Näin Levin mökkipalon traagiset tapahtumat etenivät – ”Ei ollut minkäänlaisia merkkejä siitä, että olisi yritetty poistua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Levin mökkipalon traagiset tapahtumat etenivät – ”Ei ollut minkäänlaisia merkkejä siitä, että olisi yritetty poistua”

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan menehtyneet lapset eivät ehtineet yrittää poistua mökistä palon sytyttyä.

22.11.2019 14:26 | Päivitetty 22.11.2019 16:00

Huhtikuisena yönä noin viikkoa ennen pääsiäistä kymenlaaksolaisen perhepiirin talviloma Kittilän Levillä sai surullisen päätöksen.

Hirsirakenteisessa vuokramökissä syttyi yöllä 12. huhtikuuta 2019 tuhoisa tulipalo, joka sai alkunsa olohuoneen sähkökäyttöisestä lattialämmityksestä.

Yläkerrassa nukkumassa olleet 10-, 12- ja 14-vuotiaat lapset kuolivat savukaasuihin. Alakerrassa nukkunut 17-vuotias nuori heräsi palovaroittimen ääneen ja onnistui pakenemaan mökistä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) julkaisi mökkipalon tutkintaselostuksen perjantaina.

Lomaviikkoa mökissä olivat viettäneet kaksi aikuista ja kuusi lasta kahdesta eri perheestä.

Kymenlaaksosta kotoisin oleva seurue oli saapunut Leville lomailemaan torstaiöistä turmaa edeltäneenä lauantaina.

Talvilomaa oli vietetty muun muassa laskettelemalla. Seurue majoittui yksityiseltä omistajalta vuokraamassaan hirsisessä lomamökissä laskettelukeskus Levin tuntumassa.

Onnettomuutta edeltäneen torstain iltapäivänä toinen aikuinen ja kaksi seurueen lapsista lähti mökiltä kotiin. Leville jäänyt aikuinen heitti autolla kolme lomalaisista Kittilän lentokentälle.

Mökki oli vuokrattu viikoksi, ja torstai oli ollut seurueen viimeinen lomapäivä. Mökille jääneen viisikon oli tarkoitus palata Leviltä kotiin tulipaloa seuranneena päivänä, perjantaina.

Näin tapahtumat etenivät

Mökille jääneet aikuinen ja neljä lasta viettivät torstai-illan muun muassa kuvaten videoita ja pelaten lautapelejä.

Kolme nuorinta, 10–14-vuotiasta lasta meni yläkerran makuuhuoneeseen noin iltayhdeltätoista. 17-vuotias nuori jäi alakerran makuuhuoneeseen.

Seurueen aikuinen lähti puolen yön tienoilla kolmen kilometrin päässä mökistä sijaitsevaan Levin keskustaan bändin keikalle.

Alakerrassa olleen nuoren mukaan yksi yläkerrassa majoittuneista lapsista kävi vielä puolen yön aikoihin suihkussa. Puoli yhden tienoilla mökissä oli kuitenkin jo hiljaista. Tuolloin kaikki oli vielä hyvin.

Aamuyöllä, vain tunteja myöhemmin, alakerrassa nukkunut 17-vuotias heräsi palovaroittimeen.

– Tilanne mökissä oli nuoren heräämisen aikaan se, että oli savuista ja pimeää, ja keittiön suunnalla näkyi liekkejä. Olemme arvioineet niin, että heti nuoren heräämisen aikoihin tilanne siellä yläkerrassa on hyvin todennäköisesti ollut ihan mahdoton, kertoo Otkesin johtava tutkija Kai Valonen.

17-vuotias pystyi poistumaan etuovesta. Ulkona hän soitti hätäkeskukseen. Pelastuslaitos oli paikalla 13 minuuttia myöhemmin. Tuolloin kello oli 03.38.

Valosen mukaan nuori koetti hätäpuhelun aikana selvitellä yläkertaan jääneiden kohtaloa. Hänellä ei kuitenkaan ollut mahdollisuuksia pelastaa muita.

– Hätäpuhelun aikana nuori pyrki menemään mökkiin takaisin sisälle, mutta hän ei voinut mennä sinne, savua oli niin paljon. Hän huusi lapsia nimeltä, saamatta mitään vastausta. Tilanne oli niin paha, Valonen kuvailee.

Levin keskustassa ollut seurueen aikuinen saapui mökille nopeasti ja joutui törmäämään järkyttävään näkyyn.

– Hän koki tämän karmeuden sitten siinä.

Ei merkkejä yrityksestä poistua yläkerrasta

Yläkerran makuuhuoneessa oli ikkuna, josta olisi ollut mahdollista poistua. Selvityksen perusteella lapset eivät kuitenkaan näyttäisi ehtineen yrittää paeta mökistä.

Kaikki uhrit löytyivät keittiön lattialta, johon yläkerran makuuhuoneen lattiarakenteet olivat välipohjan romahdettua pudonneet. Kuolleet olivat vastaavilla paikoilla, joilla heidän sänkynsä olivat yläkerrassa sijainneet.

– Ei ollut minkäänlaisia merkkejä siitä, että olisi yritetty poistua. Paras arvio on se, että he ovat kuolleet nukkuessaan. Heidät löydettiin niiltä paikoilta, missä he ovat nukkuneet, Valonen sanoo.

Mökissä oli palovaroittimia, mutta kaikkien varoittimien sijainnista ja toimintakunnosta ei saatu täyttä varmuutta. Otkes ei pystynyt selvittämään, oliko mökin yläkerran makuuhuoneessa palovaroitin.

Seuraukset olivat kohtalokkaat, koska palovaroittimet eivät herättäneet nukkujia ajoissa. Otkesin mukaan toisaalta on myös yleisesti todettu, että lapset heräävät palovaroittimen ääneen huonosti.

– En kiteyttäisi tätä yläkerran palovaroittimeen. Sillä vaikka siellä sellainen olisi ollutkin, niin olisivatko he heränneet siihen? Valonen sanoo.

Palon aiheutti lattialämmitys

Tulipalo syttyi olohuoneen lautalattian alla olleesta lattialämmityskaapelista.

– Lattian alla on tapahtunut kytemistä ensin lattialämmitykseen liittyen. Se on pikku hiljaa kytenyt, sitten syttynyt ja palanut läpi lattian. Pitkään se on ollut sellaista, että palo on ollut pieni ja tuottanut savua, joka on tappavaa. Laajamittainen syttyminen tapahtui vasta myöhemmin.

Lattialämmitys oli asennettu ilmatilaan lautalattian alle. Tämä on harvinainen mutta sallittu asennustapa.

Otkesin mukaan asennuksessa oli kuitenkin tehty monia paloriskiä lisääviä virheitä. Lattialämmityksen sähköasennusten tekijästä ei saatu varmuutta.

Mökki rakennettiin vuosina 1998–2005. Otkesin mukaan prosessissa oli vaikeuksia.

Kuten se, että hankkeen vastaava työnjohtaja irtisanoutui tehtävästään jo ennen mökin rakentamista. Hänen mukaansa rakennuttajan aiemman rakennusprojektin työmaalla olisi ollut havaittavissa joitain epäkelpoja rakennustapoja ja -menetelmiä. Rakennusvalvonta kuitenkin hyväksyi tilanteen, jossa vastaavaa työnjohtajaa ei ollut.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtava tutkija Kai Valonen avasi onnettomuuden syitä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Poliisin esiselvitys mökkipaloon liittyen on kesken, joten ainakaan tässä vaiheessa ketään ei epäillä tapauksessa rikoksesta. Koska esitutkintaa ei ole aloitettu, poliisi ei ota kantaa mahdollisiin rikosnimikkeisiin.

– Poliisin esiselvitys on kesken ja sen vuoksi ei voida vielä ratkaista käynnistetäänkö esitutkinta, Lapin poliisi kertoo tiedotteessa.

Poliisi tutkii paloa tässä vaiheessa palonsyyn tutkintana ja kuolemansyyn tutkintana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?