Mykistävä suomalaisvideo näyttää kaamoksen ihmeen – ”Monien keskieurooppalaisten on vaikea ymmärtää” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mykistävä suomalaisvideo näyttää kaamoksen ihmeen – ”Monien keskieurooppalaisten on vaikea ymmärtää”

Julkaistu: 22.11. 12:22

Enontekiön kunnan kaamoskamera näyttää kaamoksen, joka mykistää kauneudellaan monet eurooppalaiset.

Enontekiön kunnan kaamos herättää kiinnostusta ympäri Eurooppaa.

– Kaamoskamera on taas päällä. Lapin perukoilla, Enontekiön Hetan kylällä, Enontekiön kunnan kulttuuri- ja viestintäkoordinaattori Heli Nurmi kertoo Ilta-Sanomille.

– Asia kiinnostaa kovasti varsinkin ulkomaiden mediaa. Monien keskieurooppalaisten on vaikea ymmärtää, että aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. He ajattelevat, että on vaikea elää, jos on yö koko ajan. Paikallisen väestön näkökulmasta kaamos on kaunista aikaa, sillä maassa on lunta ja kaamoksen taivas vaihtaa värisävyjä koko ajan, hän kertoo.

Kuvituskuva

Elämä sujuu ilman auringonpaistetta

Nurmi kertoo, että kaamoskamera kuvaa kylänraitilla soljuvaa elämää, lumista Ounastunturia, väriä vaihtavaa taivasta ja kyläkaupan kulmaa. Koostevideolta näkee, millaista elämä on ilman auringonpaistetta

Kaamosaika kestää Hetassa noin 6.12.-6.1.

– Viime vuonna kameran kautta kaamokseen tutustui 73 000 katsojaa Nurmi kertoo.

Hän muistuttaa alueen retkeilymahdollisuuksista.

– Kilpisjärven kylä itsessään on hyvin jylhä ja Hetalta avautuu näkymä Ounastunturiin, josta lähtee Hetta-Pallas vaellusreitti. Hetasta lähtevä ja Ounastunturin ylittävä vaellusreitti kulkee Pallas- Yllästunturin kansallispuistossa, puisto ulottuu nimestään huolimatta Enontekiölle ja Ounastunturiin asti ja Ylläksen maisemiin, hän sanoo.

Enontekiö sijaitsee Suomen Käsivarressa Norjan ja Ruotsin rajalla. Kunta on pinta-alaltaan Suomen kolmanneksi suurin. Sen alueella sijaitsee yli 60 prosenttia Suomen kaikista tuntureista ja kaikki yli 1000-metriset huiput. Tunnetuimmat niistä ovat Saana ja Halti Kilpisjärvellä. Enontekiö tunnetaan laajoista, omaleimaisista, erämaa-alueista ja se on luontomatkailijoiden suosima vilkas matkailualue.

Enontekiön maisemia Kilpisjärven Saanajärvi syyskuussa 2018 ensilumen aikaan.

Enontekiön maisemia Kilpisjärven Saanajärvi syyskuussa 2018 ensilumen aikaan.