Kuolleena löydetty Antti Rantakangas piti viimeisen puheenvuoronsa eduskunnassa keskiviikkona – otti kantaa perussuomalaisten vaihtoehtobudjettiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuolleena löydetty Antti Rantakangas piti viimeisen puheenvuoronsa eduskunnassa keskiviikkona – otti kantaa perussuomalaisten vaihtoehtobudjettiin

Keskustan kansanedustaja Antti Rantakangas kuoli tapaturmaisesti.

Antti Rantakangas kuoli 55-vuotiaana.­

26.11.2019 7:16

Kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk) löydettiin perjantaina kuolleena asunnostaan Helsingissä. Rantakangas oli kuollessaan 55-vuotias.

Hänen avustajansa Janne Mäkisen mukaan Rantakangas teki vielä torstaina täyden työpäivän. Hän istui aamupäivän valiokuntien kokouksissa.

– Puolelta päivin hänellä oli useita kansalaistapaamisia. Iltapäivällä vuorossa oli ryhmäkokous, eduskunnan kyselytunti ja tämän jälkeen vielä valiokuntaryhmän palaveri, Mäkinen kertaa edustajan viimeistä työpäivää.

Perjantaina kansanedustajan piti osallistua perjantain istuntoihin, mutta toisin kävi.

Rantakangas piti viimeisen puheenvuoronsa eduskunnassa keskiviikkona kello 14.51.

Se käsitteli perussuomalaisten julkistamaa vaihtoehtobudjettia. Hän halusi kiinnittää huomiota puolueen kuntapolitiikan linjaan.

– Perussuomalaisten vaihtoehtoon liittyy todella se ongelma, että se puolen miljardin aukko on. Hyviä asioita on kansalaisille, joita varmaan lähes kaikki voivat kannattaa, ja toisaalta tämä perustuslaillinen ongelma, mikä täällä todettiin, että ei voida niitä sopimuksia, mitkä on tehty valtion ja sitten taas esimerkiksi tuulivoimayhtiöitten välillä, muuttaa yksipuolisesti. Se maksaisi paljon enemmän.

– Puheenjohtaja Halla-aho, kertokaa nyt haluatteko te lopettaa kuntien valtionosuusjärjestelmän, verotulojen tasausjärjestelmän? Haluatteko te lopettaa sen, mitä te olette ajanut Helsingin kaupunginvaltuuston ehdokkaana? Kertokaa oletteko vielä samaa mieltä kuin silloin kun annoitte tämän vaalikonevastauksen Helsingin Sanomiin, ja haluatteko murentaa satojen kuntien talouden pohjan. Haluatteko lopettaa sen? Kertokaa nyt ihan suoraan lähetykseen tässä, kannatatteko vai oletteko samaa mieltä kuin 2011, Rantakangas kyseli.

Antti Rantakangas kuvattuna eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa.­

Murheellinen tragedia

Syvä järkytys ja suru olivat ensireaktiot, kun uutinen Rantakankaan yllättävästä kuolemasta tuli julki. Suomen Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni kuvaili tilannetta sunnuntai-iltana Kempeleessä murheelliseksi tragediaksi.

Keskustan eduskuntaryhmä tiedotti sunnuntaina iltapäivällä, että Rantakangas on kuollut tapaturmaisesti perjantaina aamupäivällä. Kansanedustajan avustajan Janne Mäkisen mukaan Rantakangas oli saanut sairaskohtauksen ja kaatunut Helsingin asunnollaan.

– Tämän hetken tietojen mukaan hän olisi saanut sairaskohtauksen ja kuollut sen jälkeen kaatumisen seurauksena. Pelastushenkilöstö ja poliisi ovat käyneet paikalla ja poliisi välitti tiedon tapahtuneesta kotiväelle.

Mäkinen ei tiedä kuka löysi kansanedustajan asunnosta ja hälytti paikalle apua.

Perjantaina Rantakankaan piti osallistua valtiovarainvaliokunnan kokoukseen kello 11.30. Hän ei saapunut paikalle ja kokous avattiin puheenjohtaja Johannes Koskisen (sd) johtamana.

– Ei meillä ollut siinä vaiheessa mitään tietoa tapaturmasta tai tilanteesta. Pidimme kokouksen ihan tavanomaiseen tapaan. Sunnuntaina vasta uutisista kuulin asiasta, kertoo Koskinen.

Hänen mukaansa Rantakangas oli valiokunnassa aktiivinen, sillä valtiovarainvaliokunnan työ oli hänelle eduskuntatyöstä lähimpänä.

– Hän oli puoluetehtävissä kantava voima omalla alueellaan. Antti oli asioihin paneutunut ja hyvin yhteistyökykyinen poliitikko. Hän oli myös keskustan ryhmävastaava, niin yhdessä pidimme hallitusohjelman edistämisestä huolta, Koskinen toteaa.

Valtiovarainvaliokunnan tehtävänä on muun muassa käsitellä julkisen talouden suunnitelma, valtion talousarvioesitys ja lisätalousarvioesitykset sekä verolait ja valtion lainanottoa koskevat asiat. Koskisen mukaan edessä on kiireisiä viikkoja.

– Keskustan ryhmä arvioi nyt tilanteen miten toimitaan. Valiokunnan kokoukset voidaan hoitaa kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on paikalla, hän sanoo.

Rantakangas valittiin kansanedustajaksi vuonna 1999. Hän syntyi Pulkkilassa mutta asui Haapavedellä. Hän toimi puolueensa varapuheenjohtajana vuosina 2003–2010 ja Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajana vuosina 1992–2003.

Eduskunnassa Rantakangas on toiminut muun muassa tulevaisuus- ja valtiovarainvaliokunnassa sekä maatalous-, liikenne sekä kunta- ja terveysjaostossa.

Koulutukseltaan Rantakangas oli agrologi. Ennen kansanedustajan uraansa hän työskenteli maanviljelijänä ja pankinjohtajana. Rantakangas oli naimisissa ja hänellä oli kolme tytärtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?