Lakkoavustuksilla eläviä postilaisia uhkaa musta joulu – Mira pystytti Facebook-ryhmän, joka kerää avustuksia: ”Osa on käynyt ruokajonoissa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Lakkoavustuksilla eläviä postilaisia uhkaa musta joulu – Mira pystytti Facebook-ryhmän, joka kerää avustuksia: ”Osa on käynyt ruokajonoissa”

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.11.2019 18:46

Laukaalainen sairaanhoitaja Mira Rantalankila organisoi lakkolaisille apua sosiaalisen median kautta. Kun palkka ei juokse, kaikilla pienituloisilla ei ole rahaa edes ruokaan.

Postin työehtoriidassa lakkoon menneet työntekijät valmistautuvat jouluun pelkän lakkoavustuksen varassa. PAU laskee nettisivuillaan, että lakkoavustuksesta jää nettona käteen 51,70 euroa päivältä. Se tekee noin tuhat euroa kuussa.

Postin lakko uhkaa pahimmillaan venyä jouluun saakka. Tiistai-iltana valtakunnansovittelija antoi uuden sovintoesityksen, johon PAUn ja Paltan neuvottelijat suhtautuivat hyvin toiveikkaasti. Osapuolten vastauksia odotetaan keskiviikkona klo 10.

Moni lakkoavustuksen varaan jäänyt miettii nyt, riittävätkö rahat lasten joululahjoihin tai jouluruokiin tänä vuonna. Lakkolaisten tilanteesta huolestunut laukaalainen Mira Rantalankila päätti ryhtyä toimeen ja alkaa kerätä avustuksia työehdoista taisteleville ja heidän perheilleen. Rantalankila perusti viime viikolla Facebookiin Postin lakkolaisten apu ja jouluavustus -ryhmän, jossa on tätä kirjoittaessa jo 1744 jäsentä.

– Kolmessa päivässä olimme auttaneet 51:tä perhettä ja autettujen määrä kasvaa koko ajan, Rantalankila sanoo.

Rantalankila on kuullut, että osalle lakkolaisista ei ole myönnetty toimeentulotukea lääkkeisiin. Monilla lapsiperheillä on pulaa ruoasta, kun palkka ei ole enää juossut.

– Osa on käynyt ruokajonoissa ja erilaisissa tapahtumissa hakemassa ilmaista ruokaa. Tämä on pienituloisille tuttua entuudestaan, mutta lakon myötä tilanne on pahentunut entisestään. He taistelevat tärkeiden asioiden puolesta ja minusta on olennaista osoittaa heille tukea.

Apua on pyydetty pääasiassa päivittäistavaroihin, ruokaan, lääkkeisiin ja hygieniatuotteisiin. Toiset ovat pyytäneet tukea lasten joululahjoihin, jouluruokiin ja joulukalentereihin.

– Avunpyyntöjä tulee ripotellen, mutta monilla on hädässä suuri kynnys pyytää apua.

Rantalankila iloitsee siitä, miten moni on innostunut auttamaan: mukaan on lähtenyt yksityishenkilöiden lisäksi muun muassa kunnallisjärjestöjä ja työväenyhdistyksiä.

– Moni on halunnut auttaa ruokaostoissa esimerkiksi lahjoittamalla perheelle K- tai S-ryhmän ruokalahjakortin.

Avun toimittaminen on tuonut iloa sekä auttajille että autettaville. Kouvolan yhteyshenkilöllä tuli itku, kun hän sai kuvia lapsista ruokapöydässä. Hän oli toimittanut lapsiperheelle akuuttia ruoka-apua.

– Hyvin vilpitöntä kiitosta tulee. Pystymme järjestämään apua nopealla aikataululla.

Ilman ulkopuolisten apua monien lakkolaisten perheitä uhkaa varsin koruton joulu vailla juhlaruokia, lasten lahjoja tai joulupuita. Toisissa perheissä ruokaa riittää vain lapsille.

– Monilla jää perinteinen joulu kokonaan pois, mikä tuntuu olevan monille perheille hyvin tärkeä asia.

Rantalankila on sairaanhoitaja ja tekee työkseen sijaisuuksia mielenterveys- ja päihdepuolella. Tällä hetkellä hän on työttömänä. Hänen lähipiiriinsä ei kuulu postin työntekijöitä. Hän päätti alkaa kerätä avustuksia lakkolaisille sen jälkeen, kun liikuttui luettuaan sosiaalisesta mediasta erään naisen ahdingosta.

– Hän mietti, millä ilveellä hän järjestää itselleen joulun, kun rahat riittävät juuri ja juuri ruokaan ja laskuja on maksamatta. Hän ei tiennyt, mitä tehdä, kun toimeentulotukeakaan ei saanut. Siitä se lähti.

Tuoreimmat osastosta