Ihmiskaupasta epäillyn kirjailijan Veijo Baltzarin merenrantatalo asetettu takavarikkoon – maksoi talosta puoli miljoonaa euroa

Verotietojen mukaan kirjailija Veijo Baltzar tienasi vuonna 2016 pyöreät nolla euroa. Seuraavana vuonna hän osti merenrantatalon puolella miljoonalla eurolla.

27.11.2019 13:45

Törkeästä ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä epäillyn kirjailijan Veijo Baltzarin, 77, hulppea talo Raaseporissa on asetettu takavarikkoon.

Käytännössä kyse on poliisin hakemasta turvaamistoimesta, jolla pyritään varmistamaan se, ettei rikoksesta epäillyn kiinteistöä myydä oikeusprosessin aikana.

Länsi-Uudenmaan ulosottoviraston mukaan turvaamistoimi alkoi viime viikon perjantaina, eli päivä sen jälkeen, kun Baltzar vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa rikoksesta epäiltynä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Maanmittauslaitoksen tiedoista käy ilmi, että Baltzar osti merenrantakiinteistön vuoden 2017 huhtikuussa venäläismieheltä puolella miljoonalla eurolla.

Baltzar on viime ajat yrittänyt myydä Gammelbodantiellä sijaitsevaa kiinteistöä eteenpäin runsaalla miljoonalla eurolla.

Rikosepäilyjen tultua julkisuuteen talo on poistunut kiinteistönvälittäjän sivuilta.

Baltzarin rikollisen toiminnan epäillään tällä haavaa kestäneen tammikuusta 2016 syyskuun loppuun 2019.

On syytä muistaa, että esitutkinta on vasta alkuvaiheessaan ja niin epäillyt rikosnimikkeet kuin tekoajankohta voivat muuttua.

Helsingin poliisin tiedotuslinja on ollut niukka juuri siitä syytä, ettei tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saara Asmundela ole halunnut vaarantaa esitutkintaa.

Esimerkiksi sitä ei ole kerrottu, minkä tyyppisestä ihmiskaupparikoksesta Baltzaria epäillään tai kuinka paljon hänen epäillään hyötyneen siitä rahallisesti.

Baltzar itse on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Epäiltynä tekoaikana vuodesta 2016 eteenpäin Baltzarin verotettavat tulot ovat vaihdelleet huomattavasti.

Vuoden 2016 verotietojen mukaan Baltzar tienasi sekä ansio- että pääomatuloa pyöreät nolla euroa.

Vuonna 2017 Baltzarin ansiotulot taas nousivat 28 340 euroon ja pääomatulot 41 819 euroon.

Vuosi 2018 on viimeisin saatavilla oleva verotusvuosi, ja tuolloin Baltzar tienasi ansiotuloja 24 658 euroa ja pääomatuloja runsaat 700 euroa.

Verotettavat ansiotulot eivät kuitenkaan anna todellista kuvaa Baltzarin varallisuudesta.

Kirjailijana ja taiteilijana hän on saanut vuosien varrella runsaasti erilaisia apurahoja yhdistyksilleen ja henkilökohtaisille hankkeilleen niin julkiselta puolelta kuin yksityisiltä säätiöiltä.

Esimerkiksi vuosina 2013–2019 Baltzarin Drom ry sai pelkästään valtionavustuksia 126 000 euroa. Summa koostuu opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Taiteen edistämiskeskuksen myöntämistä tuista.

Dromille on kanavoitu julkista rahaa myös muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön kautta. Viime vuonna yhdistys sai ministeriön tukiohjelmasta työttömien nuorten palkkaamiseen 66 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?