Ihmiskaupasta epäillyllä Baltzarilla tiiviit suhteet eturivin poliitikkoihin

Kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzarilla on ollut tiiviit suhteet etenkin Sdp:hen.

24.11.2019 10:49

Törkeästä ihmiskaupasta epäillyllä Veijo Baltzarilla on ollut tukijoita valtakunnan politiikan kärkipaikoilla, etenkin Sdp:n riveissä.

Baltzar vangittiin torstaina epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä. Helsingin Sanomat kertoi tänään laajassa artikkelissa, kuinka Baltzar houkutteli teatteriyhteisöönsä nuoria tyttöjä ja naisia ja sitten manipuloi ja kontrolloi heitä.

Baltzar oli Sdp:n ehdokkaana vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Hänen tuekseen ilmoittautuivat tuolloin muun muassa Antti Rinne, Paavo Lipponen ja Liisa Jaakonsaari.

Nimekkäät tukijat eivät tuoneet Baltzarille menestystä. Äänisaalis jäi 194 ääneen.

Lipposen kanssa Baltzarilla on ollut läheiset välit jo vuosikymmeniä.

Baltzarin 50-vuotistaiteilijajuhlassa keväällä 2018 Lipponen piti puheen, jossa sanoi olevansa iloinen ystävyydestään Baltzarin kanssa.

Lipponen kertoi ystävystyneensä Baltzarin kanssa asepalvelusta suorittaessaan kesällä 1962. Hän kuvaili Baltzaria merkittäväksi eurooppalaiseksi kirjailijaksi sekä voimakkaaksi vaikuttajaksi suomalaisessa ja eurooppalaisessa kulttuurielämässä.

– En tunne ketään muuta suomalaista kulttuurihenkilöä, joka olisi yhtä dynaaminen ja yhtä monipuolisesti aikaansaava, kestävästi luova kuin Veijo Baltzar. Todellinen power house, Lipponen suitsutti.

Baltzar taas puhui ystävyydestään Lipposen kanssa Uutis-Vuoksen kesällä 1996 julkaistussa jutussa. Lehtileike löytyy Baltzarin kotisivuilta.

Uutis-Vuoksessa Baltzar kertoo tapaavansa Lipposta aina silloin tällöin. Tavatessaan he puhuivat muun muassa arkkitehtuurista ja kirjallisuudesta, mutta eivät koskaan politiikasta, Baltzar sanoi.

Lipponen oli tuolloin lupautunut Baltzarin Orli-produktion suojelijaksi. Kun teos sai ensi-iltansa, katsomossa istui Lipposen lisäksi ulkoministeri Tarja Halonen, Helsingin Sanomat kertoo.

Presidenttikautensa lopulla vuonna 2011 Halonen myönsi Baltzarille kulttuurineuvoksen arvonimen.

Halonen oli myös suojelijana Baltzarin vuonna 2014 järjestämässä Euroopan omatunto -hankkeessa, jonka päätapahtumana oli ministeritason konferenssi Pikkuparlamentissa.

Halosen ohella tapahtumassa puhuivat muun muassa Paavo Lipponen, ministerit Pekka Haavisto, Päivi Räsänen ja Krista Kiuru sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Ilkka Kanerva ja Kimmo Tiilikainen.

Lipponen, Jaakonsari, Kanerva ja Alanko-Kahiluoto kuuluvat myös Baltzarin Drom-teatterin strategiseen ohjausryhmään.

Dromin verkkosivuilla on kuva ohjausryhmän kokouksesta marraskuussa 2016. Kuvassa poseeraa myös Pekka Haavisto, vaikka HS:lle Haavisto sanoi jättäneensä ohjausryhmän ministeriksi tultuaan vuona 2013.

Kuvakaappaus drom.fi-sivustolta.

Yksi HS:n haastattelemista naisista kertoo jutussa kertoneensa tapahtumista vuoden 2018 alussa Pekka Haavistolle. Haaviston erityisavustaja vahvistaa HS:lle nykyisen ulkoministerin kuulleen vuoden 2018 presidentinvaalien aikaan, että ”Dromin teatteriesitysten yhteydessä on ollut epäasiallista kohtelua”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?