Valtakunnan­syyttäjä Helsingin Sanomille: Raamattu-siteeraus voi olla rikos – ”Sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää”

Raija Toiviainen muistuttaa Helsingin Sanomissa, ettei siteerauksen taakse voi mennä piiloon.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti käynnistää rikostutkinnan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) vuonna 2004 julkaistuista kirjoituksista.

20.11.2019 10:27

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa, että Raamatun siteeraaminen voi tietyissä tapauksissa olla rikollista.

Hän viittaa päätökseensä käynnistää rikostutkinta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) vuonna 2004 julkaistuista kirjoituksista. Räsänen kirjoitti opetusvihkosen, jossa hän muun muassa määritteli homouden ”psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi”.

Kirjasessa Räsänen piti homoseksuaalisuutta vahingollisena myös pysyvässä parisuhteessa ja kirjoitti homoutta suosivan lainsäädännön kannustavan varhaisiin kokeiluihin, jotka avaavat väylän lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Räsänen on toistuvasti kiistänyt syyllistyneensä rikokseen ja vedonnut uskonnonvapauteen.

– Yllätyin sen perjantaisen kuulustelun perusteellisuudesta. Yllätyin, miten pitkä lista oli kysymyksiä, melkein neljä tuntia meni. Poliisihan kysyi minulta, että suostunko poistamaan tviitit kahden viikon sisällä. Vastasin, että en suostu. Nämä ovat kirjoituksia, jotka ankkuroituvat Raamattuun, mikä on minulle elämän ja kuoleman kysymys. Näillä linjataan suomalaista uskonnonvapautta, hän kertoi aiemmin.

Kansanryhmää vastaan kiihottaminen lisättiin myös nykymuodossaan rikoslakiin vasta vuonna 2011, eli seitsemän vuotta Räsäsen pamfletin julkaisun jälkeen.

Rikostutkinnan seurauksena Toiviaista on kritisoitu voimakkaasti, mutta hän pitää kritiikkiä perusteettomana. Hänen mukaansa sananvapaus ei ole uhattuna, mutta Suomessa on unohdettu missä sen rajat menevät.

– Että miten vaikea on ihmisen ymmärtää, loukkaako hän jonkun toisen ihmisarvoa?

Raija Toiviainen sanoo Helsingin Sanomissa, ettei toisten ihmisarvoa saa loukata myöskään pyhien kirjojen avulla.

– Näissä tuntemissamme pyhissä kirjoissa sanotaan, että on ihan oikein tappaa kokonaisia kansoja. Jos lyömme toisia tällaisilla Raamatun tai Koraanin lauseilla, silloin käytämme mielestäni väärin pyhien kirjojen sanaa.

Haastattelussa todetaan, että siteerauksen taakse ei voi mennä piiloon. Rikokseen voi syyllistyä, jos siteeraa Raamattua tarkoituksenaan loukata toista.

– Kyllä. Pelkästään sen ymmärtäminen, että teksti on loukkaavaa, riittää, Toiviainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?