”Kukaan ei kiusaa oppilasta, joka kertoo menevänsä terveydenhoitajan luo” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Kukaan ei kiusaa oppilasta, joka kertoo menevänsä terveydenhoitajan luo”

Julkaistu: 22.11.2019 16:49

– Terveydenhoitaja on taho, jota on helppo lähestyä, Suomen Terveydenhoitajaliitto ry:n puheenjohtaja Tiina Mäenpää muistuttaa.

Ilta-Sanomat on uutisoinut tällä viikolla laajasti nuorten mielenterveysongelmista.

Eräs viikon aikana haastatteluissa toistunut huoli on se, etteivät kaikki apua tarvitsevat nuoret saa sitä.

Yllä olevassa artikkelissa kerrotaan muun muassa, että vaikka mielenterveysongelmista kärsiviä nuoria varten ovat kouluissa koululääkärit ja -psykologit, kuraattorit ja terveydenhoitajat, kouluissa ei juuri tehdä järjestelmällistä mielenterveystyötä, vaan keskitytään sairauksien ennaltaehkäisyyn. Eri alojen ammattilaiset toimivat erillään toisistaan.

– Kouluterveydenhuolto keskittyy yläkoulun loppuun saakka jo juridisten määritelmien mukaan ongelmien ennaltaehkäisyyn. Se on järjetöntä, kun häiriöitä alkaa kiihtyvästi ilmaantua jo 10 ikävuoden jälkeen, HYKS:in nuorisopsykiatrian linjajohtaja Klaus Ranta kertoo artikkelissa.

Suomen Terveydenhoitajaliitto ry:n puheenjohtaja Tiina Mäenpää haluaa kuitenkin muistuttaa, että terveydenhoitaja on koulussa tärkeä varhaisen tuen antaja, joka voi sillä tavoin ehkäistä mielenterveysongelmien syntymistä. Terveydenhoitaja on taho, jota on helppo lähestyä.

– Kukaan ei kiusaa oppilasta, joka kertoo menevänsä terveydenhoitajan luo, Mäenpää sanoo.

Terveydenhoitajan tutkinto on kaksoistutkinto, joten kaikki terveydenhoitajat ovat myös sairaanhoitajia, hän muistuttaa.

Mäenpää myös sanoo, että kouluissa kyllä tehdään paljon yhteistyötä opettajien, kouluterveydenhoitajien, lääkäreiden, psykologien ja kuraattoreiden kanssa.

– Yhteistyö koulun muiden ammattilaisten ja oppilaiden vanhempien kanssa on tärkeää, sillä varhaisen vuorovaikutuksen avulla monet ongelmat ratkeavat ja oppilaat saavat apua.

Myös Mäenpää mukaan yksi iso ongelma on silti olemassa.

– Oppilashuollossa on monesti resurssipula. Tässä asiassa on isoja eroja paikkakuntien ja koulujen välillä. Resurssipula harmittaa terveydenhoitajia, sillä terveydenhoitajien työstä iso osa menee tärkeiden lakisääteisten terveystarkastusten tekoon. Silti jokainen terveydenhoitaja pyrkii tekemään aina parhaansa oppilaiden terveyden ja mielenterveyden hyväksi, hän sanoo.

Lue kaikki nuorten mielenterveysongelmia käsittelevät artikkelit tästä.