Kirjailija Veijo Baltzar vangittiin epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta

Poliisin mukaan rikosilmoitus asiassa kirjattiin viime viikonloppuna. Baltzar kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Veijo Baltzar.

21.11.2019 13:02 | Päivitetty 24.11.2019 16:27

Kirjailija, kulttuurivaikuttaja Veijo Baltzar, 77, on vangittu Helsingin käräjäoikeudessa epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä. Käräjäoikeus päätti vangitsemisesta torstaina aamupäivällä.

Juttua tutkii Helsingin poliisi. Se esitti vangittavaksi myös 36-vuotiasta naista, joka on tehnyt kulttuurialalla yhteistyötä Baltzarin kanssa. Naista epäillään törkeästä ihmiskaupasta. Käräjäoikeus päätti naisen vangitsemisesta iltapäivällä.

– En voi kommentoida tutkintaa. Rikosilmoitus on kirjattu vasta viime viikonloppuna, joten esitutkinta on aivan alkuvaiheissaan, rikoskomisario Saara Asmundela sanoo.

Myös puolustus on vaitonainen. Baltzarin asianajaja Saija Rantala sanoo, ettei voi tässä vaiheessa kommentoida asiaa. Samat sanat oli 36-vuotiaan naisen asianajajalla Bjarne Andströmillä.

– Sen verran voin sanoa, että Baltzar kiistää syyllistyneensä mihinkään rikokseen, Rantala sanoo IS:lle.

Käräjäoikeuden tiedoista ilmenee, että sekä törkeän ihmiskaupan että pahoinpitelyn epäillään jatkuneen vuoden 2016 alusta syyskuun 2019 loppuun asti. Epäiltyjen rikosten tekopaikoiksi on ilmoitettu Helsinki ja Tammisaari.

Törkeän ihmiskaupan rangaistusasteikko on 2–10 vuotta vankeutta.

Baltzar on tunnettu kulttuurivaikuttaja, joka on muun muassa perustanut Kansainvälisen Romanikirjailijaliiton. Presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle kulttuurineuvoksen arvonimen vuonna 2011.

Lisäys 21.11. kello 13.45 ja 13.55: Täydennetty juttua tiedolla naisen vangitsemisesta ja hänen asianajajansa kommenteilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?