Leif Salmén on kuollut – nopeasti edennyt sairaus vei toimittaja­legendan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Leif Salmén on kuollut – nopeasti edennyt sairaus vei toimittaja­legendan

Leif Salmen vuonna 2008.

Leif Salmen vuonna 2008.

Julkaistu: 19.11. 15:13, Päivitetty 19.11. 18:38

Leif Salmén oli kuollessaan 67-vuotias.

Politiikan toimittaja, kirjailija Leif Henry Salmén on kuollut Meilahden sairaalassa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Svenska Yle.

IS:n tietojen mukaan toimittajalegenda kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli kuollessaan 67-vuotias.

Vielä pari kuukautta sitten Salmén ui matkaa Kallion urheilutalon uima-altaassa.

Vuosina 1976–1989 Salmén työskenteli toimittajana Ylellä. Hän tuli tunnetuksi muun muassa A-studion sekä vaalitenttien briljanttina toimittajana. Hän oli vaalitentaattorien aatelia.

Leif Salmén oli oman ikäluokkansa huipputoimittaja. Tietoviisas, ärhäkkä, viiltävän älykäs, pelättykin. Hän ei halunnut hymistellä, vaan tuoda avoimesti esiin politiikan ristiriidat.

– Hän oli helvetin hyvä politiikan toimittaja, yhtään sellaista ei ole tullut, Salménin ensimmäinen vaimo Maria Romantschuk kertoo.

– Hän oli rautainen ammattilainen, joka ei koskaan jäänyt kiinni siitä, ettei olisi lukenut läksyjään.

Salménilla oli aikuinen tytär ja tyttärenpoika. Hän on ollut naimisissa myös näyttelijä Sinikka Sokan kanssa.

–Ennen minua toimittajat eivät itse juuri kommentoineet asiasisältöjä. Minä kommentoin. Olin avoimesti läsnä omana itsenäni, esitin mielipiteitäni haastatteluissa.

–Ennen minua toimittajat eivät itse juuri kommentoineet asiasisältöjä. Minä kommentoin. Olin avoimesti läsnä omana itsenäni, esitin mielipiteitäni haastatteluissa.

Leif Salmén koki tuoneensa suomalaiseen televisiojournalismiin anglosaksisen tavan käsitellä poliittisia asioita.

– Ennen minua toimittajat eivät itse juuri kommentoineet asiasisältöjä. Minä kommentoin. Olin avoimesti läsnä omana itsenäni, esitin mielipiteitäni haastatteluissa. Ja siinä kyllä onnistuin, hän kertoi Helsingin yliopiston nettisivulla.

Yleisradion pitkäaikainen ajankohtaistoimituksen päällikkö ja kirjeenvaihtaja Jyrki Koulumies palkkasi Leif Salménin Yleisradioon 80-luvulla Ylen ruotsinkieliseltä puolelta.

– Minua varoiteltiin, että kai sä tiedät, että se on taistolainen, nyt jo eläköitynyt Jyrki Koulumies muistelee.

– Hän oli ylivoimaisesti paras televisiotoimittaja: kova, todella rautainen haastattelija ja purevan älykäs.

Koulumies kirjoittaa parhaillaan ensi kesänä ilmestyviä muistelmiaan. Niissä on kokonainen kappale ”Lefasta”.

– Hän oli älyttömän hyvä studiossa elävässä haastattelutilanteessa. Hänellä oli suomenruotsalaisen sivistyneistön merkittävästi parempi keskustelutaito ja puheilmaisu.

Vuoden 1988 presidentinvaalitenteissä Koulumies vahti Salménia, ettei hän äidy suorassa lähetyksessä liian hurjiin kysymyksiin.

– Meillä oli näkemysero, kuinka monta kertaa Mauno Koivistoa kovistellaan. Lefa perusteli, että vallassa olevia pitää kohdella kovemmin kuin muita.

– Välillä hän oli liian aggressiivinen. Ei tarvitsisi niin monta kertaa kysyä, jos tietää, että sieltä vastaus tulee.

Viimeisen kerran vanhat työtoverit tapasivat viime keväällä Yleisradion tilaisuudessa.

– Hän oli Espanjassa aika paljon. Ystävinä erottiin, Jyrki Koulumies kertoo.

Ikoninen kuva Vanhan valtauksesta 1968 on jäänyt suomalaisten mieleen. Kuvassa Leif Salmén ja Björn Wahlroos, opiskelutoverit ja taistolaiset, osallistuvat opiskelijaradikaalien mielenilmaisuun.

Björn Wahlroos ja Leif Salmén Helsingissä Esplanadin puistossa Teiniliiton mielenosoituksessa opetushallitusta vastaan vuonna 1968.

Björn Wahlroos ja Leif Salmén Helsingissä Esplanadin puistossa Teiniliiton mielenosoituksessa opetushallitusta vastaan vuonna 1968.

– Sanoin, että sä oot intellektuellein jätkä NKP:n vanhojen äijien ohjaamana. Etkö muista Unkarin merkitystä! Jyrki Koulumies muistelee keskusteluaan Salménin kanssa.

– Hän sanoi, että sä et nyt ymmärrä. Hänen kunniakseen on sanottava, että hän ei halunnut häpäistä nuoruutensa idealismia.

Jätettyään Yleisradion runoilijanakin tunnettu Leif Salmén julkaisi kaksi romaania ja useita esseekirjoja. Norssin latinisti keskittyi kirjoittamaan Euroopan historiasta ja erityisesti Välimerestä, joka oli hänelle henkinen koti.

Salmén kirjoitti myös kabareetekstejä, näytelmiä ja kuunnelmia. Hän sai useita palkintoja, kuten Svenska litteratursällskapetin palkinnon neljä kertaa, valtion tiedonjulkistamispalkinnon 1985 ja Eino Leino palkinnon 2013.

Juttua muokattu 20.11. klo 11.50: Arkistokuvan tietoja korjattu.