Postirekan Pekka pelasti pahaan pinteeseen joutuneen autoilijan – nimitettiin Sankarikuljettajaksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Postirekan Pekka pelasti pahaan pinteeseen joutuneen autoilijan – nimitettiin Sankarikuljettajaksi

Pekka Lanko pelasti kuljettajan mereen putoamiselta.

Pekka Lanko pelasti kuljettajan mereen putoamiselta.

Julkaistu: 15.11. 20:18

Jähmettynyt norjalaismies kykeni enää vain polkemaan jarrupoljinta.

Suomi on saanut uuden raskaan sarjan sankarin, raskaan liikenteen Sankarikuljettajan.

Järjestyksessä yhdeksän Sankarikuljettaja on rovaniemeläinen Pekka Lanko, 34, joka nousi sankariksi viime talvena 22. helmikuuta ajaessaan hämärtyvässä illassa itselleen tuttua reittiä numero 94 Hammerfestista Kiirunaan.

Pekalla oli kyydissä norjalaista postia, ja kuljettajakollegansa Lillianne Boberg, 28.

Raskaan liikenteen sankarikuljettajia on palkittu vuodesta 2011 lähtien Ammattina Sankari -kampanjassa, joka etsii kuljetusalan ammattilaisten joukosta kuljettajia, jotka ovat toimineet liikenteessä ”esimerkillisesti, kaveria auttaen ja sankarin tavoin”. Palkinnon taustayhteisössä on Suomen Rahtarien lisäksi alan yrityksiä.

Tällä kertaa miehisen sankaruuden käynnistivät naisen kissantarkat silmät.

Lillianne huomasi henkilöauton ajaneen tien betonisen kaiteen yli. Kaide oli hämäävästi lumen peittämä. Auto oli ajautunut jyrkkään rinteeseen, ja sen edessä, vain puolen metrin päässä, velloi musta meri.

Ensimmäinen ajatus oli huvittunut, ”miten tuo on tuonne onnistunut ajamaan”, Pekka ja Lillianne kertoivat norjalaiselle NRK-uutissivustolle.

Aallot lähes löivät konepellille. Tielle autosta ei näkynyt kuin jarruvalot. Jälkeen päin kävi ilmi, että paniikissa ollut kuljettaja ei kyennyt enää tekemään muuta kuin painamaan jarrupoljinta. Siksi punaista kirkui mustassa, harmaassa ja valkoisessa hämäryydessä.

Moni auto oli jo ajanut ohi, huomaamatta maisemassa mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Henkilöauton hätä olisi ilman kuorma-auton tähystykselle otollisesta korkeaa ohjaamoa jäänyt havaitsematta.

”Tässä ei ole syntipukkeja, on vain sankareita”, oli norjalainen palopäällikkö Arne Myrseth todennut tilanteesta ja antanut synninpäästön kaikille ohiajaneille.

Pekka Lanko pysäköi tien laitaan, katsasti tilanteen ja pani saman tien toimeksi: etsi autosta kuormaliinat, kiinni yhden itseensä ja otti toisen kainaloonsa, ja Lillianne sitoi kummatkin autoon, kun Pekka lähti laskeutumaan.

Pekka Lanko lahjoitti 5000 euron palkintosummasta sääntöjen määräämät puolet eli 2500 euroa hyväntekeväisyyteen auttaakseen Lapin keskussairaalan syöpälasten yksikköä.

Pekka Lanko lahjoitti 5000 euron palkintosummasta sääntöjen määräämät puolet eli 2500 euroa hyväntekeväisyyteen auttaakseen Lapin keskussairaalan syöpälasten yksikköä.

Paikalle tulleen sora-auton kuljettaja soitti hätäkeskukseen.

Pekka oli jo alhaalla kiinnittämässä liinaa rinteessä roikkuneen auton peräkoukkuun varmistaakseen, ettei se luisu mereen.

Edettyään kuljettajan ovelle ja avattuaan sen Pekka kohtasi noin 30-vuotiaan miehen, joka töin tuskin pystyi liikkumaan järkytykseltään.

Pekka avusti miehen takaisin tielle ja turvaan. Pelastuslaitoksen tehtäväksi jäi hinata liinan varassa ollut auto ylös.

Kiitospuheessaan Ammattina Sankari -kampanjan palkintogaalassa torstaina Pekka kiitti kollegaansa Lilliannea, joka oli alunperin huomannut tilanteen.

Palkintoraadin mukaan ”Pekka Lanko edustaa todellista kuljetusalan sankaruutta ja neuvokkuutta, joka toteutuu hänen valintoinaan pysähtyä auttamaan aina, kun joku apua tarvitsee”.

Sankari -kampanjan lehdistötiedotteen mukaan onnellinen ja vaatimaton Pekka oli todennut kiitospuheessaan:

”Ratin ja penkin välissä istuu ja petillä nukkuu pääosin täysin tavallisia ihmisiä ja siksi on hienoa, että kuljetusalan hiljaisten puurtajien arkea nostetaan esiin tämän tyyppisellä positiivisella kampanjalla. Minusta tässä ollaan hyvällä asialla.”

Pekka Lanko lahjoitti 5 000 euron palkintosummasta sääntöjen määräämät puolet eli 2 500 euroa hyväntekeväisyyteen auttaakseen Lapin keskussairaalan syöpälasten yksikköä.