Suomi lähti mukaan kehittämään uutta torjuntaohjusta – hanke antaisi rajoitetun kyvyn avaruuspuolustukseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomi lähti mukaan kehittämään uutta torjuntaohjusta – hanke antaisi rajoitetun kyvyn avaruuspuolustukseen

Puolustusalan konserni MBDA julkaisi havainnekuvan suunnitellusta Twister-torjuntaohjuksesta.

Puolustusalan konserni MBDA julkaisi havainnekuvan suunnitellusta Twister-torjuntaohjuksesta.

Julkaistu: 18.11. 20:03

Euroopan unioni sopi uusista puolustushankkeista; Twister-ohjus on vastaus Venäjän hypersoonisille aseille.

Suomi lähtee mukaan Ranskan vetämään hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kehittää torjuntajärjestelmä muun muassa uuden sukupolven häivehävittäjiä ja moninkertaiseen äänennopeuteen kykeneviä ohjuksia vastaan. Toteutuessaan hanke antaisi Suomelle rajoitettuja kykyjä avaruuspuolustuksessa, sillä siihen liittyy satelliittipohjainen ennakkovaroitus- ja seurantajärjestelmä.

Uusi Twister-torjuntaohjushanke on osa Euroopan unionin niin sanottua pysyvää rakenteellista yhteistyötä, jota kutsutaan englanninkielisellä lyhenteellä Pesco. EU:n puolustusministerit sopivat tulevista Pesco-hankkeista kokouksessaan Brysselissä 12. marraskuuta. Kokousta johti EU-puheenjohtajamaa Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

Suomi lähtee Twisterin kehittämiseen heti tosissaan, hankkeen varsinaisena jäsenenä. Projekti on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheessa, kertoo erityisasiantuntija Tuomas Koskenniemi puolustusministeriöstä.

– Suomi liittyi hankkeeseen siksi, että siitä on saatavana paljon sellaista tietoa, jota ei muualta ole saatavissa. Nyt ollaan kuitenkin suunnittelupöydällä, emmekä ole vielä hankkimassa mitään, Koskenniemi sanoi maanantaina IS:lle.

Yhteensä Suomi on tavalla tai toisella mukana 12 Pesco-hankkeessa, kun niitä on yhteensä 47:stä. Aivan uusia hankkeita on tusinan verran, ja Twister on niistä ainoa, johon Suomi lähti mukaan.

– Kyllä se on meille kiinnostava hanke. Avaruuskyvyt ovat laajemminkin hyvä esimerkki siitä, ettei minkään jäsenmaan kannata sellaisessa olla yksin mukana, Koskenniemi sanoi.

Hankkeen alustava aikataulu ulottuu 2020-luvun loppuun. Jos Twister etenee maaliin saakka, uutta järjestelmää voitaisiin siis käyttää 2030-luvulla.

– Ensimmäiset kolme vuotta on varattu vaatimusmäärittelyyn ja tutkimukseen.

Twisterin tapaiset uudet torjuntaohjukset on tarkoitettu täyttämään aukkoa Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksessa. Suomelle järjestelmä tarjoaisi kyvyn katsoa horisontin yli, eli valvoa uhkia kaukana maan rajojen ulkopuolella, ja saada varoituksen ohjusten laukaisuista kohti Suomen aluetta.

Venäjä ilmoitti joulukuussa 2018, että se on tehnyt onnistuneen Avangard-ohjuskokeen. Uuden polven liito-ohjus laukaistiin Dombarovskin lentotukikohdasta.

Venäjä ilmoitti joulukuussa 2018, että se on tehnyt onnistuneen Avangard-ohjuskokeen. Uuden polven liito-ohjus laukaistiin Dombarovskin lentotukikohdasta.

Yhdysvalloilla on ohjustorjuntakapasiteettia Romaniassa, Puolassa ja merivoimien aluksissa, mutta nämä Aegis-järjestelmät on lähinnä suunniteltu torjumaan korkealla avaruudessa lentäviä ballistisia ohjuksia. Venäjän uuden sukupolven hypersooniset ohjukset olisivat Yhdysvaltain Aegis-järjestelmille vaikeita torjuttavia, sillä ne lentävät ilmakehässä ja ne voivat liikehtiä lentonsa aikana. Liikehtiviä taistelukärkiä kehittävät myös muun muassa Kiina, Iran, Intia ja Pakistan.

Presidentti Vladimir Putin mainosti Venäjän uusia asejärjestelmiä näyttävästi julkisuudessa viime vuoden maaliskuussa. Uutuuksia ovat muun muassa ilmasta maahan tai merelle ammuttava Kinzhal-risteilyohjus ja hypersooninen Avangard-ohjus, jonka ilmakehässä lentävä taistelukärki voidaan ohjelmoida väistelemään torjuntaohjusten vaikutusalueita.

Vuosi sitten joulukuussa Putin ilmoitti, että Venäjä on jo testannut Avangardia menestyksellisesti.

– Kenelläkään ei ole vielä hypersonisia aseita, mutta meillä on, Putin sanoi Moskovassa.

MiG-31-taistelukone kuljettaa moninkertaisen äänennopeuden saavuttavaa Kinzhal-ohjusta Venäjän puolustusministeriön viime vuoden toukokuussa julkaisemassa kuvassa.

MiG-31-taistelukone kuljettaa moninkertaisen äänennopeuden saavuttavaa Kinzhal-ohjusta Venäjän puolustusministeriön viime vuoden toukokuussa julkaisemassa kuvassa.

Eri tietojen mukaan Avangard saavuttaa viisinkertaisen tai jopa 20-kertaisen äänennopeuden.

Kinzhal puolestaan on venäläistietojen mukaan jo hyväksytty palveluskäyttöön. Sen kerrotaan lentävän 10-kertaisella äänennopeudella ja kykenevän väistöliikkeisiin lennon kaikissa vaiheissa. Ohjuksen kärkeen voidaan asentaa tavanomainen tai ydinräjähde.

Twisterin teknologia, suorituskyvyt ja valmistaja ovat vielä arvoituksia. Todennäköisesti sen voimanlähde olisi patomoottori, ja sen maalinseuranta- ja tulenosoitusjärjestelmissä olisi apuna tekoäly. Torjuntaohjuksen ja sen maalin kohtaamisnopeudet ovat valtavia, ja kohteen tuhoamiseen tarvittaisiin kehittynyttä tietojärjestelmää.

Eurooppalainen puolustusalan konserni MBDA Systems mainostaa Twister-järjestelmää jos näyttävästi verkkosivustollaan. MBDA:n omistavat Airbus, BAE Systems ja Leonardo.

”Tämä uuden sukupolven torjuntahanke antaa eurooppalaisille ainutlaatuisen mahdollisuuden yhdistää voimansa ohjuspuolustuksessa ja varmistaa suvereniteettinsa alueella, joka on keskeisen tärkeä strategisen autonomian kannalta”, MBDA tiedotti viime viikolla.

Yhtiön mukaan Twister voisi torjua hypersoonisten maalien lisäksi myös tavanomaisempia kohteita kuten häiveominaisuuksin varustettuja taistelulentokoneita.

Kuinka kalliiksi avaruuspuolustuskyvyn kehittäminen Suomelle sitten tulisi?

Tähän kysymykseen ei puolustusministeriöstä osata vastata, sillä hankkeen rahallisesta arvosta ja siihen mahdollisesti liittyvästä teollisesta yhteistyöstä ei ole vielä tietoa. Kustannuksia ovat Ranskan ja Suomen lisäksi jakamassa myös Italia, Hollanti ja Espanja. Rahoitusta hankkeelle kaavaillaan myös EU:n uudesta puolustusrahastosta, jonka on määrä aloittaa toimintansa unionin seuraavalla budjettikaudella 2021–2027.