Kommentti: Pirkka-Pekka Petelius teki oikein – ja siksi monet vihaavat häntä nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pirkka-Pekka Petelius teki oikein – ja siksi monet vihaavat häntä nyt

Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala olivat aikoinaan erottamaton komediapari. Nyt Petelius pyytää vanhoja saamelaissketsejä anteeksi, Kalliala ei.

Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala olivat aikoinaan erottamaton komediapari. Nyt Petelius pyytää vanhoja saamelaissketsejä anteeksi, Kalliala ei.

Julkaistu: 22.11. 12:48

Pirkka-Pekka Peteliuksella on oikeus katua sketsejä joista tuli myrkkyä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pirkka-Pekka Petelius pyysi anteeksi saamelaisilta vanhoja sketsejään, joissa näitä pilkattiin. Varttunut kansanedustaja Petelius sai kimppuunsa joukon nuoren koomikon Pirkka-Pekka Peteliuksen faneja. Jos nuoren Pirkka-Pekan puolustajat ottavat vanhan Pirkka-Pekan panttivangiksi, siitä saisi hienon sketsin.

Peteliuksen vanha sketsikumppani Aake Kalliala on kummissaan. Hän liittyy nuoren Peteliuksen ja itsensä puolustajiin.

– On hienoa pyydellä anteeksi asioita, Kalliala nuivaili IS:n haastattelussa.

Kalliala ei kadu vanhoja sketsejä, mutta ei tekisi niitä enää, koska ”nykyään pitää olla tosi tarkkana, mitä suustaan päästää”.

Peteliusta varoiteltiin, että anteeksipyyntö ei jää saamelaisiin. Aikoinaan hän ja Kalliala pilkkasivat lukuisia ihmisryhmiä, muun muassa romaneja. Petelius ilmoitti jo, että hän on valmis esittämään anteeksipyyntöjä muillekin. Tietysti tästä saisi vaikka sketsisarjan.

On kuitenkin rohkeampaa pyytää vanhoja virheitään anteeksi kuin sanoa, että ei tekisi niitä enää, koska se olisi nykyään hankalaa.

Pilasta vihaksi

Jupakan seurauksena nuoren Peteliuksen puolustajat jakavat netissä innolla vanhoja sketsejä. Halutaan näyttää, että ette te meille mitään voi, koska netistä ei mikään katoa.

Tästä päästään kahteen asiaan. Aikoinaan nuo sketsit esitettiin tv-ohjelmassa, jossa niillä oli joku harkittu ympäristö. Siirryttiin seuraavaan pilan kohteeseen. Kun niitä jaetaan nyt, katoaa koko pila ja ja jäljelle jää vain osoitteeton viha.

Saamelaiset joutuvat sijaiskärsijöiksi, kun tarkoituksena on vain osoittaa, että halveksunnan osoittaminen on perusoikeus. Saamelaiset ovat netin vihapommien sivullisia uhreja.

Toinen suosittu nuoren Peteliuksen puolustus on, että onhan televisiossa pilkattu turkulaisia ja savolaisiakin. Saamelaiset ovat kuitenkin valtioton kansa, jolla on oma kieli, eivät eri murteita puhuvia suomalaisia hiukan hassuttelemassa keskenään.

Netistä ei saa pois?

Peteliuksen anteeksipyyntö lähti ilmeisesti siitä, että monet Päivi Räsästä puolustaneet vetosivat siihen, että Peteliuksen ja Kallialan sketsit löytyvät netistä helposti. Kansanedustaja Räsänen on esitutkinnassa kahdesta jutusta, jotka liittyvät epäilyyn kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Toinen epäilyistä liittyy tekstiin, jonka kirjoitusajasta on kulunut niin kauan, että epäilty rikos olisi vanhentunut. Valtakunnansyyttäjä lähtee siitä, että se ei ole vanhentunut, koska teksti on yhä netissä luettavissa. Tätä nyt selvitetään.

Kun Räsäsen puolustajat vetoavat Peteliuksen ja Kallialan sketseihin vertaus on looginen vain, jos myös niitä pidetään kiihottamisena kansanryhmää vastaan. Tekohetkellä tämä ei varmasti ollut Kallialan ja Peteliuksen mielessä.

Aika on kuitenkin muuttanut pilat myrkyksi. 1980- ja 1990-luvuilla pilat olivat vain huonoa huumoria. Nyt niitä käytetään vastenmielisiin tarkoituksiin ja Peteliuksen anteeksipyynnön jälkeen vihan levittämiseen häntä itseäänkin kohtaan.

Petelius teki silti oikein, kun pyysi anteeksi.

Lisää aiheesta