Poliisin virkamerkissä lukee ”polis” pienemmällä kuin ”poliisi” –  Oikeusasiamies: Loukkaa ruotsin kielen yhdenvertaisuutta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisin virkamerkissä lukee ”polis” pienemmällä kuin ”poliisi” –  Oikeusasiamies: Loukkaa ruotsin kielen yhdenvertaisuutta

Muun muassa poliisin käyttämät virkamerkit loukkaavat eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan kansalliskielten yhdenvertaisuutta.

19.11.2019 12:32 | Päivitetty 19.11.2019 13:49

Uudet poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen ja pelastusviranomaisten henkilökunnan virkamerkit ja henkilökortit otettiin käyttöön viime vuoden lopulla.

Korteissa viranomaisen ja kortin nimi ovat ruotsiksi huomattavasti pienemmällä kirjasinkoolla kuin suomeksi. Esimerkiksi poliisin virkamerkissä lukee isolla "poliisi" ja huomattavasti pienemmällä "polis" ja "police".

Kirjasinkoon puolesta toinen kansalliskielistä on oikeusasiamiehen mukaan käytännössä rinnastettu vieraaseen kieleen eli englantiin. Aiemmissa korteissa kansalliskieliä kohdeltiin yhdenvertaisesti.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen huomauttaa, että kansalliskielten yhdenvertainen kohtelu on turvattu perustuslaissa ja kielilaissa. Kielilain perusteluissa korostetaan sitä, että vähemmistökieltä ei saa syrjiä esimerkiksi siten, että sillä laadittu teksti on selvästi pienempää kuin enemmistökielinen teksti, oikeusasiamiehen tiedotteessa kerrotaan.

Esittelijäneuvos Mikko Sarja kertoo, että kantelun asiasta teki yksityishenkilö.

– Kyseessä on yleisluontoinen kantelu. Henkilö oli pannut asian merkille ja hän saattoi sen meidän arvioitavaksemme.

Oikeusasiamies on pyytänyt sisäministeriötä, valtiovarainministeriötä ja Väestörekisterikeskusta ilmoittamaan vuoden loppuun mennessä, millaisiin toimenpiteisiin ne päätöksen seurauksena ryhtyvät.

– Odotamme rauhassa sisäministeriön, valtiovarainministeriön sekä Väestörekisterikeskuksen ilmoitusta siitä, että mihin toimenpiteisiin ratkaisu antaa aihetta.

Sarja kertoo, että korttien voimassaoloaika on viisi vuotta.

– Tälläkin hetkellä on vanhaa ja uutta korttia käytössä. En pysty suoraan ennakoimaan, että mikä tämän asian jatkohoito on. Loppuvuodesta olemme viisaampia.

Väestörekisterikeskus on Sarjan mukaan hallinnoinut korttien hankintaa.

– Väestörekisterikeskus on ollut taho, joka on tehnyt korttien hankintamenettelyn. Eri viranomaiset ovat olleet tietenkin mukana korttien suunnittelussa. Turvallisuusviranomaisten virkamerkit ja henkilökortit haluttiin tehdä yhdenmukaisiksi, joten ongelma on kaikissa sama.

Eduskunnan oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?