilmapiiri oli ahdistava. Baltzar tuli hänelle juttelemaan.

– Hän kehui, että olen näyttävä ja kaunis ja että minulla on hyvä lauluääni. Olin kuulemma täydellinen ja sopisin hyvin esityksen pääosaan. Se ei imarrellut, vaan tuntui ahdistavalta, Ujuni kertoo.

Ujuni päätti ystäviensä varoitusten seurauksena jättää produktion ja ilmoitti asiasta sekä Baltzarille että naiselle. Tämän jälkeen kumpikin heistä alkoi ottaa häneen yhteyttä ja ehdotella hänelle lounasta ja muita yhteistöitä.

– Tuli vahva fiilis, että hän toimi tilanteessa syöttinä, jonka tehtävä oli naisena lähestyä luotettavan oloisesti muita tyttöjä ja houkutella heitä mukaan toimintaan.

Helsingin Sanomien laajassa jutussa kerrotaan, että Baltzarin kanssa työskenteli kaksi noin kolmekymmenvuotiasta naista. Naiset muun muassa kehottivat tyttöjä valitsemaan oman perheensä ja teatterin välillä. Lisäksi he kontrolloivat tyttöjen ja naisten pukeutumista.

HS:n artikkelissa erään tytön vanhempi kertoi, että uskalsi antaa tyttärensä osallistua toimintaan, koska luotti naisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?