Hyvästi turva­tarkastuksen minigrip-pussit: Helsinki-Vantaalla tulee testiin uusi laite, joka säästää matkustajien aikaa ja hermoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hyvästi turva­tarkastuksen minigrip-pussit: Helsinki-Vantaalla tulee testiin uusi laite, joka säästää matkustajien aikaa ja hermoja

Uudelleensuljettavia pikkupusseja kuluu Helsinki-Vantaalla vuosittain miljoonia.

Uudelleensuljettavia pikkupusseja kuluu Helsinki-Vantaalla vuosittain miljoonia.

Julkaistu: 17.11. 18:08

Finavia testaa uudenlaista läpivalaisujärjestelmää, joka tunnistaa nesteet. Uudelleensuljettaville muovipusseille saa tulevaisuudessa jättää hyvästit!

Finavia ottaa Helsinki-Vantaalla vaihtomatkustajilla ensi vuonna koekäyttöön uuden läpivalaisumenetelmän, jonka avulla pienet nesteputelit voisi kuljettaa käsimatkatavaroissa vapaasti ilman että purkit ja purnukat ovat uudelleensuljettavassa, läpinäkyvässä litran muovipussissa. Samalla myöskään isoa teknologiaa kuten tietokoneita ja tabletteja ei tarvitsisi kaivaa esille laukkujen syvyyksistä.

  • Mitä tavaroita olet menettänyt muovipussisäännön takia? Millaisia kommelluksia sinulle on sattunut turvatarkastuksessa? Kerro meille: uutiset@iltasanomat.fi tai WhatsApp 040-6609019.

Uusi käsimatkatavaroiden läpivalaisuteknologia perustuu tietokonetomografiaan ja älykkäisiin algoritmeihin, jolloin tietokone osaa skannata nesteet laukkujen sisuksista.

Pussiin on laitettava kaikki sellainen, mitä veitsellä voi teoriassa levittää, kuuluu yleisohje nykyään.

Pussiin on laitettava kaikki sellainen, mitä veitsellä voi teoriassa levittää, kuuluu yleisohje nykyään.

Tällöin turvatarkastus nopeutuu ja muovijätteen määrä laskee. Helsinki-Vantaalla tarkastetaan vuodessa kahdeksan miljoonaa matkustajaa ja tarkastuksessa kuluu vuosittain miljoonittain muovipusseja.

– Lähivuosina turvatarkastus voi olla jopa tuplasti nykyistä nopeampi, mutta samaan aikaan myös turvallisuus ja vastuullisuus paranevat, lupaa Finavian palvelupäällikkö Joni Pekkanen tiedotteessa.

Uusi teknologia nopeuttaa tarkastuksia, Finavia lupailee.

Uusi teknologia nopeuttaa tarkastuksia, Finavia lupailee.

Uutta läpivalaisujärjestelmää kokeillaan non-Schengen-puolen vaihtomatkustajien turvatarkastuksessa, joten Helsinki-Vantaalta matkaan lähtevien kannalta kokeilulla ei ole vielä vaikutusta: purkeilla ja purnukoilla täytetty muovipussi ja iso elektroniikka on laitettava hihnalle läpivalaisuun kuten aiemmin.

Kokeilu on osa uuden kakkosterminaalin valmistelua. Laajentunut terminaali on valmis vuonna 2021.

– Haluamme rakentaa sinne laitekannan, joka vastaa tulevaisuuden vaatimuksia ja tekee turvatarkastuksesta paljon nykyistä sujuvampaa.

Vastaava skannausjärjestelmä yleistyy Finavian mukaan Euroopan kentillä, kun laitteita uusitaan. Esimerkiksi Amsterdamin suurella Schipholin kentällä laitteita on kokeiltu, ja uusi skannaustapa tulee kaikkialle käyttöön ensi vuonna, Luchtvaartnieuws kertoo.

Lentokoneen matkustamoon vietävät nesteet on pitänyt EU:ssa pakata uudelleensuljettavaan muovipussiin vuodesta 2006, eikä matkustamoon saa viedä 100 millilitraa suurempia pakkauksia. Poikkeuksen muodostavat lääkkeet ja vauvanruoka. Muovipusseja saa olla jokaisella matkustajalla yksi. Asetuksella pyritään parantamaan turvallisuutta ja estämään nestemäisten räjähteiden käyttö.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lentoposti-sivusto.