Varsinainen myyntitykki: Mies myi hetkessä olemattoman Valmet-traktorin neljä kertaa – rahaa virtasi kunnes kohtalo puuttui peliin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Varsinainen myyntitykki: Mies myi hetkessä olemattoman Valmet-traktorin neljä kertaa – rahaa virtasi kunnes kohtalo puuttui peliin

Kuvituskuva
Julkaistu: 19.11. 5:05

Lahtelainen nelikymppinen mies myi olemattoman Valmet-traktorin neljä kertaa lyhyessä ajassa. Hyväuskoiset kansalaiset maksoivat myyntitykin tilille rahat etukäteen eivätkä osanneet epäillä asiantuntevasti markkinamiehen hommaansa hoitanutta rikoksesta.

Rahaa virtasi pankkitilille hetkessä yli 12 000 euroa. Vanha ja hyvin pidetty olematon Valmet olisi mennyt useammankin kerran kaupaksi.

Miehen onni kuitenkin kääntyi, kun kuvaan astui vanha tuttu sakki, jonka Opelin kyytiin traktorikauppias nousi ja samalla suomalaisen viranomaisjärjestelmän toimivuus tuli testatuksi – kohta olivat poliisit niskassa.

Mies tuomittiin maanantaina neljästä Valmet-petoksesta ja kahdestatoista muusta rikoksesta Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa kymmeneksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Rahapulaansa tuskaillut lahtelainen päätti nousta yhdellä kertaa tuloloukusta ylös. Hän marssi Lahden kaupunginkirjaston asiakastietokoneen ääreen ja laati Valmet 305 -merkkisestä traktorista vetävän myynti-ilmoituksen. Traktoria miehellä ei ollut.

Ilmoitus syntyi ammattitaidolla, kun mies löysi traktorien myynti-ilmoituksia kopioitaviksi. Ilmoitus lupasi ostajalleen papan entisen Valmetin, jossa oli ikäänsä nähden vain vähän öljyvuotoa. Valmet oli palvellut hyvin 16 vuoden ajan samaa isäntää. Täkynä kaupoille luvattiin ottaa mönkijä vaihdossa.

Olemattoman Valmetin myynti-ilmoitus veti ostajia puoleensa ja 30 vuoden ikäisen traktorin menekki yllätti myyjän.

Olemattoman Valmetin myynti-ilmoitus veti ostajia puoleensa ja 30 vuoden ikäisen traktorin menekki yllätti myyjän.

Maatalouskoneita haeskelevien nettisivulle ilmestynyt myynti-ilmoitus pisti kauppiaan kännykän rallattamaan. Olematon menopeli herätti ostohalut – kiinnostuksesta päätellen hinta oli kohdallaan. Muutamassa tunnissa myyntitykki teki neljät kaupat noin 30 vuoden ikäisestä traktorista.

Ostajina olivat muun muassa maanviljelijä ja konemyyjä.

Asiat etenivät vauhdilla. Jo seuraavana päivänä kaksi ostajaa oli tulossa hakemaan Valmetin omakotialueelta Kärkölässä. Kumpikin oli maksanut 4 000 euroa etukäteen. Summalla ostaja saisi myös uuden rengassarjan.

Aikaa ei ollut hukattavaksi ja Valmet-huijarilla oli heti seuraavana aamuna kiire pankkiautomaatille. Hän halusi varmistaa, ettei vain ollut joutunut huijatuksi, kuten niin monelle netin välityksellä tehdyissä kaupoissa oli käynyt.

Traktorikauppias oli tyytyväinen – rahat olivat turvallisesti tilillä. Hän nosti heti 4 000 euroa ja maksoi tuttavalleen tonnin velan.

Muutama tunti kului ja mies tapasi kaupungilla pari vanhaa kaveriaan. Myyntitykki nousi tuttaviensa Opeliin.

Polttoaineen piti riittää pitkäänkin ajoreissuun: kaksikko oli juuri tulossa tankkaamasta, mutta maksu oli jäänyt hoitamatta eikä kyse ollut vahingosta.

Keskustassa liikkui samaan aikaan myös poliisipartio. Partio sai radioonsa viestin huoltamolla poikenneesta Opel-seurueesta.

Opelin kyydissä Valmet-huijari oli vain kymmenkunta metriä, kun poliisipartio tuli vastaan ja pysäytti auton.

Autossa olleet yrittivät paeta, mutta poliisit olivat nopeampia ja Opel-kyyti vaihtui poliisikyytiin: miehiä vietiin kuulusteltaviksi poliisiasemalle epäiltyinä bensanäpistyksestä.

Opel-seurue jätti tankkaamansa polttoaineet maksamatta Kivistönmäen Shellillä.

Opel-seurue jätti tankkaamansa polttoaineet maksamatta Kivistönmäen Shellillä.

Kesken kuulustelujen tuli poliisiradioon hätäkeskuksen kautta ilmoitus Kärkölästä. Kaksi Valmetin ostanutta etsi myyjää, jonka piti olla sovitussa paikassa, mutta ei löytynyt myyjää eikä traktoriakaan. Paikalle tuli vielä kolmaskin mies, jolla oli tukku seteleitä Valmetin ostoon.

Ostajat olivat yrittäneet tavoittaa vilpillistä myyjää puhelimitse ja myyjä huomasi yhteydenotot, mutta vastaaminen ei häntä enää kiinnostanut. Kun myyjä ei vastannut, soittivat miehet jonkin ajan kuluttua hätäkeskukseen.

Lahden poliisilaitoksella kuulusteluja tehnyt poliisi huomasi selvittävänsä näpistyksen lisäksi myös petosta ja tekijäksi epäilty katseli jo valmiina pöydän toisella puolella.

Valmet-huijari myönsi heti esitutkinnassa syyllisyytensä ja kertoi tarkoituksena olleen rahan huijaaminen ja onneakin oli ollut matkassa, kun heti soitti kaksi kiinnostunutta.

– Onnistuin asiassa niin hyvin, että myin sen kummallekin noista miehistä, traktorikauppias kertoi poliisille.

Poliisit löysivät huijarilta osan tämän nostamista rahoista ja lisäksi vielä 470 euroa, jotka kuuluivat hänen vaimolleen.

Vaimon rahoilla hänen piti ostaa asuntoon sänky ja sohva, mutta kodin stailaus meni toistaiseksi jäihin.

Traktorikaupoista saadut rahat mies halusi poliisin toimittavan oikeille omistajille. Poliisin ottamat 470 euroa hän halusi takaisin viedäkseen ne vaimolleen.

Valmet-huijari nousi Lahden Sokoksen nurkalla Opel-seurueen kyytiin, mutta matka katkesi saman tien poliisipartio sattui paikalle.

Valmet-huijari nousi Lahden Sokoksen nurkalla Opel-seurueen kyytiin, mutta matka katkesi saman tien poliisipartio sattui paikalle.

Valmetin ostajat kertoivat esitutkinnassa, etteivät epäilleet vilppiä, koska ilmoitus oli asiallinen ja myyjä vaikutti luotettavalta.

Toinen 4 000 euron maksajista oli ollut niin innoissaan Valmetista, että maksoi samaan aikaan pyydetyn hinnan, kun vielä neuvotteli myyjän kanssa puhelimessa.

Toinen miehistä sai maksamansa summan takaisin heti. Toisen menetykset jäivät 860 euroon. Kaksi muuta traktorin ostanutta jäivät saamapuolelle. Toinen jäi kaipaamaan 50 euron summaa saatuaan takaisin 2 440 euroa, mutta toinen menetti 2 000 euroa.

Esitutkintapöytäkirja kertoo, että Valmet-miehellä ei ole mitään varsinaista ammattia ja hän hoiti hommansa pystymetsän opeilla, mutta valmiuksia myyntihommiin häneltä löytyy.

Traktorikaupat mies teki helmikuussa 2015. Oikeus käsitteli juttukokonaisuuden pari viikkoa sitten ja antoi tuomion maanantaina. Traktoripetosten lisäksi mies sai tuomion 12 muusta rikoksesta, joukossa omaisuus-, huumausaineen käyttö- ja liikennerikoksia. Kaksi syytettä oikeus hylkäsi.

Oikeus antoi tuomion kovennettuna, mutta samalla sitä kohtuullistettiin. Alentavasti vaikutti traktorikaupoista kulunut pitkä aika.

Mies joutuu maksamaan noin 1 500 euron korvaukset.