Ruotsinlaivat jäävät satamiin, bussit eivät kulje – PAU:ta tukevat laajat tukilakot osuvat monen elämään - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ruotsinlaivat jäävät satamiin, bussit eivät kulje – PAU:ta tukevat laajat tukilakot osuvat monen elämään

Merimies-Unionin tukilakko saattaa jättää osan ruotsinlaivoista satamaan, Ilmailualan Unioni taas ilmoitti tukitoimien laajentamisesta.

Merimies-Unionin tukilakko saattaa jättää osan ruotsinlaivoista satamaan, Ilmailualan Unioni taas ilmoitti tukitoimien laajentamisesta.

Julkaistu: 18.11. 12:10

Merimies-Unionin tukilakko saattaa jättää osan ruotsinlaivoista satamaan.

Postin työkiistan sovittelu jatkuu tänään. Eilen osapuolet olivat koolla valtakunnansovittelijan johdolla kello yhteentoista saakka illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei silti päästy. Palvelualojen työnantajat Paltan toimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan pöydälle jäi isoja asioita, joiden ratkaisu ei ole helppoa.

Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen korosti, että vaikeiden asioiden vuoksi hän ei pysty arvioimaan, kuinka kauan ratkaisun löytymiseen vielä menee.

Postilakko alkoi viikko sitten maanantaina. Kahden ensimmäisen viikon jälkeen eli 25. marraskuuta alkaen PAUn lakko laajenee koskemaan myös myymälä- ja toimihenkilötehtäviä. Silloin lakon piirissä olisi yhteensä noin 10 000 Postin työntekijää.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

AKT ilmoitti uusista tukitoimista

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n tukitoimet työtaistelulle laajenevat ensi viikolla Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin, jos PAUn työnseisaukset jatkuvat.

AKT kertoo tiedotteessaan, että uusien tukitoimien on määrä alkaa ensi viikon maanantaina kolmelta aamulla ja päättyä tiistaina niin ikään kello kolmelta aamulla.

Tukitoimien aikana ne AKT:n jäsenet, jotka ajavat paikallis- ja lähiliikennettä HSL-alueella, pidättäytyvät työstä. Työstä pidättäytyminen koskee myös toimien kohteina olevien yritysten huoltokorjaamoiden työntekijöitä.

AKT on jo aiemmin ilmoittanut useista tukitoimista. Kuluvan vuorokauden alusta alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla. AKT:n tukitoimet ovat laajenemassa jo huomenna ja ylihuomenna.

AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla.

AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla.

PAM julisti käsittelykiellon asiamiespostien postilähetyksille

Palvelualojen ammattiliitto PAM tukee Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUta sen työehtosopimusneuvotteluissa julistamalla käsittelykiellon asiamiespostien postilähetyksille. PAM kertoo tiedotteessa kieltävänsä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesposteissa ensi viikon maanantaista alkaen, jos ratkaisua neuvotteluissa ei siihen mennessä saada aikaiseksi. Kielto astuisi toteutuessaan voimaan heti vuorokauden vaihduttua ensi viikon maanantaina ja se loppuisi 8. joulukuuta.

Lisäksi Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Elintarviketyöläiset tukemaan PAUta Postin kuljetusten käsittelykiellolla

Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL tukee PAUta Postin kuljetusten käsittelykiellolla. Kielto astuu voimaan perjantaina puoliltaöin ja päättyy sunnuntaina 8.12. kello 24.00.

Liiton mukaan käsittelykielto tarkoittaa, että elintarvikealan työpaikoilla ei kerätä, lastata tai pureta kuormia Postin hoitamiin elintarvikealan kuljetuksiin. Kiellon piirissä ovat Posti Oy:n, Posti Palvelut Oy:n, Posti Kuljetus Oy:n sekä Transval Groupin ja sen tytäryhtiöiden kuljetukset.

Merimies-Unioni aloittaa tukitoimensa asteittain

Suomen Merimies-Unioni päätti viime viikolla aloittaa PAUn lakkoa tukevia toimia tänään, torstaina ja ensi viikon maanantaina. Tukitoimenpiteet ovat voimassa niin kauan, kunnes Postin ja PAUn kesken saavutetaan ratkaisu, ellei myöhemmin toisin ilmoiteta.

Tänään aamukuudesta lähtien Postin kuljetuksia ei ole enää otettu kotimaanliikenteessä oleville yhteysaluksille, lautta-aluksille sekä losseille sekä ulkomaanliikenteessä oleville lasti- ja ropax -aluksille sekä matkustaja-autolautoille. Kuljetukset jätetään satamiin, Merimies-Unioni kertoo verkkosivuillaan.

Torstaina ulkomaanliikenteessä olevien ropax-alusten ja matkustaja-autolauttojen autokansilla tapahtuva lastinkuljetus lopetetaan siten, että autokansille ei enää oteta rekkoja, säiliöautoja eikä irtoperiä tai muita vastaavia. Sen sijaan autokansilla voidaan kuljettaa henkilö- ja linja-autoja. Lisäksi Merimies-Unionin jäänmurtajilla ja jäänmurtotehtävissä työskentelevät jäsenet jäävät maihin.

Ensi viikon maanantaina ulkomaanliikenteessä olevat, Suomen lipun alla seilaavat lasti-, ropax- ja matkustaja-alukset, jotka saapuvat Suomen satamiin aamukuuden jälkeen, jäävät satamiin eivätkä Suomen Merimies-Unionin jäsenet jäävät maihin.

Esimerkiksi Viking Grace saattaa jäädä satamaan.

Esimerkiksi Viking Grace saattaa jäädä satamaan.

Tukitoimet voivat vaikuttaa myös Silja Linen ja Viking Linen matkustajiin

Merimies-Unioninin tukitoimilla voi olla myös vaikutuksia Silja Linen ja Viking Linen matkustajiin. Tukitoimet, joiden on määrä alkaa ensi maanantaina, vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin.

Tallink Siljan laivoista lakolla olisi vaikutus Turku–Tukholma-reitillä liikennöivään Baltic Princessiin ja Helsinki–Tukholma-reitillä liikennöivään Silja Serenadeen. Baltic Princess jäisi Turun satamaan maanantaina 25. marraskuuta illalla, ja Silja Serenade Helsinkiin tiistaina 26. marraskuuta aamulla.

– Matkustajien ei tarvitse huolestua tai ryhtyä toimenpiteisiin lakkoon liittyen, yhtiö sanoo verkkosivuillaan.

Viking Line puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että lakko vaikuttaa toteutuessaan yhtiön viiden Suomen lipun alla kulkevan aluksen toimintaan. Alukset ovat Mariella, Gabriella, Amorella, Viking Grace ja Rosella.

Yhtiö sanoo tiedottavansa varausten siirtämis- ja peruutuskäytännöistä myöhemmin. Viking Linen viestinnästä kerrotaan STT:lle, että tukitoimet voivat toteutuessaan vaikuttaa useisiin tuhansiin matkustajiin.

Rautateiden tavaraliikenne pysähtyy kokonaan tukilakkojen toteutuessa, VR:stä kerrotaan

Rautateiden tavaraliikenne on käytännössä pysähdyksissä puolitoista vuorokautta, jos tavaraliikenteeseen kohdistuvat tukilakot toteutuvat suunnitellusti, VR:stä kerrotaan. VR:n liikennejohtajan Nina Mähösen mukaan julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Rautatiealan Unioni RAUn tukitoimet aiheuttavat huomisesta aamusta alkaen merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle.

JHL:n tukilakon on määrä alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla huomenna aamulla ja päättyä saman päivän iltana. Keskiviikkona tukilakossa ovat puolestaan JHL:n kunnossapitäjät. Rautatiealan Unionin saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen huomisillasta alkaen 24 tunnin ajaksi. Henkilöliikenne jatkuu normaalisti.

VR:n Mähönen kertoo, että raiteilla liikkuu paljon Suomen raskaan teollisuuden tuotteita ja raaka-aineita. Hänen mukaansa tukilakkojen vuoksi tavaraliikenteessä voi olla poikkeuksia vielä useampana päivänä sen jälkeen, kun ilmoitetut tukilakot päättyvät.

– Teemme toki kaikkemme, jotta vaikutukset minimoidaan ja pystytään mahdollisimman nopeasti käynnistämään se liikenne, mutta totta kai siinä tulee jonkin verran heijastusvaikutuksia seuraaville päiville, Mähönen sanoi STT:lle maanantaina iltapäivällä.

Ilmailualan Unioni IAU laajentaa tukitoimiaan. Uudet tukitoimet toteutetaan esimerkiksi Finnairissa.

Ilmailualan Unioni IAU laajentaa tukitoimiaan. Uudet tukitoimet toteutetaan esimerkiksi Finnairissa.

Ilmailualan Unioni laajentaa tukitoimiaan Postin työkiistassa

Ilmailualan Unioni IAU kertoo jättäneensä tänään valtakunnansovittelijalle ja Palvelualojen työnantajat Paltalle ennakkoilmoituksen jo aiemmin ilmoitettujen tukitoimien laajentamisesta liittyen Postin työriitaan.

Nyt ilmoitetut tukitoimet toteutetaan työnseisauksena useissa Paltan jäsenyrityksissä. Mukana ovat muun muassa Airpro ja Finnair.

Työnseisaus alkaa ensi viikon maanantaina kello kuudelta aamulla, ja se päättyy, kun IAU:n jäsenet palaavat vuoroihinsa seuraavana päivänä.

– Tukitoimiin osallistuvat IAU:n jäsenet työskentelevät kaikkien Suomesta ja Suomeen operoivien lentoyhtiöiden käyttämissä maapalveluissa, tekniikassa, cateringissä, rahdissa sekä lisäksi lentoasemien turvatarkastuksessa, ammattiliiton tiedotteessa sanotaan.

IAU:n aiemmin ilmoittama tukilakko on jo lopettanut postin lajittelun lentoasemilla. Tukilakko alkoi viime viikon maanantaina. Sen ilmoitettiin alun perin kestävän kaksi viikkoa, mutta sittemmin on ilmoitettu, että tukitoimia jatketaan kahdella viikolla, mikäli Postin työriidassa ei päästä ennen sitä sovintoon.