Tällainen on Aarnion Porvoon-talo: ”Kenenkään ei ole ollut tarkoitus muuttaa sinne asumaan” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tällainen on Aarnion Porvoon-talo: ”Kenenkään ei ole ollut tarkoitus muuttaa sinne asumaan”

Poliisi huutokauppaa netissä Jari Aarnion Porvoon omakotitaloa. Kiinteistöllä sijaitsee vuonna 2017 valmistunut asuinrakennus sekä talousrakennus.

Poliisi huutokauppaa netissä Jari Aarnion Porvoon omakotitaloa. Kiinteistöllä sijaitsee vuonna 2017 valmistunut asuinrakennus sekä talousrakennus.

Helsingin huumepoliisin ex-päällikön omakotitalo on myynnissä. Kiinteistön hinta nousi vuorokaudessa peräti 100 000 eurolla. Tarjouksia tehtiin kaikkiaan 102.

Julkaistu: 21.11. 6:37

Muun muassa useista törkeistä huumerikoksista tuomitun Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion Porvoossa sijaitseva omakotitalo on myynnissä.

Poliisi on myynyt Aarnion omakotitaloa verkkohuutokaupassa tiistaista saakka. Yleisön kiinnostus on ollut kovaa, sillä talosta tarjottu ylin hinta oli noussut yli 100 000 eurolla vuorokauden aikana. Keskiviikkoiltana korkein tarjous oli 272 000 euroa.

Huutokauppasivustolla julkaistu myynti-ilmoitus on kuvitettu poliisin kuvamateriaalilla.

Huutokauppasivustolla julkaistu myynti-ilmoitus on kuvitettu poliisin kuvamateriaalilla.

Huutokauppasivustolla julkaistun myyntiesitteen mukaan kiinteistö rakennuksineen on yksityishenkilön omistuksessa ja turvaamistoimenpiteen kohteena, ja se on tuomittu Helsingin hovioikeuden päätöksellä valtiolle menetettäväksi.

– Tämä on ollut laajennetun rikoshyödyn kohde silloin aikanaan, kun juttu on ollut esitutkinnassa ja rikosprosessissa. Helsingin hovioikeus on tuominnut talon valtiolle. Siitä syystä poliisi myy tätä, rikosylitarkastaja Juha Henttala Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.

Yhteensä talosta oli tehty 102 tarjousta keskiviikkoiltaan mennessä. Moni oli kuitenkin korottanut omaa tarjoustaan, sillä tarjoajia oli tuolloin ollut kaiken kaikkiaan 31.

– Tällä asialla on pitkä historia, joten osasin odottaa, että jonkin verran tulee kiinnostamaan. Ehkä se on lievästi yllättänyt, miten paljon tämä on jo alkuvaiheessa herättänyt kiinnostusta, Henttala sanoo.

Talosta voi tehdä tarjouksia 17. joulukuuta asti, joten lopullinen kauppahinta voi nousta vielä moninkertaisesti. Kaupasta saadut tuotot tilitetään valtiolle.

– Valtakunnallisesti poliisilla ei ole ollut paljoa vastaavanlaisia huutokauppoja, Henttala kertoo.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Aarnion 133 neliöinen omakotitalo sijaitsee Skogsgläntan-nimisellä 1,5 hehtaarin kiinteistöllä haja-asutusalueella Epoossa.

Rakennus seisoo omassa rauhassaan, sillä myyntiesitteen mukaan etäisyys Porvoon keskustaan on noin 13,5 kilometriä ja lähimpään kauppaan noin 8 kilometriä.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Vuodesta 2012 alkaen rakennetussa ja 2017 valmistuneessa puutalossa on kolme avaraa huonetta ja avokeittiö. Talon yläkerran rakentaminen on jäänyt kesken.

Tontilla on myös 57 neliön talousrakennus sekä keskeneräinen saunarakennus.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Kiinteistöllä ei ole kunnallista vesi- ja viemäriliittymää, vaan oma rengaskaivo. Kuntotarkastusraportissa kerrotaan, että käyttövesi ei ole laadultaan juomakelpoista. Tämän vuoksi kiinteistölle pitää raportin mukaan tehdä uusi käyttövesikaivo.

Jätekaivona on oma umpisäiliö ja järjestelmä harmaalle vedelle. Raportissa mainitaan, että jäte- ja likavesien viemäreiden osalla on toiminnallisia puutteita, minkä vuoksi suositellaan myös jätevesijärjestelmän korjaamista.

Aarnio osti 35 000 euron hintaisen kiinteistön tammikuussa 2012 täysi-ikäisen poikansa nimiin. Poika siis omisti tontin, ja isä-Aarnio omisti omakotitalon, joka tontille rakennettiin. Aarnion mukaan tontin osto oli hänen oma päätöksensä.

– Ei ollut mitään suunnitelmaa, miten mikäkin valmistuu. Ulkorakennus, pääasunto ja ajatus saunasta. Ei kenenkään ole ollut tarkoitus muuttaa asumaan Porvooseen. Se oli panostus tulevaisuuteen ja osa siitä oli tarkoitus vuokrata tai mitä vain, Aarnio kuvaili poliisikuulustelussa marraskuussa 2013.

Kuvituskuva
Kuvituskuva

Aarnio kertoi kuulustelussa kustantaneensa koko rakennusprojektin. Esitutkinnassa selvitettiin, että hankinta- ja rakennuskustannuksia maksettiin pankkitileiltä yhteensä 189 905 euroa ja käteisellä yhteensä 173 165 euroa. Asia selviää poliisin esitutkintapöytäkirjasta.

Vuonna 2013 Aarnio arvioi, että rakentamiseen oli kulunut enemmän kuin 100 000 euroa. Tarkempaa summaa kuluista hän ei osannut sanoa.

– Olen saanut lainattua projektiin rahaa. Lisäksi olen myynyt kaikenlaista omaisuuttani pois. Lisäksi minulta on jäänyt aikaisemmasta elämästäni rahaa. Tarkoitus oli, että kun myydään Pasilassa oleva asunto ja mennään vuokralle, niin saa maksettua kaikki velat, jotka on aiheutunut tästä rakentamisesta, Aarnio selitti kuulustelussa.

Aarnion mukaan talo on rakennettu tontilta hakatuista puista. Hän kertoi osallistuneensa rakentamiseen itse ”jonkun verran”.

Myynnissä oleva kiinteistö on ollut jo aiemmin esillä julkisuudessa, sillä toukokuussa 2014 poliisi löysi rakenteilla olleen talon pihamaalta noin 65 000 euron rahakätkön.

Talon edustalla olevan pengerryksen kukkapenkistä, kuorikkeen ja mullan alta, löytyi kotietsinnässä irrallinen salaojaputken pätkä. Putken sisällä oli muoviämpäri, jonka kansi oli tiiviisti suljettu. Sen sisältä löytyi 64 800 euroa seteleinä.

Toukokuussa 2014 poliisi löysi rakenteilla olleen talon pihamaalta noin 65000 euron rahakätkön. Jari Aarnio on kiistänyt rahojen olleen hänen.

Toukokuussa 2014 poliisi löysi rakenteilla olleen talon pihamaalta noin 65000 euron rahakätkön. Jari Aarnio on kiistänyt rahojen olleen hänen.

Kuvituskuva

Aarnio on kiistänyt pihakätköstä löytyneiden rahojen olleen hänen. Hän on väittänyt, että rahakätkö olisi ollut lavastus. Oikeuden mielestä mikään seikka ei kuitenkaan tukenut lavastusväitteitä.

Tämän vuoden kesäkuussa Jari Aarnio tuomittiin hovioikeudessa muun muassa useista törkeistä huumerikoksista kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Tuomio ei ole lainvoimainen. Aarnio on hakenut niin sanotussa huumetynnyrijutussa valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Tynnyrijutussa Aarnio määrättiin korvaamaan valtiolle rikoshyötynä 1,3 miljoonaa euroa. Oikeus tuomitsi Aarnion menettämään valtiolle myös Porvoon kiinteistöllä olevat rakennukset sekä poikansa nimiin ostamansa kiinteistön.

Hänet oli jo aiemmin tuomittu kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen Trevoc-haarassa.