Meteorologilta luminen ennuste loppuviikolle: Talven ”light-versio” laskeutuu Etelä-Suomeen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Meteorologilta luminen ennuste loppuviikolle: Talven ”light-versio” laskeutuu Etelä-Suomeen

Forecan ennusteen mukaan harmaa maisema muuttuu lauantaina lumiseksi myös pääkaupunkiseudulla.

26.11.2019 10:15

Tiistaiaamu valkeni pääkaupunkiseudulla hyvin harmaana. Jo loppuviikosta tilanne voi olla hyvin toinen, sillä lähipäivien sateista osa voi tulla lumena aivan etelärannikkoa myöten, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne.

Rinne kertoo, että tiistaista lauantaihin maan etelä ja keskiosien päällä on nauhamainen sadealue, joka tietää sitä, että sateita tulee päivittäin.

Ensimmäiset merkit lumesta voidaan nähdä aivan etelässä jo huomenna keskiviikkona, jolloin sateita tulee eri muodoissaan laajalti maan etelä- ja keskiosissa.

– Aivan etelään asti lunta on tulossa lauantaina, mutta hirveän lähellä on myös keskiviikkona. Pääkaupunkiseudulla sateet tulevat enimmäkseen vetenä, mutta joukossa voi olla hiutaleita, Rinne kertoo.

– Maahan se ei kyllä jää, sillä suurin osa sateista on vettä ja sade jatkuu vetisenä myös torstaina.

Tiistain ja keskiviikon aikana lunta voi meteorologin mukaan tulla karkeasti arvioituna Lahden pohjoispuolella. Torstain ja perjantain aikana lumisateiden raja siirtyy pohjoisemmaksi, Vaasa–Kuopio -linjan pohjoispuolelle.

– Selvä kylmeneminen tapahtuu lauantaina, jolloin lumisateet pääsevät myös ihan etelään, kertoo Rinne, jonka mukaan joulukuu alkaa koko Suomessa vuodenaikaan nähden tavallista kylmemmässä säässä.

– Talvisemman näköinen jakso alkaa lauantaista. Useamman päivän ajan päivälämpötilat pysyttelevät pakkasella myös etelässä ja sateet tulevat koko maassa lumena. Sateisen viikon jälkeen sateita on kuitenkin vähemmän.

Talven ihmemaata Rinne ei uskalla pääkaupunkiseudulle tämän hetken ennusteen perusteella luvata. Suurimmat lumikertymät painottuvat tämän hetken tiedon mukaan Itä-Suomeen.

– Sanotaan mieluummin, että sellainen talven light-versio on tulossa etelään. Maassa on valkoista ja valoa tulee sen myötä enemmän, meteorologi pohtii.

– Lauantain aikana lunta voi tulla pääkaupunkiseudulla pari senttiä, mutta jos maa on pakkasen puolella, se voi jo maassakin näkyä. Heikkoja lumisateita voi tulla melkein päivittäin lauantaista eteenpäin, joten kyllä pieni, höttöinen lumipeite voi tulla, Rinne arvioi ja muistuttaa, että lumisade-ennusteet voivat kuitenkin vielä elää päivien mittaan.

Kylmeneminen on kuitenkin näkynyt ennusteissa jo pidemmän aikaa, eikä paluuta lämpimämpään säähän ja harmauteen ole näkyvissä lähiaikoina. Tämä käy Rinteen mukaan ilmi uudesta kuukausiennusteesta, jota ei ole vielä julkaistu.

– Sen verran voin kertoa, että vuodenaikaan nähden kylmempi sää jatkuu. Merkit lämpenemiselle alkavat näkyä vasta joulukuun puolivälin jälkeen, mutta ennuste on vielä hyvin epävarma, hän paljastaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?