Helsinkiläisen kirjaston kierrätyshyllystä löytyi 1920-luvun harvinaisuus – ”Yhtä vaikeasti saatava kuin marsalkka Mannerheimin oma” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinkiläisen kirjaston kierrätyshyllystä löytyi 1920-luvun harvinaisuus – ”Yhtä vaikeasti saatava kuin marsalkka Mannerheimin oma”

Kuvituskuva
Julkaistu: 20.11.2019 9:14

Tasavallan presidentin kanslian kirjastoa päivitetään säännöllisesti ja kirjoja laitetaan kiertoon. Näin harvinaisuus on mahdollisesti päätynyt Kallion kirjastoon.

Toimittaja Kiti Hartikaisella ei ollut alun perin tarkoitus välttämättä edes lukea Helsingin Kallion kirjaston kierrätyshyllystä mukaansa nappaamaa kirjaa.

Kirjailija ja sdp:n ex-poliitikko Lasse Lehtisen teos Tuntematon kersantti lähti viime viikolla mukaan ikään kuin puolivahingossa.

Nopean selailun jälkeen Hartikainen oli jo laittamassa kirjaa uudelleen kierrätykseen, kun silmiin osui keskelle kannen sisälehteä liimattu erikoinen merkki.

Mustavalkoisessa vanhahtavassa piirroksessa komeilee Presidentinlinna Helsingin Kauppatorilta päin kuvattuna.

Alalaidassa Suomen vaakunan leijonan vieressä kerrotaan merkin omistaja, Tasavallan presidentti, Republikens president ja kuvan keskellä sanat ex libris.

– Jätin sen sittenkin pöydälle, Hartikainen kertoo.

Ja parempi niin.

Toimittaja Kiti Hartikainen löysi tasavallan presidentin kanslian kirjaston exlibriksen Helsingin Kallion kirjaston kierrätyshyllyssä olevasta kirjasta.

Toimittaja Kiti Hartikainen löysi tasavallan presidentin kanslian kirjaston exlibriksen Helsingin Kallion kirjaston kierrätyshyllyssä olevasta kirjasta.

Tasavallan presidentin kansliasta (TPK) kerrotaan Ilta-Sanomille, että Hartikaisen kirjastaan löytämä merkki on naantalilaistaiteilija Axel Haartmanin vuonna 1920 tasavallan presidentti Kaarlo Juho Ståhlbergille ja tasavallan presidentin kanslian kirjastolle suunnittelema exlibris, eräänlainen kirjanomistajan merkki.

Kyseistä exlibristä käytetään edelleen TPK:n kirjastoon hankituissa kirjoissa.

Kirjastoa päivitetään säännöllisesti ja kirjoja laitetaan myös kiertoon. Tätä kautta se on kanslian mukaan mahdollisesti myös päätynyt Kallion kirjaston kierrätyshyllylle.

Exlibris Aboensis ry:n puheenjohtaja Tauno Piiroinen kertoo, että kyseessä on harvinaislaatuinen löytö.

– Viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana vastaan on tullut vastaava exlibris ihan muutaman kerran. Kukaan ei siitä luovu kun sen jostain saa, Piiroinen kertoo.

Kuvituskuva

– On muutama exlibris, joita ihmiset tavoittelevat ja tämä on yhtä vaikeasti saatava kuin marsalkka Mannerheimin exlibris. Jonka kokoelmista se löytyy, niin on ihan varmasti onnellinen.

Piiroinen ei ole ainakaan törmännyt kyseisen exlibriksen uuteen painokseen.

– Tämä viittaa siihen, että kaikki nämä TPK:n kirjaston exlibrikset ovat alkuperäisiä ja peräisin 1920-luvulta.

Harvinaisen löydön tehnyt Hartikainen kertoo, että tuskin lukee kyseistä Lehtisen kirjaa, muttei missään nimessä aio myöskään luovuttaa sitä kierrätykseen.

– Exlibriksiä on nykyään erittäin vähän, valitettavasti. Nehän ovat hirveän kiinnostavia, varsinkin tunnettujen henkilöiden merkit ovat usein varsinaisia taideteoksia.

Suomessa on yhteensä 25 000 erilaista exlibristä. Ensimmäiset tulivat Piiroisen mukaan jo Mikael Agricolan aikaan keskiajalla, mutta ne yleistyivät koko kansan merkeiksi 1890-luvulla.

Kuvista löytyy usein jokin teoksen omistaneelle henkilölle tärkeä aihe tai asia.

Ex libris löytyi Lasse Lehtisen Tuntematon kersantti -kirjasta.

Ex libris löytyi Lasse Lehtisen Tuntematon kersantti -kirjasta.

Myös kaikilla presidenteillä Risto Rytistä alkaen on olemassa omat henkilökohtaiset exlibriksensä, Mauno Koivistoa ja Sauli Niinistöä lukuun ottamatta.

Presidentti Urho Kekkosella niitä oli kahdeksan ja Tarja Halosella sekä Martti Ahtisaarella molemmilla kaksi.

Ensimmäinen presidentillinen exlibris oli Piiroisen mukaan kuitenkin presidentti Ståhlbergin vaimolla Ester Ståhlbergillä.

Hän arvaileekin, että idea TPK:n kirjaston omasta exlibriksestä saattoi alunperin tulla presidentti Ståhlbergin sijaan Esteriltä.

Kanslian kirjaston merkissä on myös kyse ainoasta presidentillisestä exlibriksestä, johon saattaa edelleen ajoittain törmätä yllättävissäkin paikoissa.

Yksittäisten presidenttien tai heidän perheenjäsentensä henkilökohtaisia exlibriksiä kirjalaareista on Piiroisen mukaan sen sijaan turha etsiä.

Antikvariaatteihin ja kirjojen kierrätyspisteille ei myöskään kannata lähteä voittojen toiveissa. Piiroisen mukaan raha ei nimittäin liiku keräilijöiden kesken.

– Harrastajien piirissä ollaan ylpeitä siitä, että tämä on ainoa maailmanlaajuinen keräilykohde, joka on epäkaupallinen. Omaa merkkiä ei koskaan saisi myydä, vaan vaihdetaan merkki merkistä.

Tuoreimmat osastosta