Kommentti: PAU:n posti­peli kovenee – taipuuko Rinne erottamaan Postin hallituksen? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: PAU:n posti­peli kovenee – taipuuko Rinne erottamaan Postin hallituksen?

Nyt kyse on myös valtion omistajaohjauksen uskottavuudesta ja pääministeri Antti Rinteen (sd) selkärangasta, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Antaako pääministeri Antti Rinne ay-liikkeelle ja PAU:n Heidi Niemiselle periksi?­

20.11.2019 13:41

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Palvelualojen työnantaja Palta marssivat taas neuvottelemaan Postin lakosta.

Ellei sopua löydy, tukilakkojen myötä ensi viikolla liki koko Suomi seisoo 700 pakettilajittelijan sopimuksen takia.

Tiistaina PAU kaatoi sovintoesityksen, eikä asia etene tänäänkään, ellei Posti ole luopunut elokuisesta päätöksestään siirtää pakettilajittelijat tytäryhtiöönsä Posti Palvelut Oy:hyn.

Tuskinpa on, sillä päätöksellä on valtion omistajaohjauksen eli ainakin omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) siunaus.

Yksi vaihtoehto on, että koko käsittämättömät mittasuhteet saanut selkkaus haudataan sellaiseen paikkaan, johon tällaiset selkkaukset usein haudataan.

Nimittäin työryhmään.

Tiistaina Paatero kierteli ja kaarteli asian ympärillä, mutta joutui lopulta myöntämään, että liikkeenluovutus on tosiasia. Näin ollen sillä on ollut ja on siis yhä myös valtion omistajaohjauksen tuki, niin sekavalta kuin tilanne näyttääkin.

PAU on kutsunut joukkonsa eduskuntatalon eteen torstai-iltapäiväksi.

Siinä otetaan mittaa ay-liikkeestä ja hallituksesta – siis nyt maan hallituksesta.

Kysymys on yksinkertaisesti tämä:

Pystyykö PAU painostamaan ulkoparlamentaarisesti tasavallan hallituksen siihen, että se erottaa Postin hallituksen ja saman tien peruu myös jo syyskuun alussa tehdyn liikkeenluovutuksen, josta koko sotku on alkanut.

Postissa siis tulkitaan, että sillä on ollut Paateron tuki liikkeenluovutukselle ja näin ollen Paateron tuki myös Postin hallitukselle.

Mutta mitä tekee pääministeri Antti Rinne (sd)?

Hän on heilunut sekä julkisuudessa että taustalla Postin sekasotkuissa, ja osittain siitä johtuen sekasotku on vain syventynyt.

Ohittaako Rinne taas Paateron? Antaako pääministeri ay-liikkeelle periksi?

Sen jälkeen valtion omistajaohjauspolitiikan ja Paateron uskottavuus on pyöreä nolla. Paatero saa suomeksi sanottuna lähteä kälppimään, mutta eipä olisi ensimmäinen eroamaan joutuva omistajaohjausministeri.

Kysymys Postin hallituksen asemastakaan ei ole aivan yksinkertainen, sillä osakeyhtiölain mukaan sen yksiselitteinen tehtävä on ajaa Postin, siis firman, eikä maan hallituksen etua.

On muuten huvittavaa katsoa, kun PAU:n Heidi Nieminen ja Paltan Tuomas Aarto marssivat Bulevardilta tv-kameroiden eteen. Aarto on masentunut, turhautunut ja kuin maansa myynyt. Neuvotteluja on vaikea käydä asiassa, johon Aarton ja Paltan valtuudet eivät riitä. Kyse on muiden liittojen hommista.

Sen sijaan PAU:n Nieminen tulee sovittelusta intoa ja itsevarmuutta puhkuen, ikään kuin tietäisi jo lopputuloksen.

Ehkä tietääkin?

Paatero lopputulosta tuskin on kertonut. Mutta mitäpä jos Rinne on?

Mielenkiintoista on myös seurata Teollisuusliiton Riku Aallon (sd) hiljaisuutta asian tiimoilla. Hänhän ne Postin pakettihenkilöt nappasi.

Kannattaa panna merkille, että kovin heikko on ay-liikkeen ja PAU:n luottamus Riku Aallon neuvottelutaitoihin, jos kuvitellaan, että kahden vuoden kuluttua – kun paketinkäsittelijöiden sopimus on seuraavan kerran neuvoteltavana – Teollisuusliitto ja Aalto menisivät selälleen ja antautuisivat työnantajan edessä.

Tätä voi pohtia ensi viikolla kotona ajan kanssa, kun tai jos pääkaupunkiseudun bussiliikenne ja puoli valtakuntaa hiljenee tämän käsittämättömän sotkun edessä, mikä sivumennen sanoen antaa totaalisen hyvän kuvan nyky-Suomesta ja sen työmarkkinajärjestelmästä.

Sitäkin voi pohtia, miten sekasotku voi toteutua maassa, jonka pääministerinä on kivikasvoinen entinen ay-pamppu Antti Rinne.

Kun Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana ay-liike näytti voimiaan, alkoi huuto hallituksen ay-osaamisen puutteesta. Nyt sitä luulisi olevan.

Mainittakoon muuten, ettei se työryhmä-ratkaisukaan ole kenenkään voitto. Tässä kisassa ei nähdä – eikä tulla näkemäänkään – muita kuin häviäjiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?