Isis-lapset palaavat Eurooppaan – sisä­ministeriö valmistautuu vastaan­ottoon Suomessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Isis-lapset palaavat Eurooppaan – sisä­ministeriö valmistautuu vastaan­ottoon Suomessa

Viranomaisten mukaan Turkin hyökkäys Syyriaan voi vauhdittaa suomalaisten Isis-vaimojen ja -lasten paluuta. Dokumentissa esiintyneen Yousef-pojan henkilöllisyys on arvoitus.

20.11.2019 11:12

Syyrian al-Holin leirillä olevien suomalaislasten tilanteen ratkaiseminen on mutkistunut huomattavasti Turkin aloitettua hyökkäyksensä maiden rajojen tuntumassa sijaitsevien alueiden haltuun saamiseksi. Suomen viranomaisten mukaan hyökkäys saattaa toisaalta vauhdittaa leirillä olevien suomalaisten paluuta.

– Al-Holin leirin tilanne on tietojemme mukaan epävakaa. Turkin aloitettua sotilaallisen operaationsa Syyriaan kurdien hallinnoimille alueille on arvioni mukaan suurempi mahdollisuus, että leireillä olleita alkaa palata kotimaahan, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Ilkka Salmi IS:lle.

  • Yllä olevalla videolla näkymiä al-Holin leiriltä lokakuussa 2019.

Salmen mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on halutessaan oikeus palata Suomeen. Viranomaiset ovat varautuneet siihen, että leirillä olevia alkaa ennen pitkää palata kotimaahansa.

Leirillä arvioidaan olevan kymmenkunta Suomesta äärijärjestö Isisin ”kalifaattiin” matkustanutta naista ja kolmisenkymmentä suomalaislasta, joista osa on jäänyt orvoiksi.

Brittikanava Sky News julkaisi toissa viikolla videoreportaasin al-Holin leirin surkeista oloista. Videolla esiintyy vaaleahiuksinen poika, joka kertoo olevansa Suomesta.

Yousefiksi esittäytyvä poika ehtii sanoa olevansa kuusivuotias, kunnes tuntematon nainen saapuu hätistämään hänet pois kameran edestä.

Naisia ja lapsia al-Holin leirillä.­

Suomen viranomaisilla ei ole tiedossa pojan henkilöllisyyttä eikä hänen kansallisuuttaan. Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän vs. yksikön päällikkö Pekka Shemeikka sanoo, ettei ole nähnyt videota eikä voi siksi kommentoida sitä.

Sisäministeriössä video on huomattu mediaseurannassa, mutta pojan tarina on tuntematon. Kumpaankaan ministeriöön ei ole tullut yhteydenottoja esimerkiksi lapsen omaisilta, jotka olisivat tunnistaneet hänet videolta.

Ulkomailla olevien suomalaisten asioiden hoitamisesta vastaa ulkoministeriö.

– Selvitämme kaiken aikaa, mitkä mahdollisuudet ovat lasten edun turvaamiseksi, Shemeikka sanoo.

Myös hänen mukaansa Turkin Syyriassa aloittama operaatio on tehnyt tilanteesta haastavamman.

– Tilanne paikan päällä on vaikeutunut ja riskinä on että se vaikeutuu entisestään. Käsittääkseni leirin tilanne on periaatteessa sama kuin ennenkin, mutta yleistilanne on epävakaampi.

Suomeen palatessaan naisten ja etenkin vanhempien lasten on pelätty voivan muodostaa turvallisuusuhkan, sillä he ovat eläneet vuosia Isisin propagandan vaikutuksen alaisina. Al-Holin leirillä on varttumassa kokonaan uusi sukupolvi, joka on altistunut äärijärjestön radikaaleille opeille.

Myös Sky Newsin kuvaamalla videolla esiintyy Isisin aivopesemiä lapsia.

– Me tapamme teidät. Teurastamme teidät kaikki, yksi haastatelluissa lapsista sanoo.

Kesällä leirillä oli noin 70000 ihmistä.­

Suomessa viranomaiset pyrkivät varautumaan myös kotimaahan palaavien tuomaan haasteeseen. Sisäministeriön poliisiosaston kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen kertoo Suomen valmistautuneen erilaisiin vaihtoehtoihin, myös vastaanottamaan Syyriasta mahdollisesti palaavia naisia ja lapsia ja huolehtimaan sekä heistä että suomalaisten turvallisuudesta.

– Lapset siellä ovat eri-ikäisiä ja siinä on iso ero, ovatko he kaksi- tai kaksitoistavuotiaita. Näistä lapsista tai kenestä muustakaan ei pidä puhua yhtenäisenä ryhmänä, vaan jokaisen tilanne on katsottava erikseen, Mankkinen sanoo.

Leirillä lapset ovat joutuneet elämään äärimmäisen haasteellisissa olosuhteissa. Heidän hyväkseen pyritään kuitenkin tekemään kaikki mahdollinen.

– Koskaan ei pidä sanoa, että lapsi olisi menetetty. Viranomaiset lähtevät siitä, että lapsen tilannetta pyritään parantamaan, oli se minkälainen tahansa.

Syyriasta palattu moneen maahan

Ruotsi

Ruotsissa keskustelu kotiin palaavien Isis-lasten ympärillä on keskittynyt erityisesti järjestön riveissä taistelleen Michael Skråmon lapsiin. Propagandavideoilla ruotsalaismuslimeja terroristeiksi värvännyt Skråmo, 33, oli Norjan kansalainen mutta asui Ruotsissa ennen Syyriaan lähtöään. Hän kuoli maaliskuussa pian jäätyään kurditaistelijoiden vangiksi.

Skråmolta jäi seitsemän alle 10-vuotiasta lasta, joiden äiti menehtyi niinikään alkuvuonna. Toukokuussa ruotsalaismediat uutisoivat lasten palanneen Ruotsiin viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Lasten isoisä oli aiemmin matkustanut Irakiin, jonne Ruotsi lähetti myös omia diplomaattiedustajiaan hoitamaan asiaa.

Itävalta

Elokuussa Itävallan hallitus kertoi maan vastaanottavan kaksi orvoksi jäänyttä Isis-lasta al-Holin leiriltä. Tuomioistuin myönsi lasten isoäidille näiden huoltajuuden tämän todistettua geenitestillä olevansa näiden sukulainen.

Nyt 1- ja 3-vuotiaiden lasten itävaltalainen äiti liittyi Isisiin 15-vuotiaana vuonna 2014. Äidin uskotaan kuolleen.

Al-Holin leirillä on kerrottu olevan ainakin kolme muuta itävaltalaislasta, joiden mahdollisesta paluusta on käyty keskustelua.

Saksa

Saksassa berliiniläinen oikeusistuin päätti heinäkuussa, että maan on otettava vastaan al-Holin leirillä oleva Isis-taistelijan vaimo ja lapset. Maa oli aiemmin kieltäytynyt vastaanottamasta leirillä olleita.

Jo huhtikuussa saksalaismedia kertoi kahden Syyriassa olleen Isisiin kuuluneen naisen palanneen itse takaisin Saksaan lastensa kanssa. Frankfurtiin lentäneitä naisia ei tuolloin otettu kiinni, sillä siihen ei ollut lainsäädännöllisiä perusteita.

Elokuussa kurdiviranomaisten kerrottiin luovuttaneen Saksaan neljä Isisiin kytköksissä ollutta lasta.

Oloja al-Holissa on kuvattu kurjiksi ja vaarallisiksi.­

Belgia

Kesäkuussa Belgian ulkoministeri Didier Reynders kertoi Twitter-tilillään kuuden lapsen palanneen Syyriasta kotimaahansa. Iältään 6–18-vuotiaat lapset olivat jääneet orvoiksi Isis-järjestöön kuuluneiden vanhempien kuoltua. Ennen paluutaan lapset elivät pakolaisleireillä pohjoisessa Syyriassa.

Ranska ja Hollanti

Kesäkuussa kaksitoista alle 10-vuotiasta ranskalaista Isis-orpoa lennätettiin kotimaahansa Syyriasta. Brittilehti The Guardianin mukaan mukana matkusti myös kaksi hollantilaista orpolasta, jotka luovutettiin myöhemmin Hollannin viranomaisille.

Aiemmin maaliskuussa viisi syyrialaisilla leireillä ollutta lasta palautettiin Ranskaan. Mukana oli kolme poikaa, joiden äiti menehtyi Isisin vallan aikana.

Yhdysvallat

Joitakin amerikkalaisia naisia ja lapsia on päässyt palaamaan kotimaahansa Isisin antautumisen jälkeen. Kesäkuussa kahden naisen ja kuuden naisen vahvistettiin palanneen Yhdysvaltoihin al-Holin leiriltä.

Maassa on seurattu Isisiin vuonna 2014 liittyneen Hoda Muthanan yrityksiä päästä palaamaan kotiin 2-vuotiaan lapsensa kanssa. Viime viikolla oikeus päätti, ettei Muthana ole Yhdysvaltojen kansalainen, ja tyrmäsi tämän perheen vaatimukset paluusta.

Presidentti Donald Trump on vastustanut Muthanan paluuta ja sanonut vaatineensa maan ulkoministeriä olemaan päästämästä tätä takaisin Yhdysvaltoihin.

Pahamaineisella leirillä asuu kymmeniätuhansia ihmisiä

  • Al-Holin pakolaisleiri sijaitsee Koillis-Syyriassa.

  • Leirillä oli kesällä 2019 noin 70 000 ihmistä, pääasiassa naisia ja lapsia.

  • Leirin asukkaista noin 10 000 on muualta kuin Syyriasta ja Irakista.

  • Ylen tietojen mukaan leirillä olisi 11 suomalaisnaista ja 33 suomalaislasta.

  • Oloja leirillä on kuvailtu kurjiksi ja haitallisiksi erityisesti lapsille.

  • Syksyn aikana leirillä on raportoitu tapahtuneen väkivaltaisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?