Harrastajasukeltajat löysivät Maarianhaminan lähistöltä laivareitiltä miinan – ”Hengenvaarallinen satoihin metreihin asti” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Harrastajasukeltajat löysivät Maarianhaminan lähistöltä laivareitiltä miinan – ”Hengenvaarallinen satoihin metreihin asti”

Todennäköisesti toisen maailmansodan aikainen sarvimiina on toimintavalmiudessa hengenvaarallinen.

Sarvimiina löytyi Rödhamnsfjärdeniltä Ahvenanmaan saaristosta. Kuvituskuvassa sarvimiina vuodelta 1943. Kuvan miina ei liity tapaukseen.­

25.11.2019 19:10

Siviilisukeltajaryhmä löysi miinan viikonloppuna Ahvenanmeren merialueella lähellä Maarianhaminaa. He tekivät siitä ilmoituksen Meripelastuskeskukseen lauantaina klo 16.40 aikaan.

Tällä hetkellä miina on paikallistettu 20 metrin syvyydestä kiinteästä sijainnista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Nya Åland.

Kyseessä on hyvin todennäköisesti toisen maailmansodan aikainen sarvimiina, joka on tehty upottamaan laivoja.

– Sarvimiina on hengenvaarallinen satoihin metreihin asti, mutta siitä ei tällä hetkellä ole vaaraa, jos sitä ei lähesty, kertoo kenttäjohtaja Jani Vastamäki Meripelastuskeskuksesta.

Miinan alkuperämaata on hankala arvioida.

– Niitä on Itämereen kylvetty aikoinaan kaikkien rantavaltioiden toimesta. On voinut irrota ankkuroinneista ja ajelehtia ihan mihin vaan.

Miinan raivaamisesta vastaavat puolustusvoimat.

– Siitä on mennyt meiltä puolustusvoimille tieto ja he sen aikanaan raivaavat, kenttäjohtaja Jani Vastamäki sanoo.

Päivitys 25.11.2019 klo 19.35. Päivitetty kenttäjohtaja Jani Vastamäen kommenteilla. Aiemmassa jutussa miinan kerrottiin ajelehtivat merialueella. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan miinalla on kiinteä sijainti, joka on viranomaisten tiedossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?