3 lasta kuoli – Levin traagisen mökkipalon syyksi paljastui virheellinen asennus, tutkija huolestui ”valesähköasentajista” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

3 lasta kuoli – Levin traagisen mökkipalon syyksi paljastui virheellinen asennus, tutkija huolestui ”valesähköasentajista”

Julkaistu: 22.11. 10:31

Onnettomuustutkintakeskus julkisti tutkintaselostuksen Kittilän Levin mökkipalosta. Palossa menehtyi kolme kouluikäistä lasta. Lapset olivat sisaruksia.

Lapset olivat Levillä huoltajansa kanssa. He olivat vuokranneet Levin mökin viikoksi.

Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi totesi avajaispuheenvuorossaan, että tapaus on sellainen, että jokaisen mökkejä vuokraavan tulisi tutustua siihen.

Mökkipalon tutkinnassa kävi ilmi, että palo syttyi olohuoneen lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä, jonka lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty useita virheitä.

Mökki syttyi palaamaan 12. huhtikuuta. Huoltaja ei ollut mökissä, vaan katsomassa bändin keikkaa hiihtokeskuksessa, kun palo sai alkunsa.

Onnettomuuden jälkeen arveltiin, että lapset menehtyivät palokaasuihin.

Alustavissa tutkimuksissa ilmeni, että palo lähti leviämään keskellä yötä alakerran olohuoneesta. Kaikki kolme lasta nukkuivat mökin yläkerrassa sijainneessa makuuhuoneessa. Savu nousi avoimessa tilassa suoraan alakerrasta yläkertaan.

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi julkisti Helsingissä perjantaina 22. marraskuuta 2019 tutkintaselostuksen kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta vuokramökin tulipalosta Kittilän Levillä huhtikuussa 2019.

Onnettomuustutkintakeskus Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi julkisti Helsingissä perjantaina 22. marraskuuta 2019 tutkintaselostuksen kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta vuokramökin tulipalosta Kittilän Levillä huhtikuussa 2019.

Tutkija Kari Valonen kertoo, että hätäkeskus sai soiton kello 3.25. 13 minuuttia hätäpuhelun alkamisesta pelastuslaitos oli paikalla.

– Nuori yritti mennä sisälle mökkiin ja huuteli nuorempia lapsia nimeltä saamatta vastausta. Hätäpuhelu oli samalla käynnissä.

– Kun pelastuslaitoksen yksiköt tulivat paikalle, palo ei näkynyt vielä ulos. Pian se kuitenkin laajeni isoksi. Siinä vaiheessa sisällä olleiden kolmen lapsen pelastaminen ei ollut enää mahdollista.

Valonen kertoo, että mökin vuonna 1998 alkaneet rakennustyöt olivat ongelmallisia ja kestivät seitsemän vuotta. Hankkeen vastaava työnjohtaja irtisanoutui siitä hyvin pian, sillä hänen mukaansa menettely työmaalla oli epäammattimaista.

– Se on voinut vaikuttaa siihen, että lattialämmitys josta palo syttyi, oli poikkeava. Sen asennuksessa tehtiin moni virheitä, Valonen sanoo.

Lattialämmityksen kaapelia oli kiinnittetty kaapelia puristavilla metallihakasilla.

Lattialämmityksen kaapelia oli kiinnittetty kaapelia puristavilla metallihakasilla.

Kaapeli oli osittain upoksissa eristevillassa.

Kaapeli oli osittain upoksissa eristevillassa.

Normaalisti lattialämmitys asennetaan betoniin. Tällöin vikatilanteessa mitään ei syty, mutta lattia ei myöskään lämpene. Nyt lattialämmitys oli asennettu lautalattian alle.

Lattialämmityskaapeli oli kiinnitetty kaapelia puristavilla tavoilla suoraan kiinni hirsiin, taivutettu jyrkille mutkille ja kaapeli oli painunut osittain eristevillan sisälle. Kaapeli oli vuosien ajan kuumentunut liikaa, mikä vanhentaa eristysmateriaalia. Pitkään jatkunut kuumuus oli myös alentanut ympäröivän palavan materiaalin syttymislämpötilaa.

– Tässä tapauksessa asennusvirheet ja asennustapa aiheuttivat tulipalon. Yksi johtopäätös on, että sähköasennukset pitää antaa pätevän urakoitsijan tehtäväksi. Nyt vaikuttaa siltä, että meillä suhtaudutaan aika huolettomasti siihen, miten sähkötöitä tehdään. Pidän kummallisena, että tällaisille valesähköasentajille vain naureskellaan, Valonen summasi.

Onnettomuustutkintakeskus totesi, että yöllisistä tulipaloista pelastumisessa keskeistä on herätä ja päästä poistumaan. Heräämisessä palohälyttimellä on keskeinen asema. Valosen mukaan jäi epäselväksi, oliko mökin yläkerrassa hälytintä.

Valosen mukaan heillä on myös tutkimustietoa, jonka mukaan lapset heräävät palohälyttimen ääniin huonosti.

– Lapsilla ei ollut mahdollisuuksia pelastautua, hän sanoo.