Poliisi keskeyttää osan palautuksista Irakiin – Ohisalo: ”Päätös on poliisin päätös” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi keskeyttää osan palautuksista Irakiin – Ohisalo: ”Päätös on poliisin päätös”

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.11. 16:16, Päivitetty 16.11. 21:16

Poliisi selvittää palautusten keskeyttämistä myös muiden maiden osalta.

Poliisi kertoo Twitter-viestissään, että se keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset Irakiin.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) sanoo IS:lle, että taustalla on Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimen päätös.

– Siitä on viikon mittaan keskusteltu. Ministerinä olen sen todennut, että se on häpeällistä oikeusvaltiolle. Suomi on tuomion mukaan yhtäältä rikkonut oikeutta elämään ja toisaalta vielä kidutuksen kieltoa.

Ohisalon mukaan kyseisessä tapauksessa poliisi on toimivaltainen viranomainen. Ministerillä ei ole hänen mukaansa asiassa toimivaltaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo

Sisäministeri Maria Ohisalo

– Kyseinen päätös on poliisin päätös. Poliisin ratkaisu vaikuttaa perustellulta. Annetaan viranomaisille työrauhaa hetki selvittää, ettei tällaista tapahtuisi enää uudestaan, Ohisalo sanoo.

Asiassa toimii poliisin lisäksi Maahanmuuttovirasto. Maahanmuuttovirasto tekee Ohisalon mukaan selvitystä, kuinka montaa ihmistä mahdollinen riskiarvion pettäminen on mahdollisesti pettänyt.

– Olen itse ottanut ministeriössä asian esille viikolla. Olen esittänyt virkamiehille toiveen siitä, että he esittäisivät keinoja, miten voimme varmistaa, ettei tällaista enää tapahtuisi. Ettei Suomi tulisi enää uudestaan tuomituksi tällaisesta asiasta.

Ohisalo lisää, että ministerinä hänen tehtävänään on edellyttää, ettei hallinnonalalla rikota lakeja.

Poliisi kertoo Twitter-viestissä, että Irakin lisäksi poliisi selvittää palautusten keskeyttämistä muiden maiden tilanne.

– Ylipäätään Suomen pitää varmistaa se, ettei palautuskieltoa koskaan rikota. Ei voi koskaan lähettää ihmistä kuolemaan tai kidutuksen vaaraan, Ohisalo muistuttaa.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r) arvioi lauantaina tviitissään, että poliisin päätös oli perusteltu, ja se osoittaa, että EIT:n tuomio otetaan Suomessa vakavasti.

Poliisihallituksesta kerrottiin lokakuussa Ilta-Sanomille, että tämän vuoden aikana syyskuun loppuun mennessä poliisi oli palauttanut Irakiin 42 henkilöä, näistä 16 saattamalla.