Vanhat tuomiot eivät estäneet Veijo Baltzarin arvonimeä – tiedot oli jo poistettu rikosrekisteristä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vanhat tuomiot eivät estäneet Veijo Baltzarin arvonimeä – tiedot oli jo poistettu rikosrekisteristä

Törkeästä ihmiskaupasta epäilty Veijo Baltzar sai kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011.

Rikostausta ei ollut muodollinen este, kun kirjailija Veijo Baltzar sai kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011.­

27.11.2019 18:45

Rikostausta ei ollut muodollinen este, kun kirjailija Veijo Baltzar sai kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Hänen aiempien rikostuomioidensa tiedot olivat vanhentuneet ja poistuneet rikosrekisteristä juuri ennen arvonimen myöntämistä.

Arvonimiä koskevassa tasavallan presidentin asetuksessa määrätään, että arvonimen saajan tulee olla hyvämaineinen ja nuhteeton. Tämän selvittämiseksi henkilöstä voidaan hankkia tietoja rikosrekisterilaissa säädetyllä tavalla.

Arvonimen myöntämisaikaan Baltzarilla oli taustallaan lainvoimainen vuoden ehdollinen vankeustuomio, joka oli annettu Turun hovioikeudessa 30. joulukuuta 2005. Lain mukaan ehdollisesta vankeudesta tehty merkintä poistetaan rikosrekisteristä viiden vuoden kuluttua. Aika lasketaan lainvoimaisen tuomion antamispäivästä.

Arvonimen hakemusasiakirjojen mukaan Baltzar antoi valtioneuvoston kanslialle suostumuksen omien tietojensa selvittämiseen 18. tammikuuta 2011. Aikaisintaan tuolloin arvonimilautakunta on voinut ryhtyä selvittämään Baltzarin rikosrekisteriä ja muita taustatietoja.

– Siltä näyttää, että tieto oli tuolloin juuri poistunut rikosrekisteristä, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio toteaa.

Baltzarin edellinen tuomio oli vuodelta 1999, jolloin hän sai Helsingin hovioikeudessa 30 päiväsakkoa virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tätä tuomiota ei rikosrekisteriin merkitty alun perinkään. Eräitä tiettyjä poikkeuksia lukuunottamatta sakkorangaistuksista ei kirjata rikosrekisteriin lainkaan.

Rikosrekisteriä ylläpitää Oikeusrekisterikeskus. Sen käyttötarkoitus liittyy pääasiassa rikosseuraamusten määräämiseen ja täytäntöönpanoon, mutta tietoja hyödynnetään myös eräissä henkilöiden luotettavuuden ja henkilökohtaisen soveltuvuuden arvioinneissa.

Ehdottomia vankeustuomioita koskevat tiedot säilytetään rikosrekisterissä pidempään kuin ehdollisia koskevat. Enintään kahden vuoden ehdottomia tuomioita koskevat tiedot poistetaan kymmenen vuoden kuluttua.

Jos rangaistuksen mitta on 2–5 vuotta, niin tieto säilytetään 20 vuoden ajan. Yli viiden vuoden tuomioista kirjatut merkinnät ovat pysyviä. Kaikki tiedot kuitenkin poistetaan, kun henkilö kuolee tai täyttää 90 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?