Antti Tuuri: Neuvostoliitosta hankituissa Talvisota-elokuvan mantteleissa oli oikeaa verta – ”Taskuista löytyi kirjeitä äidille”

Antti Tuuri kertoi Talvisota-elokuvan kuvauksista IS:n keskiviikkona järjestämässä Talvisota-tapahtumassa.

21.11.2019 13:37 | Päivitetty 21.11.2019 19:10

Vuonna 1989 valmistuneen Talvisota-elokuvan puna-armeijalaisten mantteleissa saattoi olla oikeaa verta. Niitä oli hankittu Neuvostoliitosta.

– Muistan kuulleeni, että taskuista löytyi kirjeitä äidille ja rinnuksissa verta, kirjailija Antti Tuuri kertoi IS:n talvisotatilaisuudessa keskiviikkona.

Talvisota perustui Tuurin vuonna 1984 kirjoittamaan kirjaan ja Pekka Parikka ohjasi elokuvan. Tuottaja Marko Röhr hiukan toppuutteli tarinoita, että manttelit olisivat tulleet Afganistanissa taistelleilta miehiltä.

– En tiedä siitä. Osa niistä oli aitoja ja osa teetettiin. Niitä on vieläkin olemassa, Röhr sanoi.

– Minut komennettiin nuorena miehenä neuvottelemaan Moskovaan, oltaisiin haluttu kuvata oikeilla paikoilla. Minulla oli tulkkina virolainen Aldo Tamsaar. Kun siellä juteltiin varakulttuuriministerin kanssa tämä lupasi vaikka mitä, mutta Aldo sanoi, että älä usko. Tamsaar järjesti sitten, että saimme puvut Lennfilmiltä Leningradista.

Vastineeksi meni muun muassa Ladoja.

Kun elokuvaa tehtiin, elettiin vielä Neuvostoliiton ja suomettumisen lopun aikaa.

– Kun kirjoitin kirjaa, ihmeteltiin pitääkö tällaista hävittyä sotaa edes muistella, Tuuri sanoi.

Hänen mukaansa elokuva näytti, että asia ei ollut aivan näin.

– Hienointa, että se pystyttiin tekemään kirjani hengessä. Yhteistyö Pekka Parikan kanssa toimi valtavan hyvin.

Aika vaikutti vielä siihen, että presidentti Mauno Koivisto ei tullut viralliseen ensi-iltaan, mutta kävi kyllä katsomassa sen yksityishenkilönä. Parikka harmistui tässä.

– Ennen elokuvaa jännitettiin, että jos kerromme, että tällainen tehdään, tuleeko joku sanomaan, että älkää tehkö. Kutsuimme Ilta-Sanomien toimittajan sotamuseolle ja kerroimme, että tällainen on tulossa. Odotimme sitten viikon, eikä kukaan sanonut, että älkää tehkö, Röhr nauroi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?