Tapanin piina on jatkunut päiviä: Saanut jo lähes 30 puhelua +44-alkuisista mysteeri­numeroista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tapanin piina on jatkunut päiviä: Saanut jo lähes 30 puhelua +44-alkuisista mysteeri­numeroista

+44-alkuisten numeroiden lisäksi puheluja on tullut suomalaisille myös muilla maakoodeilla sekä tuntemattomista numeroista. Poliisi kertoi maaliskuussa, että puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista oli tehty reilun vuoden aikana yli 100 rikosilmoitusta.

+44-alkuisten numeroiden lisäksi puheluja on tullut suomalaisille myös muilla maakoodeilla sekä tuntemattomista numeroista. Poliisi kertoi maaliskuussa, että puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista oli tehty reilun vuoden aikana yli 100 rikosilmoitusta.

Julkaistu: 20.11. 6:25

Tietoturva-asiantuntijan mukaan huijauspuheluja ulkomaisista numeroista tulee suomalaisille edelleen.

Suomalaisia aiemmin puhuttaneet ja piinanneet soitot +44-alkuisista numeroista eivät näyttäisi edelleenkään loppuneen.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut nokialainen Tapani Ruohomäki kertoo saaneensa muutamassa päivässä lähes 30 puhelua +44-alkuisesta puhelinnumerosta.

Hänen mukaansa numeron alku on aina sama, mutta neljä viimeistä numeroa vaihtelevat.

– Olen laittanut niitä sitä mukaa puhelimen mustalle listalle. Juuri äsken tuli taas uusi soitto, Ruohomäki sanoo.

Ruohomäen mukaan soittelu alkoi viime viikon torstaina. Hän ei ole vastannut puheluihin, joten hän ei tiedä, millä asialla soitoissa oltiin. Hän jätti vastaamatta, koska piti puheluja epäilyttävinä heti alkuunsa.

– Sen verran kellot soivat vanhoista jutuista. Kaksi soitoista on tullut puhelimen mukaan Iso-Britannian Oxfordista ja loput Birminghamista, hän sanoo.

+44-alkuisista huijauspuheluista uutisoitiin maaliskuussa. Tuolloin poliisi kertoi, että ulkomaisista numeroista tulleisiin puheluihin liittyvistä sijoitushuijauksista oli tehty reilun vuoden aikana yli 100 rikosilmoitusta. Tapauksia on saattanut olla enemmänkin, sillä poliisin mukaan kaikista tapauksista ei välttämättä ole tehty rikosilmoitusta.

Olen laittanut niitä sitä mukaa puhelimen mustalle listalle. Juuri äsken tuli taas uusi soitto.

Tietoturva-asiantuntija: ”Ilmiö ei ole hävinnyt minnekään”

Tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta ei voi ottaa kantaa kyseisen nokialaismiehen tapaukseen, koska ei ole tietoa siitä, mistä miehen saamissa soitoissa on ollut kyse.

Kontinen sanoo kuitenkin yleisellä tasolla, että ulkomailta tulevat huijauspuhelut eivät ole missään vaiheessa hävinneet minnekään.

– Se on tällainen vähän aaltoileva trendi. Tasaisen jatkuvasti meillekin tulee ulkomaisista (huijaus)soitoista ilmoituksia. Mistään tällaisesta kovemmasta pommituksesta ei ole tällä viikolla tai viime viikon loppupuolella tuoreeltaan ilmoitettu.

Kontinen arvioi, että Kyberturvallisuuskeskukselle tulleiden ilmoitusten perusteella huijaussoittelu olisi ollut aktiivisimmillaan viime keväänä.

– Laajamittaisempia ”kampanjoita” ei ole ollut viime kevään jälkeen käynnissä. Mutta ilmiö ei ole hävinnyt minnekään kokonaan.

Kontinen mainitsee kaksi erilaista toimintamallia, joita noudattaen henkilöille tyypillisesti soitellaan.

– Toinen on se, että soitetaan laajalle määrälle vastaanottajia. Ja toinen on se, että soitetaan intensiivisesti useita kertoja tietyille vastaanottajille.

Laajamittaisempia ”kampanjoita” ei ole ollut viime kevään jälkeen käynnissä. Mutta ilmiö ei ole hävinnyt minnekään kokonaan.

Kontisen mukaan jälkimmäiseen toimintamalliin liittyy usein se, että jonkinlaiselle huijaukselle on saatettu altistua jo ennen soittojen alkamista.

– Eli henkilö on mahdollisesti esimerkiksi osallistunut perättömään arvontaan tai langennut tilausansaan, ja kyseinen puhelinnumero on erikseen valikoitunut kohteeksi. Toimintaan liittyy yleensä se, että yritetään aggressiivisesti saada huijausta jatkettua kyseiselle kohteelle.

– Toinen skenaario voisi olla se, että (henkilön) tiedot ovat mahdollisesti vuotaneet jostain tuoreeltaan. Ja sitä kautta henkilö on potentiaalisesti päätynyt jonnekin soittolistalle.

”Maakoodeina ollut ainakin Tanska, Saksa ja Alankomaat”

Kontisen mukaan huijauspuheluissa yritetään usein saada vastaaja ostamaan tai tilaamaan jotain.

– Eri numeroista, välillä ulkomailta, välillä kotimaasta, yritetään markkinoida tai myydä asioita. Pientä variaatiota ovat sitten tilausansat ja sijoitushuijaukset. Tai ulkomailta saattaa tulla lyhyt hälytyssoitto, ja kun soitat numeroon takaisin, niin saman tien kun puhelu kytkeytyy, tulee julmettu palvelumaksu.

Kontinen sanoo, että +44-alkuisten numeroiden lisäksi puheluja on tullut suomalaisille myös muilla maakoodeilla sekä tuntemattomasta numerosta.

– Mitä nyt muistelen tapauksia kesän ja syksyn ajalta, niin maakoodeina on ollut ainakin Tanska, Saksa ja Alankomaat. Ei tämä pelkästään Britteihin rajaudu.

Maaliskuussa Ilta-Sanomat kirjoitti suomalaisille tulleista huijauspuheluista. Poliisin tuolloin kertoman mukaan kaava reilun vuoden aikana tulleissa puheluissa oli ollut useimmiten sama.

Ulkomailta saattaa tulla lyhyt hälytyssoitto, ja kun soitat numeroon takaisin, niin saman tien kun puhelu kytkeytyy, tulee julmettu palvelumaksu.

Useimmiten uhriin on oltu ensimmäisen kerran yhteydessä puhelimitse +44-alkuisesta numerosta, jolloin on näyttänyt siltä, että puhelu tulee Iso-Britanniasta.

Ulkomaalaisen yrityksen edustajana esiintynyt soittaja on kysellyt uhrin varallisuudesta ja tarjonnut tälle sijoitusmahdollisuuksia ulkomaiseen yhtiöön.

Uhrille on luvattu ”suuria ja nopeita voittoja”, mikä on poliisin mukaan erittäin epäilyttävää. Poliisin mielestä jo kyseisistä sanoista saattaa tunnistaa huijarin.

– Avain on ollut se, että nyt on ollut mahdollisuus saada suuria, nopeita voittoja, rikoskomisario Marko Leponen keskusrikospoliisista kommentoi IS:lle maaliskuussa.