Kuinka nuorelle masennuslääkkeitä voi määrätä? Mitä haittavaikutuksia niillä voi olla? Ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuinka nuorelle masennuslääkkeitä voi määrätä? Mitä haittavaikutuksia niillä voi olla? Ylilääkäri vastaa 10 kysymykseen

Julkaistu: 19.11.2019 18:05

Ylilääkäri Laura Suomalainen sanoo, että vanhemmille tulee usein yllätyksenä se, että heidän lapsensa on masentunut.

IS käsittelee juttusarjassa nuorten mielenterveysongelmia.

Nuorten masennus­lääkkeiden käyttö on lähes kaksin­kertaistunut kymmenessä vuodessa.

HUS Nuoriso­psykiatrian pää­kaupunki­seudun poliklinikka­palveluiden ylilääkäri Laura Suomalainen vastasi kymmeneen kysymykseen nuorten masennus­lääkityksestä.

Miten nuoren masennuslääkitys eroaa aikuisen masennuslääkityksestä?

– Lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa nuorilla pitää toteuttaa aina ensin psykoterapeuttisia hoitomuotoja. Jos hoitovastetta ei tule noin kuukauden kuluessa, lääkkeitä mietitään vasta sitten.

– Niin aikuisilla kuin nuorilla käytetään SSRI-lääkkeitä. Nuorilla parhaiten tutkittu lääke on fluoksetiini. Lääkehoito aloitetaan valvotusti, ja terveydenhuollon ammattilainen seuraa hoidon vastetta ensimmäisten kuukausien ajan viikoittain.

Kuinka nuorelle masennuslääkkeitä voi määrätä?

– Masennuslääkkeitä käytetään lapsillakin. Meillä ikähaarukka on 13 ikävuodesta ylöspäin.

– Lasten ja nuorten kohdalla lääkehoito ei ole koskaan yksinään riittävä hoitomuoto. Se yhdistetään aina terapeuttisiin hoitomuotoihin.

Kuinka nopeasti masennuslääkitys vaikuttaa?

– Vaste alkaa näkyä keskimäärin kuukauden kuluessa. On tyypillistä, että ensin ympäristö huomaa lääkkeen auttavan ja potilas vasta sitten, pienellä viiveellä.

– Jos vaste ei näy kahdeksassa viikossa, on mietittävä lääkeannoksen nostamista. Jos kolmessa kuukaudessa ei näy tuloksia, on pohdittava toista lääkettä.

Kuinka usein masennus menee ohi ilman lääkkeitä?

– Suurimmassa osassa tapauksista lievä ja keskivaikea masennus menee ohi ilman lääkkeitä, jos nuori saa oireisiinsa oikeanlaista terapeuttista hoitoa. Mitä varhaisemmin masennusta pääsee hoitamaan, sen parempi on ennuste.

– Helppoa olla jälkiviisas, mutta monissa tapauksissa masennus ei olisi edennyt niin pitkälle, jos nuori olisi saanut aiemmin hoidollista apua. Nuorilta puuttuu matalan kynnyksen hoidollinen tuki.

Mistä voi johtua, jos lääkitys ei toimi?

– Siinä voi olla lukuisia yksilöllisiä syitä geneettisistä tekijöistä liitännäissairauksiin, kuten päihdehäiriöihin, tunteiden säätelyn haasteisiin tai ahdistukseen.

– Myös ympäristöllä on suuri merkitys. Jos esimerkiksi perheen tai muun lähipiirin tilanne on kaoottinen eikä ympäristön kuormitus helpotu muun hoidon ohella, masennus ei hoidu yleensä terapialla eikä lääkehoidolla.

– Yksi tyypillinen syy masennuslääkityksen tehoamattomuudelle on, että nuori hoitaa masennustaan päihteillä, esimerkiksi kannabiksella. Tällöin lääkitys ei välttämättä pysty kompensoimaan mielialaoireita, eikä lääkityksen vastetta voida arvioida luotettavasti. Siksi lääkärin on aina kysyttävä masentuneelta nuorelta päihteiden käytöstä.

Jos nuorelle määrätään masennuslääkkeitä, kerrotaanko siitä vanhemmille?

– Periaatteessa 15-vuotiaasta eteenpäin potilaalla on oikeus päättää hoitoonsa vaikuttavista asioista itse, mutta sanoisin, että vanhemmille kerrotaan käytännössä aina. Perheen läsnäololla ja tuella on oleellinen merkitys nuoren toipumiseen ja masennuksen ennusteeseen.

Missä tilanteissa vanhemmilla on oikeus tietää, että nuori on ylipäänsä käynyt puhumassa masennuksesta lääkärille?

– On eri asia käydä puhumassa lievistä ongelmista esimerkiksi kouluterveydenhuollossa kuin olla hoidettavana erikoissairaanhoidossa. Voi olla äärimmäisiä tilanteita, joissa vanhemmille ei kerrottaisi, mutta yli 12 vuoden urani aikana niin ei ole käynyt kertaakaan.

– On tärkeää, että perhe tietää, mistä on kyse, sillä nuorten masennus näyttäytyy erilaisena kuin aikuisten. Nuori voi vaikuttaa tunnekylmältä, äkkipikaiselta ja aggressiiviselta. Jos käytös kuitataan murrosikäiselle tavallisena kuohuntana, nuori ei saa tarvitsemaansa tukea eikä masennusta päästä hoitamaan ajoissa.

– Vanhemmille tulee usein yllätyksenä, että nuori on masentunut. On tavallista, että mielialaoireet eivät näy nuoren ulkoisessa olemuksessa, vaan masennuksen ymmärtäminen voi vaatia riittävän avoimen keskusteluyhteyden. Nuorten mielialaoireet ovat kuitenkin tavallisia, niitä on joka neljännellä.

Millaisia haittavaikutuksia masennuslääkkeillä voi olla?

– Alussa voi tulla oireita, kuten huimausta, päänsärkyä, ylivirittyneisyyttä ja närästysoireita.

– Sivuoireet yleensä häviävät, kun lääkitys löytää tasapainon elimistössä noin kuukauden kuluessa. Siksi on tärkeää, että lääkitystä seurataan.

Mitkä ovat vanhempien tavallisimmat huolet nuoren masennuslääkityksessä?

– Se, että aiheuttaako lääkitys riippuvuutta. SSRI-lääkkeet eivät aiheuta riippuvuutta, jos ne lopetetaan hallitusti. Yhtäkkisessä lopettamisessa voi tulla niin sanottuja rebound-oireita, eli oireet palaavat lääkityksen loputtua entistä pahempina. Siksi on tärkeää, ettei lääkitystä lopeta itse vaan se lopetetaan valvotusti, lääkärin seurannassa.

– Mutta masennuslääkitys ei ole mikään ikuisuuslääke. Tyypillinen lääkityksen kestoaika on puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

Entä nuorten tavallisimmat huolet?

– Se, että muuttaako masennuslääkitys persoonaa tai latistaako se tunteita.

– Vastaan nuorille, että niin ei käy, kun lääkitys on seurannassa. Tällaiset oireet voivat kertoa esimerkiksi siitä, että annos on liian korkea tai lääkettä ei käytetä ohjeen mukaan.

Lue kaikki nuorten mielenterveysongelmia käsittelevät artikkelit tästä.

Lisää aiheesta