Tämä tiedetään nyt Jari Sillanpään uudesta rikossyytteestä – ei epäillä fyysisestä kontaktista lapseen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä tiedetään nyt Jari Sillanpään uudesta rikossyytteestä – ei epäillä fyysisestä kontaktista lapseen

Syyttäjän mukaan Jari Sillanpään rikosepäilyssä ei ole kyse koskettelusta tai muusta fyysisestä kontaktista. Sillanpää kiistää syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Jari Sillanpäätä vastaan nostettiin syytteet lokakuussa.­

15.11.2019 12:38

Perjantaina uutisoitiin, että laulajatähti Jari Sillanpäätä vastaan on nostettu uusia rikossyytteitä.

Syytteet nostettiin lokakuussa, ja asiaa tullaan käsittelemään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun lopulla.

Sillanpäätä syytetään lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, joka on epäilyksen mukaan tapahtunut Helsingissä 30. elokuuta 2017. Lisäksi Sillanpäätä syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Tämän epäilty tekoaika ja -paikka on 24. syyskuuta 2017 Helsingissä.

Sillanpää kiistää molemmat syytekohdat.

Aluesyyttäjä Nina Keskinen ei avaa syytteen sisältöä. Keskinen tarkentaa kuitenkin, että syytteessä ei ole kyse fyysisestä kontaktista.

– Häntä ei epäillä koskettelusta tai muusta fyysisestä kontaktista lapseen, Keskinen sanoo.

– Sen verran voin sanoa, että jos sitä tunnusmerkistöä katsoo, niin sehän voi täyttyä monella eri tavalla. Sekä koskettelemalla että muulla tavalla. En pysty tarkemmin avaamaan, että mistä siinä on kyse.

Keskisen mukaan asiassa on yksi asianomistaja, joka on ollut epäillyn tapahtuman aikaan alle 16-vuotias. Vastaajia on niin ikään vain yksi. Keskisen mukaan syyte ei liity mihinkään isompaan rikoskokonaisuuteen, vaan epäilyssä on kyse yksittäisestä tapauksesta.

Epäiltyä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämistä koskeva syytekohta liittyy Keskisen mukaan samaan tapaukseen, jota Sillanpää on jo itse aiemmin kommentoinut julkisuudessa. Sillanpää kertoi elokuussa 2018 Facebookissa, että poliisi kuulusteli häntä, koska hänen kotoaan takavarikoiduilta laitteilta olisi poliisin mukaan löytynyt viitteitä laittomasta materiaalista.

– Kyse on samasta asiasta, Keskinen vahvistaa.

Sillanpää kertoi tuolloin, että hänen tietokoneeltaan oli saatu palautettua kuvia ja lyhyt video, joita Sillanpää kiistää koskaan nähneensä.

Tuolloin Sillanpää sanoi, että hänen kotonaan järjestettyihin juhliin osallistuneet henkilöt olisivat voineet käyttää hänen tietokonettaan.

– En ole pitänyt hallussani lasta loukkaavaa kuvamateriaalia, hän kirjoitti.

Näin rikoslaki määrittelee nimikkeen

Rikoslaissa lapsen seksuaaliseksi hyväksikäytöksi on määritelty alle 16-vuotiaaseen lapseen kohdistunut seksuaalinen teko, joka on tehty joko koskettelemalla tai muulla tavoin.

Rikoslain mukaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan tuomita vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi vankeuteen henkilö, joka ”koskettelemalla tai muulla tavoin tekee kuuttatoista vuotta nuoremmalle lapselle seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon.”

Lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyy myös olemalla sukupuoliyhteydessä kuuttatoista vuotta nuoremman lapsen kanssa, jos rikos ei ole kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Sillanpää kiistää

Myös Sillanpään asianajaja Riitta Leppiniemi korostaa, että hyväksikäyttösyytteen sisällössä ei ole kyse mistään fyysisestä, lapseen kohdistuneesta koskettelusta.

– Hänen ei väitetä koskettaneen, hänen ei väitetä tehneen mitään fyysistä kenellekään nuorelle. Eikä hänen aikanaankaan kenenkään muunkaan väitetä tehneen mitään fyysistä kenellekään nuorelle. Kysymys on muunlaisesta asiasta.

– Sillanpää kiistää syytteen, Leppiniemi toteaa.

Sillanpää ei ole ollut kyseiseen asiaan liittyen pidätettynä.

Loppukesästä 2018 julkaisemassaan Facebook-päivityksessä Sillanpää kiisti pitäneensä hallussaan lasta loukkaavaa kuvamateriaalia. Leppiniemi sanoo, että Sillanpää on asiasta yhä samaa mieltä.

– Se laite, jossa olisi ollut viitteitä, että siellä olisi ollut jotain tallennettuna, niin se laite on luovutettu Sillanpäälle takaisin.

– Silloin, kun se laite on Sillanpäältä takavarikoitu, niin siellä ei ole mitään laitonta ollut. Nyt käydään sitä läpi, onko siellä yhtenä päivänä ollut ja mahdollisesti kenen toimesta, Leppiniemi kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?