HS: Ulkoministeri Pekka Haavisto järkyttyi Veijo Baltzarin rikosepäilystä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Ulkoministeri Pekka Haavisto järkyttyi Veijo Baltzarin rikosepäilystä

Ulkoministeri Pekka Haavisto pahoittelee HS:lle, että hänen asemaansa käytettiin kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzarin yhteisön toiminnan pönkittämisessä.

Presidenttiehdokkaat Paavo Lipponen (sd) ja Pekka Haavisto (vihr) tervehtivät vierellään Veijo Baltzar marraskuussa 2011 Humanistisessa ammatti-korkeakoulussa. Koulussa perustettiin Baltzar-KKI-HUMAK-hanke kulttuurienvälisen kokemuspohjaisen pedagogiikan tutkimiseen.

24.11.2019 21:10

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzar, 77, vangittiin Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tällä viikolla epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta.

Sunnuntaina kävi ilmi, että Baltzarilla on ollut tukijoita valtakunnan politiikan kärkipaikoilla.

Yksi heistä on nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), joka on kuulunut teatteria pyörittävän Drom-yhdistyksen ”strategiseen ohjausryhmään”. Haavisto jätti ryhmän vuonna 2013.

Haavisto järkyttyi rikosepäilystä, ja hän on pahoillaan siitä, että hänen asemaansa on käytetty Baltzarin yhteisön toiminnan pönkittämisessä.

– Tämä on todella, todella valitettavaa. Tietysti tällaiset tapaukset tekevät aina varovaisemmaksi siitä, mihin voi lähteä mukaan. Toivottavasti ne eivät kuitenkaan kyynistä kokonaan, Haavisto sanoi Helsingin Sanomille.

Presidentti Tarja Halonen myönsi Baltzarille arvostetun kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011. Halonen on saanut kyselyitä arvonimen antamisesta.

– Se on myönnetty normaaliin tapaan. Siinä on ollut hakemus, ja kun ei ole ollut mitään syytä kieltää sitä, niin kyllä se nimitetään. Enkä ole kuullut sellaisesta menettelystä, että niitä otettaisiin pois, Halonen sanoi Helsingin Sanomille.

Törkeästä ihmiskaupasta epäillään myös 36-vuotiasta naista. Hän on tehnyt kulttuurialalla yhteistyötä Baltzarin kanssa. Nainen vangittiin Baltzarin tavoin torstaina.

Epäilty rikos on tapahtunut Tammisaaressa ja Helsingissä vuoden 2016 tammikuun ja tämän vuoden syyskuun välisenä aikana. Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta.

Baltzar on kiistänyt epäilyn.

Paavo Lipponen (vas.) ja Pekka Haavisto, taustalla Humakin rehtori Eeva-Liisa Antikainen ja Veijo Baltzar.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?