Yle: Koulut siirtävät joulujuhliaan pois kirkoista – osa pikkupaikkakunnista pulassa tilojen kanssa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yle: Koulut siirtävät joulujuhliaan pois kirkoista – osa pikkupaikkakunnista pulassa tilojen kanssa

Joulujuhlakausi lähestyy.

Joulujuhlakausi lähestyy.

Julkaistu: 19.11. 11:58

Opetushallituksen mukaan harkintaa saa käyttää, jos järjestelyt ovat jo pitkällä.

Ylen kouluviranomaisille tekemän kyselyn mukaan erityisesti pienillä paikkakunnilla joulujuhlia siirretään nyt pois kirkoista. Kaikki koulut eivät kuitenkaan pysty enää siirtämään juhliaan johtuen esimerkiksi tilanpuutteesta.

Esimerkiksi Mikkelissä kirkko on ainoa tarpeeksi suuri tila Anttolan yhtenäiskoululle, joka painii homeongelmien kourissa.

– Kirkossa järjestetyissä kevät- tai joulujuhlissa hengellisiä osuuksia ei ole enemmän kuin olisi ollut koulun tiloissa. Joulukuvaelma on järjestetty perinteisesti ja Enkeli taivaan on laulettu, kertoo koulun rehtori Sirpa Rossi Ylelle.

Koulujen joulujuhlien järjestäminen kirkossa nostatti keskustelun, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen linjasi Kouvolan Naukion yhteiskoulun toimineen lainvastaisesti järjestäessään koulun joulujuhlan kirkossa uskonnollisena tilaisuutena.

Ylen mukaan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu ei aiheuta muutoksia monien suurten kaupunkien koulujen joulujuhliin. Esimerkiksi Vantaan, Helsingin ja Oulun juhlat järjestetään koulun tiloissa tai muussa uskonnollisesti neutraalissa paikassa.

Tampereella joulujuhlien järjestämisestä kirkossa luovuttiin jo noin kolme vuotta sitten, kertoo Ylen haastattelema kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari.

– Meillä on paljon oppilaita eri kulttuureista. Siksi lukukauden päättävän juhlan pitää olla mielestäni kaikille yhteinen. Tilanne voi olla erilainen pienemmissä kunnissa.

Ylen haastatteleman opetusneuvos Kati Mikkolan mukaan Opetushallitus on jo aiemmin ohjeistanut, että koulun yhteisten juhlien järjestämistä kirkossa ei pidetä suositeltavana. Päätös- ja harkintavalta on kuitenkin ollut tähän mennessä kouluilla. Mikkola kertoo, että oleellista tilojen lisäksi on juhlien sisältö, jonka on sovittava kaikille uskonnosta riippumatta.

Tärkeää olisi kuitenkin käyttää harkintakykyä, jos kirkko on ainoa mahdollinen paikka juhlien järjestämiseen. Jos juhlajärjestelyt ovat jo pitkällä, asiaa kannattaa miettiä käytännöllisyyden kannalta huomioiden nykyiset ohjeistukset, Mikkola kertoo Ylelle.