Syyttäjä vaatii Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle sakkoa työsyrjinnästä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Syyttäjä vaatii Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle sakkoa työsyrjinnästä

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne esitteli mediakonsernin osavuosikatsauksen Helsingissä 23. lokakuuta 2019.

Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne esitteli mediakonsernin osavuosikatsauksen Helsingissä 23. lokakuuta 2019.

Julkaistu: 21.11.2019 9:35

Telanne ja Juvonen kiistävät rikoksen.

Syyttäjä vaatii Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle ja henkilöstöjohtaja Virpi Juvoselle sakkorangaistusta työsyrjinnästä. Heidän syytetään syrjineen naishakijaa Aamulehden päätoimittajahaussa vuonna 2017.

Syyttäjän mukaan he sivuuttivat päätoimittajan paikkaa hakeneen Päivi Anttikosken sukupuolen perusteella sen jälkeen kun olivat saaneet tietää, että Anttikosken mies ja lapsi eivät muuttaisi tämän mukana Tampereelle.

– Telanne on Juvosen kuullen ilmoittanut, ettei kymmenenvuotias lapsi pärjäisi ilman äitiään ja he ovat yhdessä tehneet päätöksen Anttikosken sivuuttamisesta, syyttäjä sanoi.

Syytetyt antoivat syyttäjän mukaan kielteistä merkitystä Anttikosken äitiydelle ja vanhemmuudelle.

Syyttäjän mukaan työhaastattelu kesti puolisentoista tuntia ja kysymys perheen asumisjärjestelystä esitettiin haastattelun loppuvaiheessa. Työhaastattelu ei syyttäjän mukaan jatkunut asian tultua ilmi.

Puolustus: Karsiutuminen johtui kehitysideoiden puutteesta

Telanne ja henkilöstöjohtaja Juvonen kiistävät syytteen. Syyttäjän käydessä teonkuvausta läpi he pudistelivat päätään ja huokailivat kuuluvasti.

Telannetta ja Juvosta edustava asianajaja Petteri Uoti sanoi, että Anttikoski karsiutui päätoimittajahausta muiden kuin perhesyiden takia. Uotin mukaan Telanteen muistiinpanoista on nähtävissä, että Anttikosken karsiutumiseen vaikutti se, ettei tällä ollut ehdotuksia Aamulehden kehittämiseksi ja että tämä kritisoi entistä työnantajaansa Helsingin Sanomia.

Jutun tutkinta alkoi viime vuonna, kun Anttikoski kertoi medialle siitä, kun hänen valintansa Aamulehden päätoimittajaksi kariutui. Hän sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa, että häntä ei valittu, koska hänen miehensä ja kouluikäinen lapsensa eivät olisi muuttaneet Tampereelle.

Anttikoski on Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja ja nykyinen valtioneuvoston viestintäjohtaja.

Toisen naishakijan syrjintäepäily ei johtanut syytteeseen

Poliisi epäili tutkintavaiheessa, että myös toista naishakijaa, Perheyritysten liiton viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikköä Johanna Vesikalliota olisi syrjitty. Hänen kohdallaan syyttäjä kuitenkin jätti syytteen nostamatta, koska syrjinnästä ei ollut näyttöä.

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan Vesikalliota haastateltiin kahdesti, ja perhesuhteet olivat esillä ensimmäisellä kerralla. Syyttäjä katsoi, että jos Vesikallio olisi jätetty valitsematta sukupuolen perusteella, häntä todennäköisesti ei olisi kutsuttu enää toiseen haastatteluun.

Telanteella jo yksi tuomio naispäätoimittajan syrjinnästä

Alma Median toimitusjohtajana vuodesta 2005 toiminut Telanne on aiemmin tuomittu työsyrjinnästä korkeinta oikeutta (KKO) myöten.

KKO korotti kesällä 2015 Telanteen sakkoja Johanna Korhosen syrjinnästä. Korhonen valittiin Lapin Kansan päätoimittajaksi vuonna 2008. Hänen työsuhteensa purettiin, kun tieto naispuolisesta puolisosta ja puolison poliittisesta toiminnasta tuli ilmi.

Telanne tuomittiin perhesuhteiden ja seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuneesta syrjinnästä 40 päiväsakkoon eli maksamaan reilut 18 000 euroa. Aiemmin Helsingin hovioikeudessa päiväsakkoja tuli 15 ja maksettavaa lähes 7 000 euroa. Helsingin käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteen.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta